Sono heeft onlangs een update gegeven over de Sion. Deze ruime nieuwkomer is bedekt met zonnecellen op bijna elk gedeelte van de auto. Het geeft de Sion de mogelijkheid om zonne-energie direct om te zetten in een beweging of bij te laden wanneer het voertuig stil staat. Behoort het laden met de stekker dan definitief tot de verleden tijd of moeten we toch bijladen om de dag door te komen?

Energie opwekken

In Duitsland rijden mensen in een stedelijke omgeving gemiddeld 20 km per dag. Op een zomerse dag is de Sion in staat om tot 35 km extra range bij te laden door gebruik van zonne-energie. Over een heel jaar gezien betekent dit een extra range van 5800 km, opgewekt door de 456 geïntegreerde zonnecellen op de panelen van de auto. De actieradius met een volledig opgeladen Sion bedraagt 305 km. Mocht je een rit maken in de zomer, wordt dit dus verlengd met zo’n 35 km.

Veel mensen gebruiken de auto natuurlijk ook voor grotere afstanden. Voor deze doelgroep is het rijden op alleen zonne-energie niet voldoende. De 54 kWh batterij is in 35 minuten tot 80 % opgeladen en kun je weer een ruime 200 km doorrijden.

Geïntegreerde zonnecellen in de deur van de Sion.

Energie delen

Bi directioneel laden geeft de mogelijkheid om energie te delen en andere apparaten te voorzien van energie afkomstig vanuit de Sion. Met de 230V uitgang op de auto kan je bijvoorbeeld een elektrische fiets opladen of elektrisch gereedschap gebruiken. Dit kan handig zijn op afgelegen plaatsen waar geen stroomvoorziening is.

Daarnaast kan je de energie delen met andere elektrische auto’s. Als de elektrische auto van de buurman of buurvrouw zonder stroom staat, kun je gemakkelijk helpen door de energie uit de batterij te delen. Sono heeft hiervoor een app ontwikkeld waarmee je geld kan verdienen door het delen van de energie uit je eigen Sono.

Naast de stekker om op te laden zit een 230V aansluiting.

Beschikbaarheid

De Sono Sion moet een kleine 30 duizend euro gaan kosten. Dit valt in de categorie betaalbaar in vergelijking met andere elektrische SUV’s. Sono claimt dat de Sion volledig is geproduceerd op groene energie. Het model moet nog geproduceerd worden voor de massa. Hopelijk voldoen ze dan nog steeds aan deze vooruitstrevende uitspraak.

In 2019 waren de eerste contouren van de Sono Sion al zichtbaar. De Sion is momenteel nog niet beschikbaar en komt mogelijk in 2024 op de markt in Nederland.

Klaar voor de toekomst?

Met de Sion lijkt Sono een stap te zetten in de markt voor de elektrische SUV’s. Het zelf opwekken van energie en het creëren van een flexibel energie deel systeem kunnen in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen.

Of het mogelijk is om volledig op zonne-energie te rijden, opgewekt door de Sion, is nog maar zeer de vraag. Voor velen zal het nog steeds een kwestie zijn van bijladen via de stekker of eventueel door een andere elektrische auto. Stekker laden is dus nog geen verleden tijd. Wij houden het in de gaten!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *