Rust, ruimte en comfort voor het hele gezin

Wie in 2025 nog met een middenklasse-SUV op de markt komt, moet iets toevoegen. Niet alleen vanwege het enorme aanbod in het C-segment, maar ook omdat elke nieuwkomer de inmiddels behoorlijk verwende koper moet overtuigen op het gebied van elektrificatie, gebruikscomfort én dagelijkse bruikbaarheid. De nieuwe ë-C5 Aircross van Citroën pakt dat bewust anders aan dan veel concurrenten: rust en ruimte staan centraal, niet alleen uiterlijk vertoon of een digitale overdaad.

Citroën kiest hiermee opnieuw positie in het hart van de Europese markt. De tweede generatie C5 Aircross is minder uitgesproken dan sommige rivalen, maar daardoor juist herkenbaar. Geen designgimmicks, wel een SUV die rust uitstraalt. Met het STLA Medium-platform als technische basis, en daarmee de keus uit een hybride, plug-in hybride en volledig elektrische aandrijving, is hij bovendien klaar voor verschillende gebruikers.

STLA Medium: ruime, veelzijdige basis voor elektrificatie

Met deze ë-C5 Aircross introduceert Citroën voor het eerst het STLA Medium-platform. Dit nieuwe fundament van Stellantis biedt volop ruimte voor grotere accupakketten, zonder dat dit ten koste gaat van de binnenruimte. De wielbasis groeide vergeleken met de vorige generatie met zo’n 6 cm en dat is direct merkbaar: vooral is er meer zitruimte, zonder dat de buitenmaten buitensporig worden.

De volledig elektrische versies krijgen accupakketten van 73 of 97 kWh. Daarmee haalt de SUV tot 680 km volgens WLTP. De DC-laadsnelheid bedraagt maximaal 160 kW en een 11 kW-boordlader is uiteraard standaard. V2L en bi-directioneel laden volgen ook, vanaf 2026. In combinatie met de hybride aandrijflijnen is deze Citroën wellicht een van de veelzijdigste modellen in zijn klasse.

Realistisch rijbereik, duidelijke keuzes

De ë-C5 Aircross is er in twee accuvarianten: de Standard Range met 73 kWh accu en 520 km actieradius, en de High Range met 97 kWh voor 680 km. Wie vaak lange afstanden rijdt, heeft daarmee een serieus groot rijbereik. De versie met kleinere accu is daarentegen waarschijnlijk een stuk gunstiger geprijsd terwijl die meer dan toereikend voor dagelijks gebruik is.

Dankzij de lage luchtweerstand (SCx 0,75), efficiënte aandrijving en optionele warmtepomp blijft het rijbereik ook in de praktijk – en tijdens lagere temperaturen – concurrerend. De tripplanner houdt rekening met hoogteverschillen, verkeer, laadpunten en route. Alles aan boord is gericht op voorspelbaarheid en gemak, niet op verrassing.

Comfort als onderscheidend kenmerk

Het interieur volgt de C-Zen Lounge-filosofie van Citroën. Rustige materialen, warme kleurstellingen en een overzichtelijk dashboard zorgen voor een prettige sfeer. Het verticale Waterfall Touchscreen werkt intuïtief en wordt aangevuld met een groot, instelbaar Head-Up Display. Geen techshow, maar echt gebruiksgemak.

De Citroën Advanced Comfort-stoelen bieden verstelbare steun, ventilatie en massage. Ook achterin zijn de stoelen verstelbaar. Alles is gericht op comfort tijdens langere ritten – en dat voel je, volgens de Franse autofabrikant.

Rijden in alle rust

Citroën koos bewust voor comfort boven dynamiek. Dankzij de vering met de bekende Progressive Hydraulic Cushions zweeft de ë-C5 Aircross over klinkers en drempels zonder zweverig te worden. De besturing is licht en voorspelbaar, de wegligging stabiel. Optionele 20-inch wielen doen weinig af aan het comfort.

De veiligheidssystemen zijn up-to-date: semi-autonoom rijden, rijstrookwisselhulp, vermoeidheidsdetectie via oogherkenning en adaptieve verlichting met Matrix LED-koplampen zijn beschikbaar in hogere uitvoeringen.

Ruimte waar nodig

De langere wielbasis zorgt voor veel beenruimte achterin. De hoofdruimte groeide ook – met maar liefst 68 mm – en de verstelbare rugleuningen verhogen het zitcomfort. De kofferbak meet 565 tot 1668 liter, ongeacht de aandrijflijn. Daarmee biedt de ë-C5 Aircross gezinnen alle ruimte – zonder compromissen. Slimme vakken, USB-C-poorten en een elektrische achterklep maken het af.

Functionele technologie

Naast het standaard infotainment met draadloze smartphone-integratie is ook ChatGPT aan boord. Deze digitale assistent helpt de bestuurder bij bij navigatie, instellingen en simpele vragen. De bestuurder krijgt ook ondersteuning via Pack Drive Assist 2.0, met onder andere dodehoekdetectie, adaptieve cruise control met filefunctie en een 360°-camera.

Typisch Citroën

Met de ë-C5 Aircross kiest Citroën niet voor sensatie, maar voor comfort, bereik en rust. Daarmee profileert hij zich als alternatief voor concurrenten als de Skoda Enyaq, VW ID.4 of Peugeot E-3008. Prijzen zijn nog niet bekend, maar Citroën mikt vermoedelijk op het midden van het segment. De nieuwe Citroën is zeker geen revolutionair model, maar wel een auto die in het dagelijkse gebruik ongetwijfeld heel goed zal voldoen. En in een sterk bezet segment is dat misschien wel de meest overtuigende belofte van de Franse nieuweling.

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *