Het is weer zover, de temperaturen kelderen al snel onder de 7 graden Celsius en dat betekent tijd voor winterbanden. Maar zijn deze winterbanden nog wel de juiste keuze of zijn er inmiddels alweer nieuwe alternatieven? Wij hebben het uitgezocht en vertellen je er alles over all season banden.

Het is weer de tijd van het jaar dat de temperaturen gaan dalen en in de ochtend geven de temperatuurmeters weer minder dan 7 graden Celsius aan. De R zit in de maand en de wintertijd wordt binnenkort doorgevoerd. Allemaal tekens om van banden te wisselen. Maar wat is nu verstandig? Krijgen we in Nederland nog wel echt strenge winters of zijn all season banden de nieuwe oplossing?

lekker makkelijk, geen bandenwissel!

Door de klimaatverandering warmt Nederland steeds verder op en krijgen we zachtere winters. Dit betekent voornamelijk veel nat wegdek met temperaturen boven het vriespunt. In de regel zijn winterbanden onder de 7 graden in het voordeel vanwege een kortere remweg en meer grip. Maar er zijn tegenwoordig ook ‘all season’ banden. Dat betekent een band die het hele jaar door alle weersomstandigheden aan kan. Deze banden worden nu voornamelijk door particulieren op eigen auto’s gemonteerd vanwege het feit dat er geen halfjaarlijkse bandenwissel meer plaatst hoeft te vinden. 

Elektrisch, ander verhaal

Echter zijn er wel een aantal voor- en nadelen aan deze all season banden. Zo is het weggedrag in de winter verslechterd in vergelijking met een traditionele winterband. Ditzelfde geldt voor een all season band in vergelijking met een zomerband. Het is dus niet het ideale van beide werelden. Maar rijd je weinig kilometers en zie je het niet zitten om ieder halfjaar een bandenwissel + opslag te bekostigen? Dan kan de all season band voor jou de perfecte uitkomst bieden. 

Let wel op, een elektrische auto heeft misschien speciale banden nodig. Onder grotere en zwaardere auto’s blijken all season banden minder goed te werken t.o.v. onder kleinere en lichtere auto’s. All season banden is waarschijnlijk geen goede keuze onder een elektrische als bijvoorbeeld een Polestar 2 of Tesla. Sommige dealers wijzen u hierop en kunnen u advies geven wat de beste keuze is voor uw elektrische auto. Voor vragen kun je eventueel ook terecht bij de ANWB en je vraagstukken opsturen, of bij de veel gestelde vragen kijken.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *