Thuisaccu

Dat automerken tegenwoordig allemaal wel een elektrische auto in het gamma hebben zitten is ondertussen geen verrassing meer. Nu blijkt dat naast Tesla ook Mercedes-Benz en BMW zich focussen op alternatieve producten, barst er een binnenkort vast en zeker een hevige concurrentiestrijd uit. Het aantal automerken dat investeert in systemen voor het opslaan van zonnestroom wordt steeds groter. Jarenlang was opslag van zonnestroom een idee in de toekomst, maar het aanbod van thuisaccu’s groeit in een rap tempo.

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu slaat de stroom op, die door zonnepanelen wordt opgewekt. De opgewekte stroom kan vervolgens gebruikt worden om je elektrische auto op te laden of je huis verder te voorzien van stroom. Pas wanneer de thuisaccu leeg is, zal weer stroom van het energienet worden gehaald. Het wordt zelfs mogelijk om in de lente en zomermaanden volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn, theoretisch tenminste. Thuisaccu’s worden in hoog tempo goedkoper door de opkomst van elektrische auto’s

Zonnepanelen produceren gelijkspanning, wat kan worden opgeslagen in de thuisaccu. Nieuwe zonnepanelen leveren gemiddeld per stuk rond de 260 kWh elektriciteit per jaar. Vervolgens wordt de gelijkspanning omgezet naar wisselspanning, omdat alle apparaten op wisselspanning werken. Helaas is het vanwege de salderingsregeling in Nederland niet interessant om een thuisaccu aan te schaffen. De salderingsregeling houdt in dat opgewekte stroom dat overdag wordt teruggeleverd verrekend kan worden met stroom dat ’s avonds wordt verbruikt. Zolang deze salderingsregeling blijft bestaan is het voorlopig nog niet interessant.

Tesla Powerwall

De meest bekende thuisaccu die door een automerk wordt geproduceerd is de Tesla Powerwall. Leverbaar vanaf 9.075 euro is het een van de duurdere thuisaccu’s beschikbaar op de markt, met een capaciteit van 13,5 kWh. De allereerste tuisaccu is overigens niet door Tesla maar door Panasonic op de markt gebracht. Deze is leverbaar voor een prijs van 4.500 euro en heeft een capaciteit van 8 kWh.

BMW en Mercedes thuisaccu’s

Nu de vraag naar alternatieve opslagmanieren stijgt duiken ook BMW en Mercedes in het diepen. Vorig jaar heeft BMW zijn eerste thuisaccu geïntroduceerd: MyReserve. Leverbaar voor een prijs van 5500 heeft deze thuisaccu een opslagcapaciteit van 4,4 kWh. Voor iets meer dan 13.000 euro kun je ook kiezen voor een 24 kWh accu van Mercedes Benz.

De meeste thuisaccu’s zijn wel online te bestellen, maar vaak niet beschikbaar voor de Nederlandse markt. Gelukkig zijn de Tesla Powerwall en de MyReserve van BMW wel beschikbaar voor ons.