De BYD Atto 3 krijgt een subtiele update, die misschien nét dat beetje verschil tussen wel of geen succes kan bepalen. Zonder het wiel opnieuw uit te vinden, scherpt BYD zijn populaire C-segment SUV aan op punten die de gebruikers in de praktijk zullen merken: kortere laadtijden en meer luxe in de standaarduitrusting. Daarnaast krijgt hij ook een nieuwe, frisse uitstraling. Daarmee speelt het Chinese merk slim in op de veranderende eisen van EV-kopers, zonder de bewezen sterke punten van de Atto 3 uit het oog te verliezen.

Want de technische basis – voorwielaandrijving en de Blade Battery – blijft grotendeels onveranderd. Met deze gerichte verbeteringen lijkt BYD vooral te mikken op kopers die net dat beetje extra zoeken in dagelijks gebruiksgemak en laadcomfort, zonder dat ze hoeven te wachten op een compleet nieuw model.

Kleine uiterlijke veranderingen

Aan de buitenkant zijn de wijzigingen bij de vernieuwde Atto 3 bescheiden, maar wel degelijk zichtbaar. De SUV krijgt nieuwe 18-inch lichtmetalen velgen en een zwarte D-stijl, wat samen met de toevoeging van de nieuwe exterieurkleur Cosmos Black voor een iets strakker en volwassener uiterlijk zorgt.

In het interieur valt het nieuwe zwarte vegan leder op, afgewerkt met opvallende limegroene stiknaden en koperkleurige accenten rond stuur en middenconsole. Hoewel BYD het interieurconcept grotendeels intact laat, zorgen deze kleine visuele updates voor een frisse uitstraling die het model wat dichter bij de Europese smaakvoorkeuren moet brengen.

Kortere laadtijden moeten het verschil maken, of niet

Een belangrijke technische verbetering zit onder de laadaansluiting. De vernieuwde Atto 3 kan nu snelladen met een snelheid tot 110 kW. Dat betekent dat een laadbeurt van 30 tot 80 procent nu 28 minuten duurt. Dat is nog steeds allesbehalve toonaangevend, maar bedenk wel dat het voorheen nog langer duurder.

Het laden van 10 tot 80 procent – percentages die ons wat meer zeggen – gaat in 35 minuten. Een praktische verbetering die het gebruiksgemak inderdaad vergroot, maar die hem zeker niet bij de toppers in zijn segment plaatst. Naast snelladen via DC ondersteunt de Atto 3 ook het gebruikelijke 11 kW AC-laden via 3-fasen.

Completere standaarduitrusting zonder meerprijs

Ook op het gebied van uitrusting laat deze BYD zich van een betere kant zien. De Comfort-uitvoering wordt aangevuld met praktische extra’s zoals een regensensor, stuurwielverwarming, privacy glass en een draadloze 15W-oplader voor smartphones. Daarnaast is het standaard audiosysteem voorzien van Dirac HD geluidsoptimalisatie.

De Design-uitvoering voegt daar bovenop stoelventilatie toe, een prettige luxe die vooral tijdens zomerse ritten het rijcomfort verhoogt. Andere bekende Design-kenmerken zoals de 15,6 inch draaiende centrale display, Vehicle-to-Load aansluiting en multicolor ambianceverlichting blijven uiteraard behouden.

Beproefde techniek blijft behouden

Onderhuids blijft de Atto 3 vertrouwen op bekende techniek. De elektromotor levert nog altijd 150 kW (204 pk) en 310 Nm koppel, goed voor een sprint naar 100 km/h in 7,3 seconden. De topsnelheid ligt op 160 km/h.

De 60,4 kWh grote BYD Blade Battery, uitgevoerd in Lithium-ijzerfosfaat (LFP) en geïntegreerd in het platform met Cell-to-Body-technologie, blijft een sterk punt. Niet alleen vanwege de hoge veiligheid (gevalideerd door de extreme ‘spijkerpenetratietest’), maar ook vanwege de lange levensduur en de stabiele prestaties bij uiteenlopende temperaturen.

Met een gecombineerde WLTP-actieradius van 420 kilometer en een stadsbereik van 565 kilometer blijft de Atto 3 een SUV die prima inzetbaar is voor dagelijks gebruik én langere ritten.

Meer gebruiksmogelijkheden dankzij trekgewicht en V2L

Een praktische uitbreiding voor veel Nederlandse rijders: de vernieuwde Atto 3 heeft nu een trekgewicht van maximaal 750 kg. Bescheiden, maar daarmee wordt het trekken van een lichte aanhanger in ieder geval wel mogelijk – een wens die in eerdere feedback van gebruikers vaak naar voren kwam.

Daarnaast biedt de Design-uitvoering standaard een V2L-functie (Vehicle-to-Load) met een vermogen van 3,3 kW. Ideaal om bijvoorbeeld elektrische fietsen op te laden tijdens een vakantie of kampeertrip, of om mobiele apparaten zoals een koelbox, kacheltje of boormachines van stroom te voorzien wanneer dat nodig is.

Maar of het genoeg is…

Met deze gerichte update versterkt BYD de positie van de Atto 3 in het steeds concurrerender EV-C-segment. De verbeteringen aan de Atto 3 zijn subtiel. Maar of ze de BYD Atto 3 een echt interessant alternatief maken voor de populairste modellen in dit segment – de Kia EV3, Volvo EX30 en Skoda Elroq – dat is waarschijnlijk wishful thinking. Een slimme evolutie is soms waardevoller dan een complete revolutie. Maar deze is wellicht te bescheiden om écht effect te hebben.

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *