
Hij verdwijnt even uit beeld, maar de Mitsubishi Eclipse Cross keert binnenkort terug op de Europese markt – ditmaal als volledig elektrische SUV. De naam blijft hetzelfde, het segment ook: het is nog steeds een C-segment SUV voor gezinnen. Wat wél verandert, is de aandrijving. Geen benzinemotor of hybride-opstelling meer, maar een volledig elektrische aandrijflijn (BEV), gebouwd op het platform van Renault en in een fabriek van Renault.
Het is voor de Japanse fabrikant veel meer dan een modelupdate. De elektrische Mitsubishi Eclipse Cross markeert een hernieuwde inzet op de Europese markt. Sinds het merk zijn modellenaanbod drastisch inperkte, bleef het stil. Nu komt daar verandering in – met een elektrische SUV in het drukst bevochten segment van Europa, gebouwd in Frankrijk, met techniek van Renault en een design dat naar eigen zeggen 100% Mitsubishi blijft. Dat laatste moeten we misschien met een korrel zout nemen, gezien de overeenkomsten tussen recente modellen van Renault en Mitsubishi.
Strategische zet in het hart van de markt
De volledig elektrische Eclipse Cross is het eerste BEV-model dat Mitsubishi Motors sinds 2010 op de Europese markt brengt. Toen was het de i-MiEV die in stilte vooruitliep op een markt die er nog lang niet klaar voor was. In 2025 is de situatie fundamenteel anders. De vraag naar elektrische SUV’s is groot, de infrastructuur groeit, en Europese steden sturen steeds nadrukkelijker aan op emissievrije mobiliteit.
De Eclipse Cross past naadloos in Mitsubishi’s hernieuwde strategie voor Europa. Het merk wil voortaan de kernsegmenten bedienen met een mix van aandrijflijnen – van conventionele verbrandingsmotoren tot hybride en volledig elektrische oplossingen. De Eclipse Cross BEV staat naast de eveneens nieuwe Grandis (ICE/HEV) in het populaire C-segment, terwijl de grotere Outlander PHEV de D-klasse bedient. Alle drie zijn SUV’s – en dat is geen toeval. In Europa is de SUV immers nog steeds dominant.
Voor Mitsubishi betekent dit model meer dan een marktexpansie. Het is ook een signaal aan de markt: “we zijn er nog – en we doen weer mee”.
Japans merk, Europees design, Franse techniek
Hoewel Mitsubishi spreekt over een volledig nieuw ontwerp, wordt de basis gevormd door het elektrische platform dat gedeeld wordt met de Renault Scenic E-Tech. De Eclipse Cross BEV rolt straks van de band bij Ampere in Douai, waar ook de Scenic wordt gebouwd. Dat betekent dat de accupakketten, infotainmentsystemen (met Google Built-in) en ADAS-technologie afkomstig zijn uit het Renault-ecosysteem.
Toch probeert Mitsubishi een eigen gezicht te bewaren. Het exterieur is getekend in het Europese designcentrum bij Frankfurt en krijgt de nieuwste interpretatie van het ‘Dynamic Shield’-front. Mitsubishi belooft een ruime en praktische gezinsauto, met nadruk op comfort, gebruiksgemak en betrouwbaarheid.
Wat we weten over de accu en aandrijving
De Eclipse Cross BEV wordt eind 2025 onthuld. Hij zal eerst worden aangeboden met een long-range accupakket, vermoedelijk vergelijkbaar met de 87 kWh van de Scenic E-Tech – daar is dat goed voor ruim 600 km WLTP. In 2026 volgt een mid-range variant, mogelijk met een accucapaciteit rond de 60 kWh. Officiële specificaties zijn nog niet bekendgemaakt, maar het is aannemelijk dat de laadsnelheden, actieradius en vermogens identiek of gelijkwaardig zijn aan die van zijn Franse tegenhanger.
De drukste markt van Europa
De keuze voor het C-SUV segment is strategisch, maar ook risicovol. Juist in deze klasse is de concurrentie het hevigst – en dat geldt des te meer voor elektrische modellen. Mitsubishi moet zich in dit veld staande houden tegenover gevestigde namen als de Tesla Model Y, Skoda Enyaq, Hyundai Ioniq 5, Volkswagen ID.4 én de succesvolle en prijswinnende Renault Scenic E-Tech – waarmee de elektrische Eclipse Cross zijn techniek deelt.
Waar deze concurrenten vaak al enkele jaren marktervaring en klantvertrouwen hebben opgebouwd, moet Mitsubishi dat vertrouwen opnieuw winnen. Bovendien zijn de marges in dit segment dun: de prijs-kwaliteitverhouding is vaak doorslaggevend. Mitsubishi zal dus scherp moeten inzetten op prijs, uitrusting of onderscheidende eigenschappen.
Een voordeel daarbij is de alliantie met Renault-Nissan: dankzij schaalvoordelen in inkoop en productie kan het merk mogelijk concurrerend genoeg blijven en ook in technisch opzicht bij blijven.

Geen Mitsubishi zonder eigen gezicht?
Toch blijft de vraag hoeveel Mitsubishi er over blijft als je bouwt op een Renault-platform? Die vraag zal in belangrijke mate afhangen van in hoeverre het merk de rijervaring, de bediening en het interieur op zijn eigen manier vormgeeft. Waar de techniek onderhuids grotendeels gedeeld is, kan het rijgedrag nog wél merktypisch worden afgestemd.
Mitsubishi heeft in het verleden bewezen solide, degelijke en gebruiksvriendelijke auto’s te bouwen. Niet voor niets had het merk ‘de gestaalde perfectie’. De uitdaging is nu om dat karakter opnieuw voelbaar te maken in een elektrische gezinsauto die qua basis allesbehalve uniek is. Het ontwerpteam in Frankfurt heeft daarbij een sleutelrol: hun taak is het model een herkenbare identiteit te geven, zonder in te boeten op technische compatibiliteit.
Europese productie heeft voordelen
De productie in Frankrijk is meer dan een praktische keuze. Door de Eclipse Cross BEV binnen de EU te bouwen, voldoet Mitsubishi eenvoudiger aan CO₂-regels, importheffingen en lokale subsidieregelingen. Bovendien schept het vertrouwen bij consumenten: een in Europa gebouwde auto voelt dichterbij – letterlijk en figuurlijk.
De samenwerking met Ampere (Renault’s EV-divisie) geeft Mitsubishi toegang tot moderne productielijnen, beproefde accutechnologie en een korte toeleveringsketen. Dat zijn cruciale voorwaarden om op prijs, leverbetrouwbaarheid en service te kunnen concurreren.
Meer dan alleen een nieuw model
De elektrische Eclipse Cross is niet zomaar een uitbreiding van het gamma. Voor Mitsubishi zal het ook een graadmeter van zijn toekomst in Europa zijn. Lukt het Mitsubishi om met dit model weer een rol van betekenis te spelen in een markt die het grotendeels verlaten had? Of blijkt de aansluiting op Renault-techniek onvoldoende om zich te onderscheiden in een overvol strijdveld?
Het antwoord daarop laat nog even op zich wachten – tot eind 2025, als het model onthuld wordt. Er zal voor Mitsubishi in ieder geval veel op het spel staan. Niet alleen een modelintroductie, maar ook het herstel van geloofwaardigheid, en een hernieuwde naamsbekendheid.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl