nieuwe BMW iX3

Vandaag introduceerde BMW de nieuwe BMW iX3, de eerste elektrische SUV van het Duitse merk. Dit is de eerste volledige elektrische auto van BMW na de introductie van de i3 in 2013. Ondanks dat de carrosserie niet veel afwijkt van de normale X3, zijn de technische specificaties van de elektrische aandrijflijn veelbelovend. Gaat de nieuwe BMW iX3 voldoen aan alle verwachtingen?

BMW iX3 exterieur
De nieuwe BMW iX3. Een X3, maar dan volledig elektrisch.

De X3, maar dan elektrisch.

Als we BMW moeten geloven hebben ze de energiedichtheid van de batterij met 20 procent vergroot en het gewicht in verhouding tot het aantal kilowattuur verlaagd met 30 procent. Dankzij deze ontwikkelingen heeft de nieuwe BMW iX3 een 74 kWh batterij, goed voor 459 kilometer actieradius volgens de WLTP-methode.

De BMW iX3 is uitgerust met een krachtige elektromotor die de 286 pk levert op de achterwielen. Ja, de nieuwe BMW iX3 is dus achterwiel aangedreven. De topsnelheid is begrensd op 180 km/h en doet er 6.8 seconden over om een snelheid van 100 km/h te bereiken.

Aandrijflijn van de BMW iX3
De volledig elektrische aandrijflijn van de BMW iX3

Volgens BMW duurt het 34 minuten om de batterij van 0 tot 80 procent op te laden. Klinkt realistisch, zeker omdat de nieuwe BMW iX3 tot 150 kW kan snelladen. De laadopening bevindt zich rechtsachter. Omdat de batterij is verwerkt in de bodem, verliest hij geen bagageruimte ten opzichte van de standaard X3.

De online introductie.

Herkenbaar exterieur

Ondanks dat de iX3 lijkt op de X3, hebben ze bij de BMW i-afdeling de nodige wijzigingen aan het exterieur uitgevoerd. Zo is de bekende grill nu dicht en zijn verschillende blauwe accenten aangebracht. Tevens zet BMW de elektrische SUV op speciale 19 inch wielen, die naar eigen zeggen de luchtweerstand met 5 procent verbeteren.  

Wat die gaat kosten? Schrik niet, de prijs in Nederland van de basisuitvoering Executive begint bij €71.000. Je krijgt dan wel standaard een panorama dak, climate control, led-koplampen, een adoptief onderstel, etc. Kortom, de luxe die je van BMW gewend bent. Voor de echte liefhebbers is er ook nog een High Executive uitvoering.

interieur BMW iX3
Het interieur van de nieuwe BMW iX3. Vertrouwd BMW!
Categorieën