Audi Q8

Voor wie de Audi Q7 nog niet groot en spannend genoeg is heeft Audi hun modellengamma versterkt met een 286 pk sterke SUV-coupé genaamd de Audi Q8 50 TDI Quattro. En lang hoeven we ook niet te wachten want de volledig nieuwe Q8 is per direct te bestellen en staat deze zomer nog in de showrooms.

Vernieuwde styling

Qua exterieur zien we best wat veranderingen. Het eerste wat opvalt is de grote en een tikkeltje agressief ogende grille, dat soort waarvoor je graag aan de kant gaat als je die ziet verschijnen in je binnenspiegel. Aan de achterkant van de nieuwe Q8 zien we strakke scherpe lijnen. Zoals we ondertussen gewend zijn van Audi hebben we aan de achterkant een mooie in lijn verwerkte verlichting. De nieuwe styling van Q8 zou zo maar eens de uitgangsbasis kunnen zijn voor toekomstige modellen.

Gedigitaliseerd interieur

Door het gebruik van diverse schermen gaat Audi helemaal mee in de trend om auto’s te digitaliseren. Een bijkomend voordeel is dat hierdoor ook de lijnen van het dashboard een stuk strakker en scherper zijn. Audi heeft mede hierdoor gekozen om het dashboard strak te houden. Een opvallend details is het doorlopende ventilatie rooster. De middenconsole geeft een fijn opgeruimd gevoel doordat er weinig knoppen aanwezig zijn.

Keuze uit een tweetal uitrustingspakketten

Het uitrustingsniveau van de nieuwe Q8 laat niks te wensen over, er is keuze uit twee pakketten de Pro Line Plus en de Pro Line S. Kies je voor de Pro Line Plus dan is je Q8 standaard voorzien van Audi’s MMI navigatie getoond op een 10,1 inch touchscreen. Het multimediasysteem is koppelen aan Apple CarPlay en Android Auto. Onder het 10,1 inch touchscreen heeft Audi nog een extra touchscreen geplaatst, deze is 8,6 inch en is te gebruiken voor onder andere de airconditioning. Standaard levert Audi een comfort airconditionig die regelbaar is in vier verschillende zones op de Pro Line Plus uitvoering. Daarnaast wordt de Q8 standaard geleverd met de 12,3 inch Audi virtual cockpit.

Dankzij de geventileerde stoelen uitgevoerd in Valconleder komen chauffeur en bijrijder aan comfort niks te kort. Dit alles wordt afgemaakt met een premium audiosysteem van Bang & Olufsen, perfect voor de echte muziekfans.

Is dit alles nog niet genoeg, dan kan er ook gekozen worden voor het Pro Line S pakket. De standaard 20 inch velgen worden bij dit pakket vervangen voor 21 inch velgen. Naast grotere sloffen behoren het S line sportpakket en het S line exterieurpakket tot deze upgrade. Adaptieve sportluchtvering zorgen hierbij voor een sportieve rijbeleving.

In grote nauwelijks toegenomen

De grotere broer van de Q7 of toch niet? Verrassend genoeg is de totale lengte van de Q8 66 mm kleiner en ook de hoogte is met 36 mm een stukje lager. De wielbasis van de Q8  is wel gegroeid met maar liefst 1 mm en ook de breedte van de auto mocht groeien met 27 mm.

Krachtige diesel bij lancering

De Audi Q8 wordt gelanceerd met de krachtige 50 TDI 210 kW/286 pk met een koppel van 600 Nm. In combinatie met de snelle achttraps tiptronic-automaat is het mogelijk om in 6,3 seconden van 0 naar 100 km/u te gaan. De topsnelheid van deze zescilinder turbodiesel is 245 km/u. Met een stevige prijs vanaf €109.155.- is deze zeer complete SUV-coupé helaas niet voor iedere portemonnee haalbaar.

Begin volgend jaar komen ook de modellen beschikbaar met andere type motoren zoals de 45 TDI goed voor 231 pk en de geliefde 55 TFSI die maar liefst 340 pk produceert.

Quattro

De nieuwe Q8 wordt  standaard geleverd met Quattro vierwielaandrijving en instelbare dempers. Als optie kan er zelfs gekozen worden voor vierwielsturing met adaptieve luchtvering. Dit laatste kan worden ingesteld op de standen comfort of sportief om zo het rijcomfort aan te passen naar wens van de rijder.

HD Matrix led technologie

Standaard wordt de Q8 geleverd met Led-verlichting. Optioneel kan er gekozen worden om de koplampen te voorzien van HD Matrix led technologie. Ook in de Q8 speelt verlichting een belangrijke rol. Speciale contour verlichting versterken de ambiance in de auto, een fraai detail hierbij is het verlichte gegraveerder Audi logo. Wat deze beleving helemaal compleet maakt is de my Audi smartphone-app. Via deze app is het mogelijk om de verlichting vanuit buiten de auto te kunnen bedienen.

Een scala aan veiligheidssystemen

De nieuwe Audi Q8 beschikt onder andere over adaptieve rijassistent,efficiency assist, kruispuntassistent, side assist, stoeprandalert en 360 graden camera’s. En om de nieuwe Q8 niet te beschadigen tijdens inparkeren is er het parkeerhulp plus systeem, dit systeem helpt u bij voor en achteruit inparkeren en rangeren. Je wordt hierbij geholpen door vijf radarsensoren, zes camera’s, twaalf ultrasoonsensoren en een laserscanner.

De nieuwe Audi Q8 is nu al te bestellen en staat vanaf 16 augustus in de Nederlandse showroom.

Categorieën