Hoera! Sinds vandaag zijn de schoolvakanties in Midden Nederland begonnen. Voor velen betekent dat een vakantie naar het Zuiden van Europa. Met z’n allen maken we de snelwegen in onder meer Frankrijk onveilig, allemaal op zoek naar de zon. Maar ook in Nederland schijnt deze zomer de zon uitbundig. We moeten ons daar goed tegen beschermen, zelfs als je in de auto zit!

uv-straling

Als onze huid blootgesteld wordt aan uv-straling, krijg je een mooie bruine kleur of in het ergste geval verbrand je. Dit wordt veroorzaakt door uvb-straling. Het positieve effect hiervan is dat je zelf vitamine-D aanmaakt door deze straling. Uvb-straling gaat niet door glas heen, waardoor je autoruit beschermt tegen deze straling. Uva-straling daarentegen gaat wel door glas heen en dringt dieper door in je huid. Van deze straling verouderd je huid snel en je kunt er huidkanker van krijgen.

De bestuurdersruit van de Land Rover Sport SVR beschermt goed tegen uva-straling.

Autoruit

Als je in de auto zit met de airco aan zou je zeggen dat je huid beschermd is door de autoruit, dit klopt maar gedeeltelijk. Omdat uva-straling een langere golflengte heeft dan uvb-straling, gaat het wel door glas heen. Je bent dus niet per definitie beschermt tegen dit type straling. Gelukkig zit er op de voorruit van alle auto’s een coating die uva-straling tegenhoudt. Maar de zijruiten van auto’s zijn maar zelden voorzien van dit soort coating en bieden beschermen tegen ongeveer een de helft van de uva-straling.

Het Boxer Wachler instituut uit Californië heeft tijdens een studie aangetoond dat landen waar rechts gereden wordt, er op de linkerarm van taxi- en vrachtwagenchauffeurs vaker huidkanker voor komt dan op de rechterarm. Dit geldt voor landen waar links gereden wordt precies andersom. Van de 32 modellen die zijn getest (bouwjaar 2014 – 2016), zijn bestuurders van vooral duurdere merken goed beschermt tegen uva-straling. Dit gaat om Lexus, Mercedes en Land Rover.

De Lexus RX 350 biedt goede bescherming tegen uva-straling.

Op vakantie

Mocht je op vakantie gaan en niet in het bezit zijn van een dure Mercedes of luxe Lexus, denk er dan over na om je huid te beschermen tegen de zon tijdens het autorijden. Dit kan na velen jaren en kilometers zo maar het verschil maken tussen huidkanker of een mooie, gezonde huid. Met deze kennis in het achterhoofd zal het goed zijn als de beschermende coating als optie toegevoegd wordt aan de configuratie van alle nieuwe auto’s. Wel zo gezond!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *