
Na ruim drie decennia trouwe dienst lanceert Lexus binnenkort een volledig nieuwe, en achtste generatie van de ES. Volgens de fabrikant is de sedan niet alleen eleganter en comfortabeler dan ooit, maar ook intelligenter, geavanceerder én – uiteraard – elektrisch(er).
Stijl met een softwarelaagje
Lexus introduceert de ES onder het motto “Experience Elegant & Electrified Sedan”, een naam die net zo ingewikkeld klinkt als het beoogde klantenprofiel: iemand die luxe verwacht, duurzaamheid eist, en daar ook nog graag een goed gevoel aan overhoudt. Om dat te bewerkstelligen, belooft Lexus nieuwe technologieën, verbeterd comfort en een breed scala aan aandrijflijnen. En ja dat omvat zowel hybride als volledig elektrisch.
Wat vooral opvalt, is de nadruk op software. Zo krijgt de ES voor het eerst “Hidden Tech”-schakelaars – knoppen die pas zichtbaar worden als de auto wordt aangezet – en is het hele systeem gebaseerd op het Arene softwareplatform van Lexus. Dit klinkt futuristisch, maar de vraag blijft of verborgen knoppen in het dagelijks gebruik nou echt een stap vooruit zijn, of meer een designgimmick.
Meer comfort, meer technologie – en meer centimeters
De nieuwe ES is in alle richtingen gegroeid. Letterlijk. Hij is langer, breder en hoger dan zijn voorganger en biedt binnenin meer ruimte, verstelbare achterstoelen en – voor wie daar behoefte aan heeft – een Ottoman voetenbank. Ook de materialen en afwerking zijn naar Lexus-maatstaven verzorgd. Nieuwe designelementen zoals “Bamboo Layering” en synthetisch leer met reliëf doen vooral vermoeden dat Lexus zich graag op de lifestyle-markt wil begeven. Tegenwoordig zullen ze wel moeten om mee te gaan in het écht premium segment. Een luxe auto is namelijk vele malen meer dan enkel een auto.


Elektrisch en hybride: brede aandrijflijnkeuze, beperkt vernieuwend
Lexus levert de ES straks als hybride 300h (met 2.5-liter viercilinder) én als batterij-elektrische 350e en 500e. Op papier indrukwekkend, met vermogens tot 343 pk en vierwielaandrijving met DIRECT4-technologie. Dit zijn allemaal bekende ingrediënten uit de Lexus catalogus. Vernieuwend niet, daartegenover staat wel de betrouwbaarheid waar het merk om bekend staat. Ze geven tien jaar of tot 300.000 kilometer garantie.
Het platform – Global Architecture K – is nieuw, en volgens Lexus geoptimaliseerd voor zowel hybride als EV’s. Maar het blijft afwachten hoe de rijeigenschappen zich in de praktijk verhouden tot concurrenten als de BMW i5, Mercedes EQE of zelfs een goedkopere Tesla Model 3.
Rijbeleving: meer dynamiek dan je zou verwachten
Nu we toch bezig zijn over die rijeigenschappen. Een opvallend detail daarbij is de toepassing van een transaxle-configuratie in de hybride 300h. Een techniek waarbij de elektromotor en de versnellingsbak op de achteras zijn geplaatst. Dat zorgt voor een betere gewichtsverdeling. Combineer dat met een laag zwaartepunt en het nieuwe, stijvere GA-K platform, en de ES zou wel eens verrassend dynamisch uit de hoek kunnen komen.
Toch is het verstandig die verwachtingen te temperen. Lexus richt zich met de ES in de eerste plaats op serene rust en luxe, niet op scherpe bochten of een sportieve zitpositie. Denk eerder aan moeiteloos lange afstanden cruisen met af en toe een aangenaam stevige acceleratie, dan aan scherpe stuurreacties of speelse rijeigenschappen. zoals bij een BMW 5 Serie of Audi A6. Maar voor wie comfort belangrijker vindt dan pure feedback, zou de nieuwe ES wel eens een stille verleider kunnen zijn.
Veiligheid en software in de hoofdrol
De lijst met veiligheidssystemen is lang, met onder andere adaptieve cruise control die stopborden herkent, een Driver Monitor die telefoongebruik en geeuwen signaleert, en een noodstopsysteem dat ingrijpt als de bestuurder onwel raakt. Indrukwekkend op papier, maar hier geldt: de technologie is zo goed als de implementatie. En bij veel moderne systemen blijkt dat in de praktijk nog wel eens tegen te vallen.
Verdere technologie implementaties zijn van het hagelnieuwe Lexusconnect infotainment systeem. Dat 14 inch scherm, in combinatie met een 12,3 inch digitaal dashboard debuteert in de ES. Het zou de Lexus app naadloos moeten combineren met de rijervaring. Ook hoe dat zich in de praktijk uit, zullen we moeten zien.


Verkrijgbaar in 2026
De ES beleeft zijn Europese comeback in het voorjaar van 2026. Prijzen en exacte specificaties worden tegen die tijd bekendgemaakt. Of de nieuwe ES zijn positie als luxesedan weet te behouden – laat staan verbeteren – hangt af van meer dan comfort, design en technologie. Want in een segment waar de lat steeds hoger ligt, is elegantie alleen allang niet meer genoeg.