Hiep hiep hoera! 30 jaar geleden werd de eerste Mercedes C-Klasse geïntroduceerd. In 1993 kwam de 202-serie op de markt als opvolger van de Mercedes 190. Dit was jarenlang een uiterst populair model en de eerste C-Klasse moest dus van goede huizen komen om dit op zijn minst te evenaren. Na jarenlang ontwikkeling aan de koets en aandrijflijn bestaat de C-Klasse nog steeds. Waarom blijft deze Mercedes onverminderd populair?

Grote schoenen vullen

De 190-serie (W 201) werd in 1982 geïntroduceerd om een jong publiek aan te spreken. Dit model werd liefkozend ‘Baby-Benz’ genoemd. Door de betrouwbaarheid en tijdloze uitstraling werd het een doorslaand succes, alhoewel hier in het begin nog wel aan getwijfeld werd. Veel exemplaren van de W 201 zijn geëxporteerd naar Afrika, waar ze nog jaren dienstdoen als taxi. Dit onderstreept de bouwkwaliteit van deze Mercedes.

De eerste C-Klasse als opvolger van de 190-serie.

De C-Klasse werd de opvolger van de onverwoestbare sedan. Een aantal veranderingen waren wel nodig om dit model toekomstbestendig te maken. Zo werd er van binnen meer ruimte gecreëerd door de tank te verplaatsen en de koets 40 mm te verlengen. Dit moest het aantrekkelijk maken voor jonge gezinnen om een C-Klasse aan te schaffen. Daarnaast werd de veiligheid significant verbeterd. Het chassis is op verschillende plekken versterkt om zo kop-staartbotsingen en zijdelingse impact beter op te vangen.

Ook het motoren aanbod is verbeterd. Er was bij de introductie keuze uit vier benzine- en drie dieselmotoren. De C 280 had zelfs een zescilinder lijnmotor. Deze upgrade gaf de auto’s meer vermogen en lagere emissie uitstoot.

Genoeg ruimte om met het hele gezin op vakantie te gaan.

AMG

Er kwam natuurlijk ook een AMG variant van de C-Klasse op de markt, de C 36 AMG. Deze was uitgerust met een 3,6 liter, V6-motor. Dit geheel produceerde 280 pk. In totaal werden er 5.221 exemplaren van deze sport uitvoering verkocht. Later is deze opgevolgd door een achtcilinder variant. De tegenhanger van de C 36 AMG was de BMW E36 M3.

De C 36 AMG was met uitstek de sportvariant.

Door de jaren heen

Nog steeds doet de C-Klasse het goed. Inmiddels is er ook een Estate variant beschikbaar. Klassiek, Elegant, Esprit en Sport was het uitgangspunt 30 jaar geleden. Daar voldoet de huidige C-Klasse nog steeds aan. Iedereen kan daar zijn eigen draai aan geven, de C-Klasse is beschikbaar in allerlei varianten en uitvoeringen. Hierdoor zal dit toonaangevende en tijdloze model van Mercedes voorlopig nog niet uit het straatbeeld verdwijnen. Op naar nog 30 jaar C-Klasse!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *