Een eerste auto kopen is natuurlijk een enorme mijlpaal. Iets waar je wellicht al jaren naar uitkijkt. Toch moet je een hoop zaken regelen voordat je echt in jouw eigen auto kunt rondrijden. Zo ben je als automobilist verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Maar waar let je op? En hoe beperk je de kosten voor jouw eerste autoverzekering?

Beginnende bestuurders betalen in verhouding veel meer voor hun auto dan automobilisten met meer ervaring. Dit komt niet alleen doordat ze nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd en daardoor niet voor premiekorting in aanmerking komen, maar ook omdat veel verzekeraars een toeslag rekenen voor bestuurders tot 24 jaar. Dit doen verzekeraars om het risico te beperken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jonge bestuurders vaker schade rijden. Om deze kosten te vergoeden is een stijging van de premies voor deze bestuurders noodzakelijk. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je de kosten voor jouw eerste autoverzekering zoveel mogelijk kunt beperken.

Waar begin je?

Een autoverzekering afsluiten is wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je een nieuwe auto koopt. Veel mensen zien dit als een noodzakelijk kwaad en doen dit omdat het nou eenmaal verplicht is. Vervolgens kijken ze niet meer naar de verzekering om. En dat is jammer, want je kunt veel kosten besparen door de juiste keuzes te maken.

Veel jonge bestuurders kiezen ervoor om hun auto bij dezelfde verzekeraar als hun ouders in te schrijven. Helaas betalen ze hierdoor vaak veel te veel premie. Ondanks dat leeftijdsdiscriminatie bij de wet verboden is, hanteren nog steeds veel verzekeraars onmogelijke premies voor beginnende bestuurders. Daarom is het belangrijk om de verschillende verzekeraars zorgvuldig met elkaar te vergelijken. Dit klinkt lastig. Maar dat is het zeker niet. Met behulp van online vergelijkingstools, zie je in één oogopslag waar je het goedkoopste uit zal zijn.

De juiste dekking

De premie van je autoverzekering is vooral afhankelijk van de dekking die je kiest. Afhankelijk van de leeftijd en de waarde van je auto kun je eenvoudig de juiste dekking bepalen. In Nederland beschikken we over drie verschillende soorten: de WA verzekering, de WA beperkt casco verzekering (ook wel WA+ genoemd) en de WA volledig casco verzekering (allrisk verzekering).

De WA verzekering vergoedt nooit de eigen schade, maar enkel de schade die je bij anderen berokkent. Deze verzekering is voor iedereen verplicht en kan indien nodig aangevuld worden. De WA verzekering is voornamelijk geschikt voor auto’s ouder dan 10 jaar.

De WA beperkt casco verzekering keert ook uit bij storm- brand en vandalismeschade aan eigen auto. Deze verzekering is geschikt voor auto’s ouder dan 6 en jonger dan 10 jaar.

De WA volledig casco verzekering dekt iedere schade. Hierbij maakt het niet uit wiens schuld het was. Deze verzekering is geschikt voor auto’s tot een leeftijd van 6 tot maximaal 8 jaar. Daarna volstaan lagere dekkingen.

Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken!

Het afsluiten van een autoverzekering lijkt misschien moeilijk. Toch loont het om eerst een goede vergelijking te maken. Dit kan tot een enorme kostenbesparing leiden. Bespaar jezelf daarom een hoop onnodige kosten en vul online een vergelijker in. Zo komt de verzekeraar met de beste prijs vanzelf bovendrijven!

Categorieën