Hyundai KONA Electric

Hyundai Noorwegen heeft zojuist aangekondigd vanaf 2021 geen benzine- en dieselauto’s meer te leveren in Noorwegen. De PR-manager van de importeur, Øyvind Knudsen, in Noorwegen heeft dat bevestigd. Hyundai heeft al een torenhoog aandeel in elektrische auto’s en is van plan deze marktpositie verder uit te breiden. Een op de twee verkochte auto’s in Noorwegen is elektrisch. Vanaf 1 januari 2021 brengt de importeur in Hyundai alleen nog oplaadbare, volledig elektrische en waterstof-elektrische auto’s op de markt.

Hyundai IONIQ

Progressief beleid

Dankzij verschillende stimulerende maatregen is de verkoop van volledig elektrische auto’s in Noorwegen de afgelopen jaren enorm hard gestegen. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen zoals geen (BTW) belasting, gratis rijden op tolwegen en toegang tot de rijstroken van het openbaar vervoer. Vorige maand was 60 procent van de tien nieuwe registraties op de Noorse markt een elektrische auto. Jaren terug was het aanbod zeer beperkt maar met het huidige aanbod van de meeste autofabrikanten kunnen de meeste mensen prima uit de voeten met een volledig elektrische auto. Noorwegen heeft als doel om tegen 2025 alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen in het land.

De Hyundai NEXO, een waterstof-elektrische auto.

Hyundai voorop, eerst IONIQ 5

Als het aan Hyundai Noorwegen ligt wachten ze niet tot 2025. “Het voorstel van de regering voor de staatsbegroting geeft ons het vertrouwen dat onze strategie klopt. Hyundai heeft in Noorwegen al een groot aandeel in elektrische auto’s en als we begin volgend jaar de elektrische gezins-SUV Hyunidai IONIQ 5 lanceren, versterken we de positie van de elektrische auto nog een stap verder, aldus Øyvind Knudsen.

Op een gesloten circuit de maximale actieradius getest in Duitsland van de Hyundai KONA Electric

Volledig elektrische auto’s zullen in 2021 90 procent van de Hyundai-verkopen in Noorwegen voor hun rekening nemen volgens Øyvind. Vermoedelijk zal de overige 10% de waterstof Hyundai NEXO zijn. Hij benadrukt dat elektrische auto’s een belangrijke rol gaan spelen voor Hyundai. Dit wordt ook bevestigd door de doelstelling van Hyundai om tegen 2025 een van de drie grootste fabrikanten van elektrische auto’s ter wereld te zijn. De best verkocht elektrische auto in Noorwegen is momenteel de Audi e-tron, gevolgd door de Volkswagen e-Golf, Nissan Leaf, Hyundai Kona Electric en de Tesla Model 3.