Bij dagelijksauto.nl brengen we u het andere autonieuws. Zo nu en dan komt er een nieuwtje voorbij wat niet direct relevant is voor de Europese automarkt maar wat we u niet willen onthouden. Zo ook vandaag.

Wat gebeurt er aan de andere kant van de grote plas op truckgebied?

Het Duitse Daimler Truck AG kennen we hier in Europa als het moederbedrijf van Mercedes-Benz trucks. Voor de Noord Amerikaanse markt hebben ze de merken Freightliner en Western Star onder hun paraplu. Ieder merk heeft zijn eigen identiteit maar de onderliggende techniek kent veel overeenkomsten, ook met de Europese trucks.

De nieuwe Western Star 49X

Onlangs heeft Western Star het doek van een bijzondere nieuwe truck getrokken. De volledig nieuw ontworpen Western Star 49X is bedoeld voor het zogenaamde vocational segment. Dat zijn trucks die speciaal opgebouwd worden voor één specifieke taak. Vertaald naar het Nederlandse hebben we het dan over kippers voor bijvoorbeeld het grondverzet en wegen bouw, betonmixers voor het transport van vloeibaar beton voor de bouw of speciale trekker-dolly combinaties voor het vervoer van bomen voor de hout industrie.

In het vocational segment werden maximale betrouwbaarheid en uptime traditioneel verkozen boven looks en comfort. Met de X49is niet alleen een truck neergezet die sterker, veiliger en lichter is om te voldoen aan de wensen en eisen van de klanten uit de industrie. Ook met de chauffeur is maximaal rekening gehouden.

Robuuster dan ooit tevoren

Een truck om trots op te zijn

De Western Star 49X is een Amerikaanse truck zoals je hem zou verwachten. Een stoer uiterlijk met uiteraard een torpedo cabine (met neus), 2 staande uitlaten en veel chroom. Een leuke feature is dat het binnenste deel van de grille los is van de lijst en rechtop blijft staan bij het openen van de motorkap.

Herkenbaar door de prominente grill aan de voorkant

De relatief smalle cabine biedt de chauffeur alle tools en comfort om dag in dag uit zijn werk te doen. Veel van de gebruikte onderdelen en technologieën zoals bijvoorbeeld het stuurwiel en het driver command centre, het scherm in het midden van het instrumentenpaneel, vinden we ook terug in de vrachtwagens van Mercedes Benz. Als we enkele typisch Amerikaanse features buiten beschouwing laten zouden we het interieur kunnen omschrijven als Europees met een fijn sausje van Amerikaanse “ruggedness”.

Helaas voor ons is Western Star alleen in Noord-Amerika leverbaar. Zonder twijfel zou de 49X een mooie toevoeging zijn voor het Europese wagenpark.

Categorieën