Volvo heeft een reputatie op het gebied van veiligheid. Zo kwam dit merk als eerste met de driepuntsgordel en stond Volvo aan de wieg van het derde remlicht en kinderstoeltjes. Anno 2019 gaat Volvo daar nog steeds ver in. Omdat inzittenden al heel goed worden beschermd, kijkt Volvo nu hoe ze mensen buiten de auto kunnen redden. De Volvo Lifesaver is de eerste stap hierin.

Defibrillator

Volvo Lifesaver is een pilotproject waarbij twintig Volvo’s worden uitgerust met een AED: een defibrillator. Dit is zo’n apparaat voor reanimatie waarmee je schokken kunt toedienen als iemand een hartstilstand heeft. Voor de pilot werkt Volvo samen met HartslagNu, het landelijk oproepsysteem voor reanimatie door burgerhulpverleners.

“Dit project is hard nodig,” aldus Hans Janssen, woordvoerder van HartslagNu. “In Nederland zijn te weinig AED’s om op tijd bij het slachtoffer te zijn, vooral in Noordoost-Nederland. Daarom starten we in dit gebied met de pilot. Hier zijn per 1.000 inwoners de minste AED’s te vinden en is de pilot dus erg gewenst.” De idee van Volvo en HartslagNu is dat er vaker een AED in de buurt is als er auto’s rondrijden met een AED aan boord.

Volvo Lifesaver

Burgerhulpverleners

Via het netwerk van HartslagNu zijn mensen benaderd met de vraag of ze deel willen nemen aan het project en een AED in hun Volvo willen krijgen. Het is de bedoeling dat twintig vrijwilligers deelnemen aan de pilot. De pilot zal over enkele weken van start gaan.

Als er een noodgeval is en één van de deelnemende Volvo’s is in de buurt, dan wordt deze via het infotainmentsysteem gewaarschuwd. In de navigatie verschijnt ook direct de snelste route naar het noodgeval, zodat de vrijwilliger niet hoeft te zoeken en geen tijd verliest. De overlevingskans verdubbelt immers als de reanimatie binnen zes minuten plaatsvindt.

Het pilotproject van Volvo kan natuurlijk een interessante voorbode zijn voor de toekomst. Zullen andere automerken volgen? Wordt een AED een standaardonderdeel van de EHBO-koffer? Wat als de AED direct gekoppeld kan worden aan de accu van elektrische auto’s? Want laten we eerlijk zijn: meer AED’s is alleen maar goed. Elk gered leven is er eentje.

Categorieën