
Eind 2025 keert een bekende naam terug in het B-segment, maar dan met een volledig elektrische aandrijving: de Nissan Micra. De zesde generatie van het model is volledig nieuw ontwikkeld, specifiek voor Europese rijders, en wordt geleverd met keuze uit twee accupakketten – goed voor een actieradius tot 408 kilometer. Daarmee gaat Nissan de concurrentie aan met onder meer de Renault 5 E-Tech Electric, Fiat Granda Panda, Opel Corsa Electric en Peugeot e-208.

Elektrische aandrijving met dagelijkse bruikbaarheid
De nieuwe Micra komt op het AmpR Small-platform van de Renault-Nissan-alliantie, en deelt zijn techniek grotendeels met de Renault 5. Twee accupakketten staan op het programma: 40 kWh voor een reikwijdte tot 310 kilometer, en 52 kWh voor maximaal 408 kilometer (WLTP). Voor een auto in het B-segment is dat fors.
Opmerkelijk is ook dat beide varianten standaard een warmtepomp en actieve accukoeling krijgen – technologie die vaak pas in hogere segmenten te vinden is. De DC-laadsnelheid bedraagt 100 kW, waarmee de grotere accu van 15% tot 80% oplaadt in slechts 30 minuten.
V2G is ook beschikbaar voor de Nissan Micra. Daarmee troeft hij vele concurrenten de loef mee af, want V2G is zeker niet gemeengoed in dit segment.
Krachtige uitstraling met speelse trekjes
Qua design kiest Nissan niet voor retro of ingetogenheid, maar voor een uitgesproken look met SUV-invloeden. Brede wielkasten, een verzonken lijn over de flank en 18-inch velgen versterken de robuuste uitstraling. Toch is de Micra geen cross-over: met zijn lengte onder de vier meter en wielbasis van 2,54 meter blijft het een compacte vijfdeurs hatchback.
Bijzonder detail: bij het ontgrendelen geven de koplampen een soort knipoog – eerst links, dan rechts – een voorbeeld van hoe Nissan subtiele speelsheid koppelt aan een verder serieuze vormtaal.

Interieur met Japanse accenten
Aan de binnenzijde valt vooral de rust op. Een breed 10,1-inch digitaal cluster en touchscreen zijn licht naar de bestuurder gericht, maar de rest van het dashboard straalt eenvoud uit. De gebruikte materialen zijn zacht en doordacht gekozen, met naar wens opvallende kleuraccenten. In het opbergvak tussen de voorstoelen is zelfs een subtiele reliëfafbeelding van de berg Fuji verwerkt – een knipoog naar de Japanse roots van het model.
Er is keuze uit drie interieurstijlen, variërend van ingetogen tot expressief. Een instelbare sfeerverlichting in 48 kleuren maakt het mogelijk om het interieur volledig aan de stemming aan te passen.
Rijbeleving met instelbaar karakter
Onderhuids investeert Nissan in rijcomfort én rijplezier. Het onderstel met multilink achterwielophanging en het relatief lage gewicht (vanaf 1.400 kg) zorgen voor een levendige besturing.
Via schakelflippers achter het stuur is de mate van regeneratief remmen aan te passen, en met e-Pedal kan in stadsverkeer grotendeels met één pedaal worden gereden. De bestuurder kan kiezen uit vier rijmodi: Comfort, Eco, Sport en Perso. Die laatste maakt het mogelijk om koppel, stuurgedrag, gasrespons en zelfs de interieurverlichting naar eigen wens af te stellen.
Altijd online met Google aan boord
De Micra wordt het tweede model van Nissan in Europa met volledig geïntegreerde Google-diensten. Navigeren via Google Maps, spraakcommando’s via Google Assistant, over-the-air updates en toegang tot apps via Google Play zijn standaard. De auto plant zelfs automatisch laadstops in als de bestemming buiten de actieradius ligt, rekening houdend met het verbruik en de temperatuur.
Voor wie liever zijn telefoon gebruikt, zijn Apple CarPlay en Android Auto standaard aanwezig. De bijbehorende NissanConnect-app biedt functies als accustatus opvragen, interieurtemperatuur instellen en het laadschema programmeren.
Concurrentie en positionering Nissan Micra
Met de elektrische Micra zet Nissan een gedurfde stap in een segment dat volop in beweging is. De voornaamste concurrent is zonder twijfel de Renault 5 E-Tech Electric, die op hetzelfde platform staat en eerder op de markt komt. Verder moet de Micra zich meten met de Peugeot e-208, Opel Corsa Electric, en vanaf 2026 ook de Volkswagen ID.2All en Fiat Grande Panda.
De prijs is nog niet bekendgemaakt, maar gezien de techniek en positionering zal Nissan zich scherp moeten profileren om niet ondergesneeuwd te raken in dit steeds drukkere segment.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl