
De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) heeft de winnaars bekendgemaakt van de verkiezing Zakelijke EV van het Jaar 2025. Elk jaar beoordeelt een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, welke elektrische auto het meest interessant is voor de zakelijke markt.
Niet alleen een kwestie van smaak
Voor zakelijke rijders is de keuze voor een elektrische auto meer dan een kwestie van smaak. Volgens de jury spelen laadsnelheid, leasetarief, rijeigenschappen en gebruiksgemak de belangrijkste rol. Deze aspecten krijgen dan ook de hoogste waardering. Zaken als actieradius (range) en het aantal registraties zijn van minder groot belang, terwijl trekgewicht en verkoopprijs voor zakelijke rijders het minst zwaar wegen.


Renault scoort dubbel bij de zakelijke rijder
In zowel het middensegment als het hogere segment is Renault de grote winnaar. De volledig elektrische Renault 5 – nog maar net op de markt – overtuigt in het middensegment met zijn compacte formaat, lage verbruikskosten en aantrekkelijke leaseprijs. In het hogere segment bevestigt de Renault Megane E-Tech opnieuw zijn meerwaarde voor de zakelijke rijder: comfortabel, efficiënt en concurrerend geprijsd.


Hyundai Inster is veelbelovend
Sommige modellen zijn zo recent geïntroduceerd dat een volledige beoordeling nog niet mogelijk is. Voor deze auto’s is de categorie Belofte van 2025 in het leven geroepen. Van de Hyundai Inster zijn nog weinig exemplaren geregistreerd, maar het model maakt indruk met zijn doordachte ontwerp, compacte formaat en verrassend ruime interieur.

Zeekr 001 overtuigt in het topsegment
Opvallend is de overwinning van de Zeekr 001 in het topsegment. Dit jonge merk uit de Geely-groep biedt een royaal uitgeruste en sportief gelijnde EV die steeds meer zakelijke belangstelling trekt. Met een groot rijbereik, krachtige prestaties en een verrassend compleet uitrustingsniveau laat de 001 zien dat Chinese merken ook in het hogere segment serieus meetellen.

Tesla Model 3 blijft toonaangevend in premiumsegment
In het premiumsegment komt de vernieuwde Tesla Model 3 als winnaar uit de bus. Deze populaire zakelijke EV blijft uitblinken op het gebied van software, betrouwbaarheid, efficiëntie en restwaarde. Voor leaserijders die veel kilometers maken en waarde hechten aan een geavanceerd ecosysteem, blijft de Model 3 een ijzersterke keuze.

Opvallend gegoochel met cijfers en logo’s
De verkiezing was strak georganiseerd en vond plaats bij DPG Media. Buiten het pand stonden de genomineerde modellen onder doeken opgesteld, maar door hun contouren waren onder meer de Zeekr 001 en Hyundai Inster al vóór de bekendmaking herkenbaar.
Aangezien ondergetekende de EV-verkiezing in 2019 heeft bedacht en destijds ook in de jury zat, werd de uitreiking met een kritisch oog bekeken. Enkele opvallende punten:
• Er bestaat officieel geen ‘compact segment’. Modellen als de Opel Corsa, Renault 5 en Volvo EX30 worden tot het middensegment gerekend.
• Hetzelfde model kan meerdere jaren meedingen. De Opel Corsa viel vorig jaar in de prijzen en stond dit jaar opnieuw in de top drie.
• De typeaanduiding is niet consistent. Mini schrijf je in hoofdletters, dus MINI. De MG ZS krijgt ‘EV’ achter de naam, omdat er ook een HEV+ versie bestaat. Bij modellen zoals de Ford Explorer en Volkswagen ID.5 staat ‘BEV’ vermeld, hoewel deze benaming niet voorkomt in de officiële brochures; deze modellen zijn immers uitsluitend als EV leverbaar.
• Met specifieke uitvoeringen kunnen extra punten worden gescoord. De Peugeot e-3008 Allure EV 96 kWh 230 Long Range 5d wint bijvoorbeeld op actieradius, terwijl de productie pas in het tweede kwartaal van 2025 begint.
• Tijdens de presentatie verschenen alle modellen op een groot scherm, maar zonder merkembleem op de neus. Dit gold ook voor de voertuigen in het juryrapport. Zelfs de winnende Renault 5 staat daarin zonder ‘wybertje’, net als de Hyundai Inster. VZR-directeur Anton Pluim weet niet waarom dat zo is.
• De WLTP-actieradius is meegenomen in de beoordeling, terwijl eerder werd aangegeven dat de jury de werkelijke actieradius van EV Database zou gebruiken. De ranglijsten zouden er met die data aanzienlijk anders uitzien. Op een gepresenteerde slide werd nog gevraagd of het om de ‘daadwerkelijke actieradius’ ging. Juryvoorzitter Martin Huisman bevestigde dat, maar het bleek toch om de WLTP-waarde te gaan.



Het belang van een EV-verkiezing voor de zakelijke markt
De VZR-verkiezing onderstreept het belang van de zakelijke markt voor de groei van elektrische auto’s in Nederland. De Renault 5 is een terechte winnaar. Sterker nog: hij wint tot nu toe elke verkiezing waaraan hij deelneemt. De keuze van de jury is dus goed te begrijpen.

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl