Als je surft over de diverse autowebsites, dan kom je sinds enkele jaren steeds vaker de term schuurvondst tegen. Waar staat deze term voor en is een schuurvondst een verstandige aankoop. Hieronder een stukje verdieping over een autosoort in opkomst!

Wat is een schuurvondst

De term schuurvondst is afgeleid van de Engelse term barn find. Een barn find is een auto (of verzameling auto’s, sommige mensen hebben die luxe positie) die al jaren in een garage staat te verstoffen. De laatste kilometers die hij op de weg heeft afgelegd, liggen al ver achter hem. Als hij een heel zorgzame eigenaar heeft, dan heeft die ervoor gezorgd dat er een mooi dekentje over hem heen ligt. En daar staat hij dan al jaren, te wachten tot het moment dat iemand hem weer wat aandacht wil geven.

Wachtend op meer aandacht

Verkeerd gebruik

Soms hoor je wel eens verhalen dat de nabestaanden van een overleden persoon, bij het leeghalen van de woning en garage, op een ‘onbekende’ auto stuiten. Niemand van de nabestaanden wist van het bestaan van deze auto af. Daar komen dan de meest exotische exemplaren te voorschijn. Kijk, dan heb je het over een echte schuurvondst. Op dit moment lijkt het echter of elke auto die langer dan twee jaar in een schuur staat een schuurvondst is. Terwijl wij ons daarbij niet kunnen voorstellen dat de eigenaar niet weet dat hij er nog staat! De toevoeging ‘schuurvondst’ zorgt er bij de verkopende partij vaak voor dat de vraagprijs net iets hoger ligt. Vroeger werd daarvoor gebruikt: ‘van een oud vrouwtje geweest, heeft altijd binnen gestaan’, maar dat is zo achterhaald.

Wat maakt een schuurvondst interessant

Is het verstandig om een dergelijke auto aan te schaffen? Het antwoord daarop is simpel: ja en nee. Auto’s worden niet zomaar in een schuur weggezet. Is het een gangbare auto zonder verdere ‘bijzondere status’ dan ruilt de eigenaar hem per definitie in bij de aankoop van een andere auto. Anders ligt het bij auto’s die juist wel bijzonder zijn of juist emotionele waarde voor de eigenaar hebben. Denk aan de Gti’s, Gsi’s, QV’s en Sedicivalvole’s. Maar denk ook ook auto’s die na 25 jaar nog van de eerste eigenaar zijn en een extreem lage kilometerstand hebben. Op deze manier kunnen er nog wel eens pareltjes te voorschijn komen die al veel waard zijn geworden en deze waarde naar alle waarschijnlijkheid ook zullen behouden. Tref je een dergelijk exemplaar, dan zou dat een hele goede en verantwoorde aankoop kunnen zijn.

Is nog wat werk aan

Maar wat maakt hem minder interessant

Er is echter ook een keerzijde. Er is niet voor niets het spreekwoord: stilstand is achteruitgang. Dit is zeker van toepassing op auto’s. Auto’s zijn gemaakt om te rijden, kilometers te maken, en niet om in een schuur stil te staan. Daar worden ze technisch niet beter van. En wat is nu juist een kenmerk van een schuurvondst: dat hij al lang stil staat! Reken bij een schuurvondst dan ook op extra kosten om de auto weer gangbaar te krijgen. Dat gebeurt al bij de motor. Na jarenlange stilstand kan de motor vast zitten: alles wat moet draaien en bewegen aan de motor is vastgeroest. Reken dan maar dat je een volledige motorrevisie op je lijstje kunt zetten wat in de duizenden euro’s gaat lopen. Heb je geluk, dan is de motor ‘los’ en kost het minder moeite om de motor op de starten. Maar ook de onderdelen er omheen kunnen vastzitten. Denk aan de remmen, de hoofdremcilinder, de koppeling/drukgroep. Daarnaast zal ongetwijfeld de accu de geest hebben gegeven en zullen alle vloeistoffen (olie, oude benzine) vervangen moeten worden. En hoe staat het met de schokbrekers en de banden? De laatste zullen naar alle waarschijnlijkheid niet rond meer zijn en uitgedroogd. Ook vervangen dus!

En nog meer kosten

Dit zijn allemaal kosten om de auto technisch weer op orde te krijgen. Maar daarnaast hebben we ook nog de staat van de carrosserie. Zijn de omstandigheden in de schuur optimaal qua temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie, dan kan de carrosserie nog in uitzonderlijk goede staat zijn. Maar welke schuur voldoet aan deze vereisten. Kans is dus groot dat de roestduivel zijn tanden ook in de carrosserie heeft gezet. Vaak zijn de ‘schuurauto’s’ voorzien van een dikke laag stof. Trekt daar vocht in en is er een slechte ventilatie, dan weet je wat de gevolgen kunnen zijn. Het lasapparaat zal overuren draaien. Ben je zelf een ‘handige Harry’, heb je de ruimte en gereedschap, dan kan het nog een leuke maar uitdagende klus zijn. Maar heb je die handigheid en spullen niet, dan zul je het moeten laten doen, wat ook weer de nodige kosten met zich meebrengt.

Zo uit de schuur

Conclusie

Op deze manier wordt een schuurvondst ineens een bijna bodemloze put. In aanschaf misschien nog goed te doen, maar de weg naar daadwerkelijk rijden kan een forse extra investering vragen. Houd daar rekening mee! Hiermee willen we niet zeggen dat een barn find per definitie een dure investering is. Advies is om uit voorzorg met eventuele extra kosten rekening te houden. Heb je een schuurvondst op het oog, en ben je zelf niet technisch onderlegd, laat je bij het bekijken van de auto dan bijstaan door iemand die wel kennis van zaken heeft. Maar mocht je een echte schuurvondst vinden, motor los, carrosserie nog goed en betaalbaar, dan mag je je een gelukkig man/vrouw noemen!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *