OnlyForMen


Donkervoort kennen we van de supersnelle handgemaakte bolides. Helaas is het rijden van zo’n supercar niet voor iedereen weggelegd. Maar er is hoop, door de samenwerking tussen Donkervoort en Only For Men kun je nu ook je eigen Donkervoort in huis halen. Nee niet voor in je garage, maar voor in je kledingkast.

Nederlands trots

Only For Men nodigde ons uit voor een presentatie van hun nieuwe collectie Donkervoort-kleding bij Donkervoort in Lelystad. Only For Men verkoopt nu al kleding onder de naam Donkervoort, maar vanaf de lentecollectie van volgend jaar is het meer dan alleen een logo. De kledingstukken gaan duidelijk verwijzen naar de auto’s van Donkervoort.

De samenwerking is niet onlogisch, zowel Donkervoort als Only For Men zijn oer-Nederlandse familiebedrijven die zich beide richten op de “echte man”. De sportwagen en de vlotte kleding versterken hierbij elkaars imago. Centraal staat het race-gevoel en trots zijn op Nederlandse producten.

Lichtgewicht

Tussen het eerste model van Donkervoort uit 1978 en de huidige D8 GTO-40 (voor het 40-jarig jubileum) zit een wereld van verschil. Toch zijn er veel overeenkomsten: de vorm is ruwweg hetzelfde en nog altijd zit er niks op een Donkervoort dat niet zorgt dat de auto sneller gaat. Alleen zijn de gewichtsbesparingen tegenwoordig nog groter en de prestaties nog extremer. 

Zo weegt het gehele stalen buischassis van een moderne Donkervoort slechts 54 kilo. Het staal is slechts 1 tot 1,2 millimeter dik maar toch extreem sterk. De torsiestijfheid is vier keer meer dan het chassis van een moderne Volkswagen Golf. Beschadigde buizen in het chassis kunnen verwijderd en vervangen worden, zodat een auto na een ongeval niet direct afgeschreven hoeft te worden.

                   

Volgens een geheel zelf ontwikkelde methode kan Donkervoort koolstofvezel in elke gewenste vorm produceren. Met deze Ex-Core technologie heeft Donkervoort in 2017 een hoge Europese innovatieprijs gewonnen. Niet alleen gaat hierdoor de productietijd van een onderdeel van dagen naar uren, maar het eindresultaat is ook nog eens sterker en lichter. Het eindresultaat is een sportwagen van nog geen 700 kilo!

Bommetje

De motor komt van Audi. Het is hetzelfde 2,5-liter blok als in een RS3 en de TT RS, maar dan met een nieuw vliegwiel, inlaat en pullies om gewicht te besparen. Door een verbeterde inlaat- en uitlaat is hij ook krachtiger: hij produceert 415pk. Gecombineerd met het extreem lage eigengewicht weet je dat dit een bommetje is: van 0 naar 100 gaat in 2,7 seconden, van 0 naar 200 in 7,7 seconden!

Maar de echte winst ten opzichte van traditionele sportwagens zit natuurlijk in het bochtenwerk. Op gewone banden kan de Donkervoort D8 GTO-40 2,5 g-kracht aan, op racebanden tot 4g. Het is duidelijk de bestuurder die de meest beperkende factor is.

Elke Donkervoort is compleet handgemaakt en afgestemd op de wensen van de koper. Geen enkele Donkervoort is daarom hetzelfde. Productie van een Donkervoort duurt ongeveer een half jaar, maar er is een wachttijd van ruim anderhalf jaar. Vanwege het arbeidsintensieve productieproces worden er slecht 40 tot 50 Donkervoorts per jaar gemaakt, dus als je er eentje wil, moet je geduld hebben.

Donkervoort-collectie

Maar hoe vertaal je dit soort extreme automobielen naar een mode-collectie? Only For Men is hierin geslaagd door niet alle grafische prints te maken die verwijzen naar de auto’s van Donkervoort, maar ook door te kijken naar mensen die in een Donkervoort rijden. Het resultaat is een collectie kleding die casual en losjes is, maar wel netjes. 

Zoals productontwikkelaar Teun van de Berg het stelt: het is kleding voor de Donkervoort-rijder die snel een jasje achterin heeft gegooid om ’s avonds met zijn vrouw uit eten te gaan. Zo kreukt het materiaal nauwelijks en is het lekker stevig. Hoewel er duidelijke verwijzingen naar Donkervoort op de kleding staan, was het nadrukkelijk niet de bedoeling promotiekleding te maken. Hierin is Only For Men zeker geslaagd: ook als je geen Donkervoort hebt, kun je hier uitstekend mee voor de dag komen!

De nieuwe Donkervoort-collectie is vanaf komende lente te krijgen in één van de 17 Only For Men-winkels door heel Nederland of in de webshop  www.onlyformen.nl. Kijk voor de huidige Donkervoort-collectie op https://www.onlyformen.nl/donkervoort/ 

Categorieën