Twijfel jij over de overstap naar een automaat? Er zijn veel bestuurders die zweren bij een automaat en in veel landen is dit zelfs al de normaalste zaak. Het rijden van een automaat kent veel voordelen, maar natuurlijk zijn er ook genoeg redenen om te kiezen voor een schakelauto. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat is een automaat?

Een automaat is een auto die beschikt over een automatisch schakelsysteem. In plaats van het zelf schakelen, is de auto voorzien van een systeem dat dat voor jou oppakt tijdens het rijden. Je hoeft de auto enkel in de drive stand te zetten en je kunt gaan. Een automaat beschikt dus ook niet over een koppeling, maar heeft enkel een rem- en gaspedaal. Een automaat beschikt over een deze standen: parkeren, achteruit rijden, neutraal (ofwel stilstaan), en drive. In sommige gevallen is de auto voorzien van extra standen, zoals berg rijden of een sportstand.

Het rijden in een automaat wordt vaak gezien als gemakkelijk. Toch is het altijd even wennen, zeker als je er nog nooit in gereden hebt. Met name omdat het toch even net wat anders werkt. Ben je gewend om in een schakelauto te rijden, dan weet je bijvoorbeeld niet dat je de rem moet indrukken om de auto te starten. Dat zijn kleine handigheidjes die je moet ontdekken voordat je comfortabel in een automaat stapt. Natuurlijk kan de rijschool waar je wilt lessen je hier ook meer over vertellen.

De belangrijkste voor- en nadelen van een automaat:

  • Met een automaat rem je minder snel en reageer je dus langzamer op verkeer. Let goed op dat je eerder begint met remmen en extra alert blijft in het verkeer.
  • Wil je flink versnellen, bijvoorbeeld om iemand in te halen? Dan moet je het gaspedaal volledig indrukken, het duurt namelijk iets langer om geleidelijk vaart te maken. Door het gaspedaal helemaal in te drukken, ga je in een lagere versnelling rijden zodat je sneller kan optrekken.
  • Het is belangrijk dat je de auto van de D – drive stand haalt om stil te staan. In veel gevallen kun je de motor niet eens uitzetten, als je de auto niet in de park stand zet. De handrem gebruiken in combinatie met de drive stand is ook geen optie, de auto kan dan nog steeds rollen mocht je op een heuveltje staan. In de neutrale stand blijft de auto ook rollen op ongelijke vlaktes. Let dus goed op dat je de juiste stand voor de juiste activiteit gebruikt.
  • Een groot voordeel is dat je minder handelingen hoeft te doen tijdens het rijden. Omdat het schakelen wegvalt kun je volop focussen op het gas geven en op de weg letten.

Het blijft erg persoonlijk of een automaat goed bij je past. Mocht je interesse hebben in het rijden van een automaat en ga je binnenkort je rijbewijs halen? Let dan op dat je goed nadenkt over het type rijbewijs waar je voor gaat lessen. Iedere rijschool in Rotterdam kan je hierover adviseren. Wanneer je kiest voor een standaard rijbewijs, ga je lessen in een schakelauto en mag je hierna in zowel een schakel als automaat rijden. Weet je zeker dat je alleen automaat gaat rijden? Dan kun je er ook voor kiezen om een automaat rijbewijs te nemen. Denk er wel aan dat je dan niet in een schakelauto mag rijden.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *