autoverzekering wltp

Je hebt onderhand vast wel gehoord van de nieuwe meetmethode voor het brandstofverbruik van auto’s, WLTP. Deze meetmethode is een eerlijkere manier van testen. Veel meer gericht op het praktijkverbruik in plaats van het testen in een laboratoriumomgeving. Maar welke invloed heeft dit op je autoverzekering. 

Meer uitstoot is meer belasting

Door de nieuwe testmethode, WLTP, krijgt elke auto een nieuwe CO2-uitstoot-waarde. Omdat dit een praktijkwaarde is, stijgt de CO2-waarde per auto. De CO2-uitstoot is weer gekoppeld aan de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). Dus een hogere CO2 betekent een hogere BPM. De BPM is iets waar een autoverkoper geen korting op kan geven. Deze dient hij namelijk 100% te betalen aan de Belastingdienst.

Geldt WLTP voor elke auto?

Bij de overgang van NEDC naar WLTP, zijn er verschillende stadia. Vroeger had je de oude testmethode NEDC. Nu heb je NEDC 2.0, hierbij wordt de NEDC berekende CO2-uitstoot verrekend naar een WLTP-waarde Dit is een tussenstap naar WLTP. De volgende stap is dat elke auto volgens een WLTP-meetmethode een CO2-uitstootwaarde krijgt.  

De CO2-uitstoot van elke auto gaat dus omhoog naar een eerlijkere CO2-waarde, Meer CO2 betekent, meer BPM. De auto’s worden dus duurder. De Overheid heeft wel aangegeven dat de overgang van NEDC naar WLTP “budgetneutraal” zal verlopen, maar de eerste berekeningen laten zien dat de autoprijzen (lees: BPM) zullen stijgen. Dat is ook de reden dat je veel tv- en radio-spotjes hoort over voorraadauto’s die tegen de lagere BPM aangeboden worden. Daarom moet je je voorbereiden op een duurdere autoverzekering. Vergelijk verschillende autoverzekeringen op bijvoorbeeld Autoverzekering.nl.

Hoe wordt een autoverzekering berekend?  

  • De basis van een autoverzekering is de nieuwprijs van een auto. Dat is de prijs uit de prijslijst (inclusief BTW en BPM) aangevuld met af-fabriek opties. Eventuele accessoires (zoals een tv-schermen in de hoofdsteunen) dien je vaak apart op te geven, omdat de verzekeringsmaatschappij niet weet welke en hoeveel accessoires je op je auto hebt zitten.
  • Omdat de BPM onderdeel is van de autoprijs, spreekt het voor zich dat als de BPM stijgt, de autoprijs ook stijgt en dus ook de autoverzekering. Daarom zal de nieuwe meetmethode WLTP voor jou een hogere verzekeringspremie tot gevolg hebben.  
  • Als je een ondernemer bent, dan kun je bij een bestelauto de BPM terugvorderen bij de Belastingdienst.

Als je nu een nieuwe auto gaat rijden met de nieuwe BPM of nog even wacht met het kopen van een andere auto, het is altijd verstandig om te kijken of je kunt besparen op je vaste autokosten. De twee belangrijkste vaste autokosten zijn MRB (Motor Rijtuigen Belasting) en BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). Op de MRB kun je niet besparen, nou ja. Je kunt in een andere provincie gaan wonen om een paar euro per maand te besparen… Flevoland is meestal de goedkoopste provincie, daarom vind je relatief veel leasemaatschappijen daar. Je autoverzekering is misschien wel je grootste kostenpost. Vergelijk daarom regelmatig je autoverzekering. Veel sites maken het je makkelijk om verzekeringen te vergelijken. Onze tip: neem de tijd en ga op zoek naar een goede autoverzekering

Categorieën