laadpaal_elektrische_auto (1)

Als bezitter van een elektrische auto heb je bepaalde privileges. Er worden bijvoorbeeld aparte parkeerplaatsen voor je gecreëerd. Deze parkeerplaatsen zijn verbonden aan de bijbehorende laadpaal, of is het nu andersom? Maakt natuurlijk niet uit. Wat wél uitmaakt, is of je er mag parkeren.

Om aan te geven dat je er met je elektrische auto mag parkeren, is zo’n parkeerplaats op grond van het Rvv 1990 (Reglement verkeersregels en verkeerstekens) voorzien van een bord ‘E4’ met een onderbord. Het onderbord geeft aan dat deze parkeerplaats alleen gebruikt mag worden voor elektrische auto’s. En met dit onderbord gaat het wel eens mis. Diverse gemeentes gebruiken namelijk een onderbord waarop staat: “bestemd voor elektrische voertuigen”.

laadpaal elektrische auto boete
Hier geen onduidelijkheid.

Als we het wetboek hierop naslaan, dan mag elke elektrische auto gebruik maken van deze parkeerplaats. Het opladen van een elektrische auto is niet verplicht (dat staat er namelijk niet), dit ondanks de aanwezigheid van een laadpaal. Volgens het E4 onderbord ben je namelijk niet verplicht om de laadpaal te gebruiken.

laadpaal_elektrische_auto (1)
Mag je hier staan zonder de laadpaal te gebruiken?

Praktijkvoorbeeld

Tezamen met Verkeersboete.nl beschrijven we elke maand een interessante casus. Deze keer is dat een geparkeerde elektrische auto, op een parkeerplek voor elektrische auto’s met enkel als onderbord “alleen voor elektrische auto’s”.

De bestuurder had zijn elektrische auto op een “elektrische parkeerplek” geparkeerd, maar niet aan de laadpaal gekoppeld om zijn auto op te laden. Dit resulteerde in een overtreding op basis van artikel 24 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV): het op andere wijze geparkeerd zijn dan toegestaan. Boete: € 100,-.

Deze zaak werd gepresenteerd bij Verkeersboete.nl en is behandeld door jurist mr. Nick Voorbach. Omdat bij de betreffende parkeerplaats het E4 onderbord niet vermeldde dat je verplicht moest opladen bijvoorbeeld: “ALLEEN VOOR  OPLADEN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN”, heeft mr. Nick Voorbach deze zaak gewonnen.

Vanwege het WINNEN van deze zaak hoefde de verkeersboete van € 100,- niet te worden betaald.

Volgende maand een nieuwe zaak. Houd onze website in de gaten.

Duidelijkheid én de straf. Wegslepen...
Duidelijkheid én de straf. Wegslepen…

Categorieën