Peugeot e-3008 | een nieuwe volledig elektrische SUVDeze week kwam Peugeot met het langverwachte nieuws over denieuwe Peugeot e-3008. Naast de e-208, e-2008, e-308, e-308SW en dee-Rifteris denieuwe volledig elektrische SUValweer het 6e model van Peugeot dat (ook) volledig elektrisch wordt aangedreven. Gezien de ’gewone’ Peugeot 3008 al een absolute bestseller blijkt, zijn de verwachtingen ten aanzien van de verkoop van de elektrische variant hooggespannen.


 

De elektrische SUV verschijnt in twee uitvoeringen: de e-3008 Allure en de e-3008 GT. De laatstgenoemde is iets uitgebreider en onderscheidt zich onder andere door een glanzend zwart dak. Naar verwachting verschijnt het nieuwe model in februari 2024 op de markt. De prijzen zijn nog onbekend.

De nieuwe Peugeot e-3008 SUV

Peugeot e-3008 exterieur


Hoewel de 3008 en e-3008 goed op elkaar lijken, laat de buitenkant van de elektrische versie wel een paar veranderingen zien. Zo is het front ontworpen rond het nieuwe Peugeot-embleem, waarbij de nieuwe lichtsignatuur en de grille naadloos op elkaar aansluiten. De compacte koplampen zijn ondergebracht in een elegante strip die de hele voorkant omhult. De koplampen zijn voorzien van LED-verlichting. De E-3008 GT heeft de nieuwe Pixel LED-technologie van Peugeot, die de lichtbundel van de koplampen automatisch aanpast aan de verkeersomstandigheden. De achterzijde wordt mede vormgegeven door een ‘zwevende’ spoiler.

Nieuw platform


De Franse auto staat op een nieuw platform van Stellantis met de naam STLA Medium. Dit platform is de opvolger van het STLA Small platform waarvan de architectuur juist meer is ingericht op de elektrische auto.

 


De kersverse SUV bezit een 400V lithium-ion batterij van 73 kWh. Optioneel kan de accu ( bij koud weer) worden geholpen door eenwarmtepomp. Standaard heeft het een 11kW 3-fase boordlader. Optioneel is 22 kW mogelijk. Snelladen kan tot 160 kW waarmee binnen het halve uur van 20% naar 80% kan worden geladen. In 10 minuten tijd kan voor een afstand van 100 kilometer worden bijgeladen. De stekkerauto heeft V2L beschikbaar waarmee een elektrisch voorwerp (bv een laptop of elektrische fiets) kan worden geladen.

Ook is de V1G-mogelijkheid aanwezig, oftewel Smart Charging. Hiermee het mogelijk is kostenefficiënter te laden mede door gebruik te maken van data science-technieken.

Interieur voorin van de Peugeot e-3008

Elektrische aandrijflijnen


Peugeot brengt de e-3008 uit met 3 elektrisch aandrijflijnen. Het instapmodel heeft een bereik van 525 km. Diens elektromotor geeft een vermogen af van 210 pk op de voorwielen. Verder is er een Dual Motor-variant met het zelfde bereik, 320 pk en vierwielaandrijving. Dankzij het grotere Medium platform komt er tevens een Longe Range-variant met een accupakket van 98 kWh, waarmee het een bereik haalt van 700 kilometer! De Long Range heeft voorwielaandrijving en een vermogen van 230 pk.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *