Wie kiest voor een EV, heeft natuurlijk ook een paar accessoires nodig om het laden zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen en het gebruik van de auto zo eenvoudig mogelijk te maken.

Laadkabeltas

Wie zijn kabel, goed beschermd tegen vocht en beschadiging, wil meenemen, ontkomt niet aan een laadkabeltas. Zo kun je de laadkabel ook gemakkelijk meedragen en hij slingert bovendien niet rond in de bagageruimte of ‘frunk’ van je EV. Webshops leveren een opbergtas voor je laadkabel met twee vakken aan de binnenzijde, waarin je bijvoorbeeld handschoenen of reinigingsdoeken kunt opbergen.

oranje laadkabel in een zwarte tas
ik ga op vakantie en neem mee

Unipole

Een Unipole is erg handig als er geen muur voorhanden is om een lader aan te bevestigen.

Bij de keuze van een Unipole kies je eerst of je een paal voor 1 of 2 laders wilt. Kies je voor een Unipole voor 1 lader, dan zit er een Charger-plaat en een kabelgat aan één kant van de paal, en kies je voor een Unipole voor 2 laders, dan zit er een Charger-plaat en een kabelgat aan beide kanten van de Unipole.

Je kunt kiezen of je de paal wilt laten voorzien van een kabelophanghaak en een stekkerhouder. Dat is vooral handig als je een lader hebt met een vaste kabel. Na het opladen kun je je laadkabel gewoon aan de ophanghaak hangen en de stekker in de stekkerhouder klikken. Opgeruimd staat netjes!

zwarte laadpalen met een zwarte Wallbox Pulsar Plus
dat staat als een paal… op je oprit

Type 1 naar type 2-connector

De adapter type 2-type 1 is ontwikkeld voor het laden van een EV met de wisselstroom (AC) die een laadstation biedt. Veel laadstations hebben een vaste laadkabel met een type 2-stekker. Als je in een PHEV of EV rijdt met een type 1-stekker, dan is deze adapter een onmisbare hulp als je op pad gaat met je EV.

Type 1 stekker tref je aan bij een oudere Nissan Leaf, Opel Ampera, maar ook bij Toyota Prius Plug-In’s en Mitsubishi Outlanders. Met de adapter van Type 1 naar Type 2 kun je altijd je Type 1 aansluiting op een Type 2 wallbox aansluiten.

adapter van type 1 naar type 2 stekker op een type 2 stekker
veilig aan elkaar ‘knopen’

Beschermmat voor je laadkabel

Een beschermmat voor de laadkabel is ideaal als je van plan bent een EV-kabel over de grond te laten lopen. Het kiezen van de juiste plek voor een EV-laadstation thuis is niet altijd eenvoudig. Afhankelijk van de indeling van je garage, huis of appartementencomplex kan het zijn dat de kabel over de grond moet lopen om gemakkelijk te kunnen opladen. In plaats van de kabel open en bloot te laten liggen, kun je hem eenvoudigweg onder een beschermmat schuiven om hem te beschermen. Dan kun je je EV opladen zonder het risico te lopen dat je struikelt over de laadkabel. De mat beschermt de laadkabel ook tegen scherpe  voorwerpen én het houd je laadkabel schoon.

Beschermmatten zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Ze lijken echter meestal op lange, rubberen verkeersdrempels. Let op, dat je wel voor een beschermmat kiest die een anti-slip werking heeft. Je moet er niet aan denken dat men over je natte mat uitglijdt.

zwarte beschermmat met oranje laadkabel er onder
hey mattie

Wallbox Power Booster

De Power Booster voor de Wallbox heeft tal van handige features. Zo heeft hij een handige energiemonitor die in de gaten houdt hoeveel netstroom er beschikbaar is in jouw huis, waarna dit gebruikt kan worden voor het laden van je EV. Als je een stroomverbruiker in je huis uitschakelt, gaat er automatisch meer stroom richting je EV, maar dit kan ook voor een overbelasting veroorzaken. Omdat een Wallbox Power Booster, ook wel Load Balancer genoemd, de maximale beschikbare stroom continu meet, word je elektrische auto op de snelste wijze opgeladen. Doordat een load balancer voorkomt dat het stroomnet bij je thuis wordt overbelast, kun je langer genieten van je elektrische auto én van alle elektrische apparatuur in huis.

load balancer
load balancer a.k.a. power booster
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *