Opel Corsa 1.5 CDTI GS Line 2020
SterktesZwaktes
+ Zuinig, laag brandstofverbruik– Bestuurdersstoel niet in hoogte verstelbaar
+ Gebruiksvriendelijke infotainment– Windgeruis bij 100 km/h
+ Modern en speels design– Stuurhendels op te hoge positie

Een Opel Corsa met dieselmotor, kan dat nog wel? Hoewel het een zeer schone aandrijfvorm is, wordt het gezien als vervuilend en milieuonvriendelijk. Hoe de nieuwe Corsa met een van PSA afkomstige 1,5-liter dieselmotor presteert, onderzoeken we in een rijtest!

Wat is de Opel Corsa 1.5 CDTI?

De Corsa behoort tot één van de oudste modellen van Opel. Afgelopen jaren hebben we afscheid genomen van grote namen als de Vectra, Meriva en Zafira, en dus is het een wonder dat het model nog steeds als Corsa wordt verkocht. De nieuwe generatie is in samenwerking met PSA Peugeot Citroën ontwikkeld, waardoor de technische basis overeenkomt met de Peugeot 208. Een concerngenoot én een belangrijke concurrent.

Op het eerste gezicht is de nieuwe Opel Corsa een stuk speelser, moderner en fraaier. Qua lijnenspel en koplampontwerp, is hij veel opvallender en oogt de auto ruimer. Onze vermoedens blijken te kloppen: de Corsa heeft een wielbasis van 2.538 mm. Dat is 2,8 cm groter dan zijn voorganger! De lengte, breedte en hoogte bedragen respectievelijk 4.060 mm, 1.960 mm en 1.435 mm.

Dat de Opel Corsa in Nederland als diesel wordt aangeboden is bijzonder. Met de komst van de 100% elektrische Corsa-e, zullen veel leaserijders uitwijken naar deze aantrekkelijke variant. Desondanks verwacht de importeur dat 10% van alle Corsa-kopers met de diesel naar huis (of de zaak) zullen gaan!

Hoe rijdt hij?

De nieuwe Opel Corsa is een speelse auto om te zien en zo rijdt hij ook. Verwacht geen uiterst sportief rijgedrag, maar de Corsa is zeker in voor een ritje over slingerende binnenwegen. Het onderstel voelt niet te hard aan en is eerder comfortabel. Dat moet ook, aangezien de gemiddelde Corsa-rijder veel in de stad rondrijdt. Desondanks voelt de Corsa zich ook thuis op de snelweg. Zeker wanneer je de 1.5 CDTI als motorisering hebt.

De aandrijving wordt verzorgd door een 1,5-liter CDTI-dieselmotor met 102 pk en 250 Nm koppel. De door ons gereden Opel Corsa kent een vlotte acceleratie van 0-100 km/h in 10,2 seconden en een topsnelheid van 188 km/h. Bij een auto als de Corsa zijn er belangrijkere zaken als prestatiecijfers. Zo scoorden wij een brandstofverbruik van 3,7 liter/100 km op de snelweg en een gemiddelde van 4,5 liter/100 km. Daarmee is het een zeer zuinige kilometervreter, maar niet zo zuinig als de fabrieksgegevens doen beloven (1 op 31,3).

Sterke punten

Doordat de populaire Karl uit het modellengamma verdwenen is, is de Corsa Opels kleinste model. Alhoewel, ‘klein’ is niet het juiste woord. De nieuwe Corsa is vanbinnen opvallend ruim en daarmee sluit onze conclusie aan op de eerder besproken afmetingen. De wielbasis nam met bijna 3 centimeter toe, wat goed merkbaar is op de achterbank. De hoeveelheid hoofdruimte is uitstekend voor elkaar, al had het zonder panoramadak iets beter geweest.

Het spreekwoord ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’ geldt ook in dit geval. Hoewel het panoramadak een beetje hoofdruimte opslokt, draagt het ook bij aan de interieursfeer. Een echte aanrader op de optielijst! Ook complimenteren we Opel (of moeten we zeggen PSA?) voor het materiaalgebruik. Het dashboard, de portierpanelen en het gebruikte leder voelt hoogwaardig aan. Wellicht oogt het zakelijk en saai, maar het is absoluut een overzichtelijk geheel.

Daarnaast bevalt het Multimedia Navi Pro-infotainmentsysteem uitstekend. Dit systeem (wat Opel een eigen naam heeft gegeven) kennen we uit andere Peugeot- en Citroën-modellen, en blinkt vooral uit qua gebruiksvriendelijkheid. In no-time weet je alle functies te vinden én benut je ze volledig. Wat te denken van TomTom 3D-navigatie met handige live verkeersinformatie? Ook biedt het infotainmentsysteem ondersteuning aan Apple CarPlay, Android Auto en kun je heerlijk ruisvrij radio luisteren via DAB+!

Zwakke punten

Helaas kent de nieuwe Opel Corsa ook een aantal zwakke punten. De door ons geteste Corsa heeft een zeer rijke uitrusting, inclusief elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met massagefunctie. Ondanks de elektrisch verstelbare optie, is de bestuurdersstoel niet in hoogte verstelbaar. Dit bemoeilijkt het vinden van een fijne zitpositie, waardoor je automatisch te laag zit. De hendels aan de stuurkolom bevinden zich daarentegen te hoog, wat niet prettig is bij gebruik van de richtingaanwijzers of de ruitenwissers.

Tijdens het rijden scoort de Corsa 1.5 CDTI hoog op het gebied van efficiëntie en rijplezier. Het comfort had juist íets beter gekund door meer isolatie toe te passen. Op een tegenwoordig gebruikelijke kruissnelheid van 100 km/h ervaarden wij onnodig veel windgeruis langs de zijruiten.

Uitrusting

De door ons gereden Corsa 1.5 CDTI is uitgevoerd als luxe Elegance. Een stuk minder sportief ogend dan de eveneens leverbare GS Line, maar wel letterlijk van álle gemakken voorzien. Zo beschikt hij over lederen bekleding, stuur- en stoelverwarming, een draadloze telefoonoplader, het Multimedia Navi Pro-infotainmentsysteem met 10 inch scherm en LED-koplampen.

Daarnaast biedt de bestuurdersstoel een heerlijk ontspannen massagefunctie en heeft de Corsa allerlei veiligheidsvoorzieningen. Denk hierbij aan een parkeer- en rijstrookassistent, parkeersensoren vóór en achter en een achteruitrijcamera met 360 graden-overzicht.

Conclusie rijtest Opel Corsa 1.5 CDTI

De nieuwe Corsa is dan wel onder toeziend oog van PSA Peugeot Citroën ontwikkeld. Het model is beter dan ooit! Vanbuiten oogt hij speelser en moderner, al voelt het interieur een beetje saai en zakelijk aan. Voor degene die een efficiënte kilometervreter met voldoende ruimte voor 4 personen zoekt (en geen elektrische Corsa-e overweegt), is dit de ideale auto. De auto scoort hoog op het gebied van materiaalgebruik en infotainment, maar iets minder qua comfort. De hoeveelheid windgeruis is teveel en de bestuurdersstoel is niet in hoogte verstelbaar. Wat ons betreft weegt dat niet op tegen de sterkere punten van de Opel Corsa; hij is simpelweg goed met enkele verbeterpunten!

Categorieën