Mercedes-Benz X-Klasse Progressive 2017

Dat Mercedes-Benz met een pick-up op de proppen zou komen, was allang geen geheim meer. Gisterenavond heeft het merk in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad de X-Klasse voorgesteld. In november komt hij naar Europa met een vanafprijs van € 38.480,- (exclusief BTW en BPM). Meer prijzen volgen later.

Drie modelvarianten

Vanwege de samenwerking tussen Daimler en Renault-Nissan Alliantie, leent de X-Klasse het platform van de Nissan NP300 Navara. Ondanks dezelfde basis, hebben beiden een eigen gezicht. De X-Klasse beschikt, afhankelijk van de modelvariant, over een verchroomde voor- en achterbumper en veel kunststofbescherming.  

Er is keuze drie modelvarianten: Pure, Progressive en Power. De eerstgenoemde is meer functioneel, de andere twee zijn luxueuzer en hebben meer stijl.

De X-Klasse meet 5.340 mm in lengte, 1.920 mm in breedte en 1.819 mm in hoogte. De wielbasis bedraagt liefst 3.150 millimeter, wat van groot belang is voor de achterpassagiers. De lengte, breedte en hoogte van de laadbak zijn eveneens niet onbelangrijk: 1.587 mm, 1.560 mm en 474 mm. Het maximale laadvermogen ligt op 1.042 kg.

Hoogwaardig doch robuust interieur

Met de X-Klasse zet Mercedes-Benz in op het premium pick-up-segment. Het interieur maakt gebruik van hogere kwaliteit materialen, maar is nog altijd robuust. Je kunt kiezen uit drie soorten sierdelen: zwart mat, houtnerflook bruin mat en aluminiumlook.

Verder zien we een centraal geplaatst 8,4 inch display, waarop het Audio 20 CD- of Comand Online-infotainmentsysteem is te bedienen. Beiden werken ook via het multifunctionele touchpad op de middenconsole. Tevens bevindt zich tussen de analoge meters een 5,4 inch kleurendisplay.

Alleen diesels beschikbaar

Vanaf de marktlancering in november zijn er twee dieselversies beschikbaar: de X 220 d (163 pk) en X 250 d (190 pk). Allebei beschikken ze over een 2.3 liter viercilinder dieselkrachtbron, in combinatie met achterwielaandrijving of inschakelbare 4×4. Beide versies zijn gekoppeld aan een manuele zesbak, al is een zeventrapsautomaat optioneel voor de 190 pk-versie.

Medio 2018 wordt het motoraanbod uitgebreid met een 258 pk sterke V6-dieselkrachtbron. Het maximumkoppel ligt op 550 Newtonmeter. 4Matic-vierwielaandrijving is standaard, alsmede een zeventrapsautomaat.