Aantal private lease contracten neemt toe

De afgelopen jaren is er een sterke stijging te zien in het aantal private lease contracten. In de laatste vijf jaar is het private lease wagenpark zo’n vijf keer zo groot geworden. Het aantal ligt nu ruim boven de 200.00 auto’s. Meestal gaat het om de kleinere auto’s, het zogenaamde A, B en C segment. Waren het voorheen vrijwel alleen benzine auto’s, vanaf 2020 zie je ook een sterke toename in het aantal hybride en/of volledige elektrische auto’s.

Steeds meer mensen kiezen voor deze ‘vorm’ van autorijden. Met een vast bedrag per maand weet je per slot van rekening waar je aan toe bent. Alle kosten van verzekering, wegenbelasting onderhoud en afschrijving zijn in het maandbedrag verwerkt. Enkel de kosten van brandstof/opladen komen erbij. Lekker overzichtelijk toch? Klopt, maar houdt er rekening mee dat private lease ook invloed heeft op je maximale hypotheek.

Voor wat achtergrondinformatie of private lease interessant is, klik hier.

Private lease van invloed op je maximale hypotheek

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het private lease contract van invloed is op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Voor mensen die een private lease auto rijden kan deze maximale hypotheek zelfs tot wel € 140.000,00 lager uitvallen. Hypotheekadviseurs en de Vereniging Eigen Huis waarschuwen hiervoor! Hoe werkt dit dan?

Situatie nu

Een private lease contract wordt bij het Bureau Kredietregistratie, beter bekend als het BKR, als schuld geregistreerd. Deze registratie wordt tot nu toe nog opgesplitst in twee delen. Het eerste gedeelte, zo’n 65% van het te betalen maandbedrag, ziet het BKR als financiering van de auto. Dit is dus een betalingsverplichting voor een schuld. Het tweede gedeelte, de overige 35% van het maandbedrag, ziet het BKR als servicedeel. Vanuit dit servicedeel worden dan de maandelijkse kosten (wegenbelasting, onderhoud, verzekering) betaald, en wordt dus niet als schuld aangemerkt. De eerstgenoemde 65% is tot nu toe dus enkel van invloed op de hoogte van je hypotheek.

Situatie per 1 april 2022

Vanaf 1 april 2022 gaat dit echter veranderen. De BKR gaat vanaf dat moment het volledige bedrag aan maandlasten als betalingsverplichting aan een schuld aanmerken. Dit betekent dat de volledige betaling die je aan de private lease auto maandelijks betaald, wordt verrekend met het bedrag wat je kunt gebruiken voor aflossing van je hypotheek. En daarmee gaat dus direct het bedrag van de maximale hypotheek omlaag. Een deel van de ruimte in je inkomen die je kunt gebruiken om af te lossen vloeit al weg naar de leasecontract.

Zeker in de huidige huizenmarkt, waarin de prijzen tot het onredelijke de lucht in schieten, kun je dan voor behoorlijke verassingen komen te staan. Stel, je ziet je droomhuis staan waarvoor je een hypotheek van € 400.000,00 nodig hebt. Op basis van de hoogte van je inkomen hoeft dat geen probleem te zijn. Alleen de betaling aan je private lease auto gooit dan roet in het eten. Want per maand € 250,00 minder kunnen besteden aan de aflossing van je hypotheek betekent direct dat de maximale hypotheek die je kunt lenen fors omlaag gaat. En daar zit je niet op te wachten.

Een voorbeeld per 1 april 2022

Stel, zonder private lease auto bedraagt je maximale hypotheek €330.000. Wat gebeurt er met dit bedrag als je het volgende private lease contract aangaat: 

  • Leasebedrag per maand: €400
  • Looptijd: 4 jaar (48 maanden)
  • Leasebedrag totale looptijd: €19.200

Per 1 april 2022 wordt het totale leasebedrag van €19.200 geregistreerd bij BKR als lening. Door de lasten van je private lease contract kun je per maand minder uitgeven aan je hypotheek. In dit voorbeeld is dat:

  • het werkelijke leasebedrag van €400 per maand of
  • 2% van het totale leasebedrag van €19.200 = €384 per maand

Het hoogste bedrag van deze twee wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek.  Je maximale hypotheek bedraagt dan nog €215.000. Dat is circa €115.000 lager dan zonder leasecontract. 

Meer hierover is terug te vinden op de site van de Consumentenbond.

Denk goed na…

Kortom, ben je op je naarstig op zoek naar je droomhuis, denk dan heel goed na of een private lease contract op dit moment de juiste keuze is. Die leuke auto kan je keuze in potentiele woningen aardig beïnvloeden. Let wel, private lease willen we zeker niet afraden, maar ben ben je bewust van de gevolgen die het op andere terreinen kan hebben. Een gewaarschuwd mens telt per slot van rekening voor twee!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *