Met de introductie van de e Vitara slaat Suzuki een nieuwe weg in: volledig elektrisch, zonder het vertrouwde SUV-DNA te verliezen. De enige elektrische ervaring die ze nu hadden is de PHEV Across, een omgebouwde Toyota RAV4. Deze eerste batterij-elektrische SUV van het merk markeert niet alleen het begin van Suzuki’s BEV-strategie, maar ook een gedurfde poging om het middenklasse SUV-segment van een frisse impuls te voorzien. Positieve ambities genoeg – maar hoe onderscheidt de e Vitara zich werkelijk?

VIP Prototype testdrive event

Het is een uitgebreide beschrijving van een evenement waarbij we onze eerste ervaring kunnen optekenen op een afgesloten testcircuit, namelijk die van Dudenhofen in Duitsland. Tegenwoordig heet dat het Segula Testcentrum. 

Van een echte rijtest kunnen we dus niet spreken, maar we hebben wel de E Vitara nu goed en rustig kunnen bekijken en ervaren. Onze opgedane ervaring is nu op een klein circuitje (zeg maar kartbaan), acceleratie- en remproef plus lane departure én door een flinke waterbak met een elektrische auto. Dat laatste ging goed, ware het niet dat de beschermplaat onder accu, die stenen etc tegenhoudt los liet. Tja, ondanks dat ik keurig vroeg hoe hard ik er doorheen mocht rijden (er was geen maximumsnelheid werd me gezegd), en ik me nog inhield. Onder de noemen ‘prototype testdrive’ valt dit dus. 

Als een echte Suzuki sloeg de elektrische Vitara zich er goed doorheen! Bewust biedt Suzuki trouwens 4WD aan, om de doorgewinterde Suzuki-klant te bedienen. Bij de benzinebroeders zorgt 4WD voor een hogere uitstoot en dus ook BPM, maar dat geldt niet voor elektrische auto’s, zo meldt sales manager Suzuki Nederland trots. Verder wordt nog even vermeld dat de Vitara uit India komt en dat Europa/Nederland tot één van de eerste te leveren land behoort omdat wij hoge eisen stellen, veel om het milieu geven en veiligheid hoog in het vaandel hebben staan.

Het was erg fijn om tijdens het evenement als journalist positief te worden ontvangen waarbij onze notities zeer serieus genoteerd werden. Zo ontstond er een leuke interactie over het wel/niet gebruiken van remschijven op de achteras. Omdat een elektrische auto veel op de elektromotor afremt zijn remschijven bij een relatief laag vermogen aardig overbodig. Je moet als rustige bestuurder er eerder bij stil staan dat je af en toe stevig afremt om roestvorming op de schijven te voorkomen.

Een elektrische SUV met karakter

De e VITARA blijft trouw aan Suzuki’s 4×4-erfgoed, maar vertaalt dit naar een moderne EV-interpretatie. De robuuste uitstraling, grote wielen en het grilleloze front doen vermoeden dat Suzuki zich nadrukkelijk wil positioneren tussen de meer expressieve elektrische crossovers van dit moment. Met een lengte van 4,27 meter en een wielbasis van 2,70 meter biedt de e VITARA volwassen afmetingen, terwijl het ontwerp rust op het lichte HEARTECT-e-platform, dat speciaal voor EV’s werd ontwikkeld. Dat levert een laag gewicht en een vlakke vloer op – gunstig voor zowel actieradius als binnenruimte.

Toch blijft het uiterlijk voorzichtig. De designtaal van Suzuki is herkenbaar, met details zoals de driehoekige lichtsignatuur en de optie voor dual-tone lak, maar verrast niet. Wie een gedurfde designstatement zoekt, komt wellicht elders uit.

Praktisch, efficiënt en… bescheiden?

Suzuki mikt met de e VITARA duidelijk op brede inzetbaarheid. De keuze uit drie aandrijflijnen – waaronder een vierwielaangedreven variant met elektrische AllGrip-techniek – is opvallend rijk voor een nieuwkomer. Vooral de Trail Mode, waarmee grip automatisch wordt verdeeld bij off-road gebruik, benadrukt het SUV-karakter. De actieradius varieert van 346 tot 428 kilometer (WLTP), wat keurig binnen de middenklasse valt. Snelladen of accutechnologie zijn op niveau, maar zeker niet onderscheidend. Suzuki kiest voor LFP-batterijen, die iets minder energiedicht zijn, maar wel duurzamer en betrouwbaarder. Suzuki geeft daarom ook maar liefst 10 jaar garantie op de gehele auto + accu. Hulde voor de Japanners! 

Het trekgewicht van 750 kg is voldoende voor een kleine aanhanger of vouwwagen, al blijft het daarmee bescheiden in z’n klasse. Serieuze caravankampeerders zullen hun heil elders moeten zoeken. Je kampeerspullen hoef je overigens niet onder de motorkap neer te leggen, want voor een frunk (front trunk = bagageruimte onder de motorkap) is geen plek. 

Uitrusting en veiligheid dik in orde

Op het gebied van standaarduitrusting scoort Suzuki punten. Al vanaf de Select-uitvoering zijn zaken als adaptieve cruise control, stoel- en stuurverwarming (bij de 61 kWh), een uitgebreide suite aan rijhulpsystemen en de Suzuki Connect-app inbegrepen. De luxere Style voegt daar onder meer een panoramadak, INFINITY-audiosysteem en elektrisch verstelbare stoelen aan toe. De focus op comfort en veiligheid is prijzenswaardig, zeker in combinatie met 10 jaar garantie – een zeldzaamheid in EV-land.

Wat wél opvalt, is de relatief kleine bagageruimte van 238 tot 306 liter. Dit valt tegen voor een SUV van dit formaat, zeker gezien de nadruk op avontuur en veelzijdigheid. Het voordeel is wel dat de achterbank over 16 centimeter verschuifbaar is, zodat je kunt kiezen voor meer of minder bagageruimte. Anders gezegd, wel of geen beenruimte op de achterbank. 

Een sprong voorwaarts, maar geen revolutie

Met de e VITARA zet Suzuki een voorzichtige maar zelfverzekerde stap in de elektrische toekomst. Geen radicale omwenteling, geen premiumprijs (verwachten we), maar een robuuste, eerlijke EV met vertrouwde Suzuki-waarden: betrouwbaar, compact, toegankelijk en functioneel. Dat maakt de e VITARA geen Tesla-killer of designicoon, maar wel een relevante nieuwkomer in het groeiende EV-aanbod – zeker voor wie avontuur zoekt in een betaalbare verpakking. De aanwezige productmanager vroeg nog om onze verwachte vanafprijs, waarbij ik aangaf dat de 49 kWh rond de 27/28K geprijsd zou moeten worden. Suzuki verwacht zelf dat de 49 kWh niet de meest verkochte zal zijn. Dat zal de 61 kWh moeten worden. Beide trouwens LFP accu’s omdat Suzuki voor betrouwbaarheid en duurzaamheid staat, en niet voor de grootste energiedichtheid ;). 

Het trekgewicht van 750 kg had vooral voor de 4WD een stuk hoger mogen liggen. Vermoedelijk kan hij dat ook wel aan. Met een hoger trekgewicht kun je een grotere Nederlandse klantengroep bereiken. 

De grote vraag blijft: is dit voldoende om in het overvolle SUV-segment op te vallen? Suzuki’s loyaliteit aan eenvoud en degelijkheid kan in hun voordeel werken, maar het zal afhangen van de prijsstelling. Vooralsnog zit Suzuki met alle specificaties aan de (te) veilige kant, zo lijkt het. Er zit meer in het Japanse vat. Tot 2030 komen er 4 andere elektrische modellen aan. 

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *