Tegenwoordig wordt de motorinhoud bij vrijwel alle auto’s alsmaar kleiner en kleiner. Het beperken van de uitstoot is de voornaamste reden, daarnaast is het vaak prettig voor de portemonnee. De uitzondering op de regel lijkt Mazda te zijn. De SkyActiv technologie stelt Mazda in staat, met 2 liter motoren, te voldoen aan de steeds strenger wordende regelgeving omtrent uitstoot.

Tuurlijk zijn er ook nog andere merken die grotere blokken ontwikkelen en produceren, maar die zitten vaak niet in de instap modellen. Dit zijn de luxere en sportievere uitvoeringen van een specifiek model.

Waarom doet Mazda dit wel?

Bij bijvoorbeeld de Mazda 3 of CX-5 zijn 2 liter benzine motoren de standaard, kleiner is niet verkrijgbaar. De SkyActiv technologie van Mazda maakt het mogelijk om een hogere efficiëntie te halen.

De Mazda 3 met SkyActiv-X 2.0 liter motor.

SkyActiv Technologie

Mazda zelf geeft aan gebruik te maken van karakteristieke van zowel benzine als diesel motoren, genaamd SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition). Dus de bougies blijven vonken, maar de druk in de cilinders wordt veel hoger. Door deze combinatie van technieken is het mogelijk een minder rijk brandstof mengsel te gebruiken. Dus de eigenschappen van een benzinemotor met een hoger koppel, hogere efficiëntie en gunstiger verbruik als resultaat.

SkyActiv-X motor.

Keuze

Wil je per se vasthouden aan het rijden met een 2 liter blok? Dan heeft Mazda de keuze uit de Mazda 3 hatchback en sedan, de CX-5, Mazda 6 en 6 sedan. Daarnaast heeft zelfs de MX-5 deze optie beschikbaar, maar die is standaard verkrijgbaar met de 1.5 liter SkyActiv-G motor.

Bij bijna alle modellen is de motor te combineren met zowel een handgeschakelde als automatische transmissie.

Moraal van het verhaal

Mazda heeft met de nieuwe motor technologie een grote slag geslagen. Ondanks de elektrificatie kunnen autoliefhebbers nog steeds met een brochure de showroom uitlopen waarop met dikgedrukte letters staat 2.0 liter!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *