Elektrische rallyauto zonder compromissen

De Alpine A290 Rallye is geen conceptcar, geen showmodel en al helemaal geen proefballon. Het is een productieklare rallyauto, gebouwd op basis van de elektrische Alpine A290, en volledig toegesneden op privégebruik in de rallysport. Dat Alpine deze ter ere van zijn 70-jarig bestaan introduceert, is meer dan symboliek. Het laat ook zien dat het merk opnieuw kiest voor compact, licht en sportief – maar nu zonder uitstoot. Voor het eerst brengt Alpine een elektrische auto uit die niet alleen op het asfalt thuishoort, maar ook tussen het gravel en de haarspeldbochten van regionale rally’s.

Wat maakt de A290 Rallye anders dan een straatauto?

Ook al biedt de normale Alpine A290 natuurlijk al heel wat mogelijkheden, onderhuids is deze A290 Rallye radicaal aangepast. De elektromotor levert 220 pk en 300 Nm, waarmee hij zijn vermogen rechtstreeks naar de voorwielen stuurt via een aangepaste versnellingsbak met een mechanisch sperdifferentieel van ZF. Geen vierwielaandrijving dus, maar een scherpe voorwielaandrijver die inzet op precisie en tractie in bochten.

De wielophanging is rallyspecifiek: voor McPherson-veerpoten, achter een multilink-configuratie, beide uitgerust met ALP Racing Suspension schokdempers. Het chassis is versterkt met een FIA-gecertificeerde rolkooi, terwijl de kuipstoelen en gordels voldoen aan de strengste veiligheidseisen.

Het remsysteem is ronduit indrukwekkend voor deze klasse: vooraan 350 mm schijven met 6-zuiger monoblock remklauwen, achter 280 mm schijven met klauwen met enkele zuigers. Een hydraulische handrem completeert het systeem – essentieel voor haarspeldbochten en gecontroleerd slippen.

De 52 kWh grote accu lijkt qua capaciteit bescheiden, maar is perfect afgestemd op het rallyformat. De korte, intensieve etappes vragen geen grote reikwijdte, en de mogelijkheid tot regeneratief remmen draagt bij aan efficiënt energiebeheer tijdens wedstrijden. En een kleinere capaciteit is natuurlijk ook lichter, wat bijdraagt aan de wendbaarheid en levendigheid.

Alpine A290 Rallye

Ontwikkeld voor klantenteams, ondersteund door Alpine

De A290 Rallye is ontwikkeld voor zelfstandige rallyrijders die willen instappen in de elektrische competitie. Alpine richt zich op klantenteams die deelnemen aan regionale of nationale wedstrijden, en biedt daarvoor technische ondersteuning en praktische begeleiding. Alpine biedt de rijders een compleet ecosysteem, met technische begeleiding, laadinfrastructuur, en zelfs een communicatietool voor media en sponsoring.

De eerste exemplaren verschijnen eind 2025 aan de start van een exclusieve Alpine-challenge in Frankrijk, met een beperkt deelnemersveld. Die wedstrijd dient als showcase voor het concept: lokaal emissievrij rijden, ondersteund door een merk met sportieve roots, en uitgevoerd in een professionele omgeving.

Via geselecteerde Alpine Stores kunnen rijders rekenen op service, onderdelen en advies. Alpine wil hiermee een brug slaan tussen race-aspiraties en een bereikbare deelname, zonder concessies te doen aan technologie of performance.

Concurrentie en positionering

Alpine is niet het eerste merk dat een elektrische rallyauto uitbrengt – Opel ging het al voor met de Corsa-e Rally, vooral actief in Duitsland. Ook de elektrische Mokka GSE Rally werd in de rallysport ingezet, al komt daar nu ook een meer geciviliseerde variant van.

Maar waar Opel inzet op een gesloten merkkampioenschap, mikt Alpine breder. De A290 Rallye is ook toegelaten in open rallycompetities, waardoor de bruikbaarheid toeneemt.

Maar er zijn meer verschillen: Alpine kiest voor een krachtige motor, verfijnde ophanging en remmen, en ook een meer uitgesproken sportieve positionering. Waar andere elektrische sportmodellen nog vooral circuitgericht zijn of puur promotioneel worden ingezet, positioneert Alpine zijn rallyauto als echte deelnemer – niet als mascotte.

Alpine A290 Rallye

Niet om alleen mee te driften, in tegenstelling tot de Renault 5 Turbo 3E

Dat Alpine met de A290 Rallye kiest voor een meer op rallysport gerichte sportiviteit, contrasteert scherp met de aanpak van Renault bij de 5 Turbo 3E. Die werd eerder gepresenteerd als hommage aan de iconische Renault 5 Turbo’s, maar dan in een elektrische driftuitvoering voor showevents en collectors. Met 280 kW vermogen, achterwielaandrijving en een uiterlijk dat zo uit een retrofuturistische strip kon komen, is de Turbo 3E ‘mini-supercar’ vooral bedoeld voor visuele impact en merkprofilering.

Waar de 5 Turbo 3E inzet op spektakel en exclusiviteit (slechts 1.973 exemplaren, en een vanafprijs boven de 150.000 euro), richt Alpine zich met de A290 Rallye juist op technische toepasbaarheid en breed inzetbare competitie. Dat maakt de Rallye geen extreme ‘halo car’, maar een praktische tool voor rijders die echt willen deelnemen aan lokale of nationale rally’s.

Maar beide modellen laten ook zien hoe de Renault-groep elektrificatie koppelt aan sportieve identiteit, maar kiezen elk een andere vorm. De Turbo 3E als een over-the-top designicoon, de A290 Rallye als rationeel ontwikkelde racemachine.

Een elektrisch werkpaard met imago

Alpine wil de A290 Rallye gebruiken om elektrische aandrijving ingang te doen vinden in een van de laatste bastions van verbrandingsmotoren: de rallysport. Uiteraard benut Alpine ook zijn erfgoed om deze stap geloofwaardig te maken, maar maakt daarbij wel gebruik van hedendaagse technologie.

Voor € 59.990 (ex. belastingen, in Frankrijk) biedt Alpine een complete, kant-en-klare competitieauto. Dat is niet goedkoop, maar binnen de rallysport wel degelijk concurrerend. En belangrijker: de A290 Rallye biedt iets wat tot nu toe ontbrak – een serieuze, emissievrije rallyauto voor zelfstandige rijders, zonder dat ze hoeven in te leveren op prestaties, betrouwbaarheid of beleving.

Met deze auto verkoopt Alpine meer dan techniek. Het legendarische Franse automerk verkoopt hiermee ook toegang tot de echte rallyervaring, en tot een toekomst waarin de geur van verbrand rubber niet meer gepaard hoeft te gaan met het produceren van een overvloed aan CO₂ en andere uitlaatgassen.

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *