De software tegen wagenziekte

Jaguar Land Rover komt mensen die last hebben van wagenziekte tegemoet. Speciale software moet ervoor zorgen dat klachten tot 60% afnemen. 

Jaguar Land Rover werkt momenteel hard aan de ontwikkeling van autonome elektrische modellen. Er wordt alles aan gedaan om inzittenden “de ultieme cabine-beleving te bezorgen”. Wagenziekte hoort daar niet bij. 

70% heeft last van wagenziekte

Volgens de Universiteit van Oxford, kan meer dan 70% van de wereldbevolking last hebben van wagenziekte. Dit gebeurt meestal wanneer je ogen iets anders waarnemen dan je oren. Het bekendste voorbeeld hiervan, is lezen in de auto. 

Door een vloeiende bocht te maken, heb je minder last van wagenziekte

Je krijgt dan klachten zoals gapen, misselijkheid, duizeligheid, zweten en hoofdpijn. De software van Jaguar Land Rover wordt geïntegreerd in de rijhulpsystemen. 

Accelereren, remmen en het wisselen van rijstroken gebeurt met meer vloeiende bewegingen, waardoor klachten tot wel 60% afnemen.

Machine learning

Jaguar Land Rover heeft tot nu toe 32.000 testkilometers gemaakt om input te verzamelen. Deels op de weg en deels virtueel. Maar daar blijft het niet bij.

Dankzij machine learning, leert de software zich steeds beter aan te passen. De klachten worden dus steeds beter verholpen, naarmate je meer autonome kilometers maakt. 

Door op tijd te remmen, verminder je de klachten van wagenziekte

Waarom wagenziekte een probleem is voor autonoom rijden

Autonoom rijden staat nog in de kinderschoenen. Er zijn al verschillende auto’s die delen van de rit zelf kunnen rijden. Maar helemaal zelfstandig van A naar B rijden is er nog niet bij. 

Uiteindelijk gaat dat wel gebeuren. Een van de voordelen hiervan, is dat je meer tijd hebt voor andere dingen. Denk aan werken, een boek lezen of een dutje doen.

Ideaal. Maar wanneer je last hebt van wagenziekte, wordt dat wel een probleem. Dan valt direct de zin van autonoom rijden voor een groot deel weg. 

Gelukkig is ook in bestaande modellen wagenziekte tegen te gaan. Opties als geventileerde stoelen, sfeerverlichting en adaptieve dempers verminderen de klachten.

Wanneer de nieuwe software beschikbaar wordt is nog niet bekend.