Audi Q3

De tweede generatie van de Audi Q3 maakt zijn intrede. En hij komt groter en sterker aan de start ten opzichte van de vorige generatie. De nieuwe Q3 wordt eind 2018 op de Nederlandse markt verwacht.

Nog net een compacte SUV

Ten opzichte van de vorige generatie is de nieuwe Q3 aan alle kanten gegroeid. Met maar liefst een groei van 7,8 cm is de wielbasis hierbij het meest toegenomen. Deze toename moet het rijcomfort op ruiger terrein sterk verbeteren. Wil je nou helemaal geen last hebben van drempels en hobbels op de weg dan kan je ook nog kiezen voor het optionele demperregeling systeem. Met dit systeem wordt de demping automatisch aangepast aan het wegdek. De nieuwe Q3 valt nog steeds in het segment van de compacte SUV, maar met de huidige groei zal de Audi zeker niet onderdoen als ‘’volwassen’’ SUV’s.

Veiligheid zoals we van Audi gewend zijn

Dat veiligheid hoog in het vaandel staat bij Audi bewijzen ze wederom met alle veiligheidssystemen op de nieuwe Q3. Standaard is de nieuwe Q3 voorzien van lane depature warning en het Audi pre sense front systeem. Dit systeem waarschuwt voor gevaarlijke situaties met optische en akoestische signalen en maakt indien nodig zelfs een noodstop. Optioneel kan er ook gekozen worden voor adaptieve cruise control. Deze optie is alleen mogelijk in combinatie met de automatische transmissie. Wanneer er gekozen wordt voor de adaptieve cruise control dan behoren ook fileassistent en active lane assist tot dit pakket. Zoals op veel modellen van Audi is ook op de Q3 park assist aanwezig, het enige wat je hoeft te doen is gas geven en remmen de auto doet de rest. Voor wie liever zelf controle houdt over het parkeren is de nieuwe Q3 uitgerust met een 180 graden achteruitrijcamera.

Van binnen ruim opgezet

In de nieuwe Q3 is er zeker geen gebrek aan comfort en ruimte. Zo is bijvoorbeeld de rugleuning in 7 standen te verstellen en is de achterbank met maar liefst 15 cm verschuifbaar. Dankzij deze groei is het laadvermogen van 530 liter te vergroten naar 675 liter. Als dan vervolgens de achterbank neergeklapt wordt is zelfs 1525 liter beschikbaar. Op het dashboard vinden we een digitaal instrumentenpaneel die helemaal naar eigen wens in te stellen is. Standaard wordt de Q3 uitgevoerd met een 10,2 inch touchscreen. Optioneel is deze te vergroten tot een 12,3 inch touchscreen. Met deze optie is het systeem ook te bedienen met stemcommando’s. Uiteraard zijn ook Apple carplay en Android auto te koppelen aan dit systeem.

Drie benzine- en één dieselmotor

Bij introductie van de nieuwe Q3 zijn een viertal motoren beschikbaar. Zo kan gekozen worden uit een drietal TFSI-benzinemotoren. Het basismodel de Q3 35 TFSI is uitgevoerd met een 1,5 liter 4 cilinder met 110 kW/ 150 met cilinderuitschakeling. Daarnaast zijn er ook een tweetal 2,0 liter TFSI motoren waarbij de 40 TFSI goed is voor 140 kW/ 190 pk en de 45 TFSI voor maar liefst 169 kW/ 320 pkmet 190 pk. Voor wie liever dieselt is er in eerste instantie alleen de optie voor een 2,0 liter TDI met 110 kW/ 150 pk. Voor een later stadium is ook een 140 kW/ 190 pk sterke TDI aangekondigd. Quattro aandrijving is standaard van de 2,0 liter TFSI en TDI.

Introductie Audi Q3

De verwachte introductie van de nieuwe Audi Q3 staat gepland voor november van dit jaar. Voor zover bekend word iedere Q3 standaard geleverd met digitaal instrumentenpaneel, MMI radio plus met Bluetooth, een met leder bekleed multifunctioneel stuurwiel, airco en Led koplampen zijn ook inbegrepen bij de standaard uitrusting. Ook is er ter introductie een extra sportieve versie aangekondigd. De exacte specificaties en prijzen worden in een later stadium bekend gemaakt.

Categorieën