De Bugatti Chiron Super Sport op snelheid

De Bugatti Chiron heeft een nieuwe uitvoering gekregen. De Bugatti Chiron Super Sport heeft de alom bekende ‘Super Sport’ benaming van Bugatti mogen ontvangen. Deze is bekend van onder andere de Veyron Super Sport en wordt gebruikt voor alleen de top van de line-up. Veel van de mechanische en uiterlijke aspecten zijn gebaseerd op de Bugatti Chiron Super Sport 300+, het speciale gelimiteerde model dat in 2019 het snelheidsrecord verbrak met 304mph (489km/h).

Hyperspeed en hyperluxe

Bugatti heeft met de Chiron Super Sport perfect de typische Bugatti-snaar weten te raken. De speciale wereldrecordeditie, de Chiron Super Sport 300+, was meer gericht op snelheid en lichtheid. De Super Sport heeft meer in zijn mars dan slechts keihard gaan. Volgens Stephen Winkelmann (President van Bugatti) is het de ultieme grand tourer die snelheid met absolute luxe combineert.

Boze blikken van de Bugatti

Een van de karakteristieke eigenschappen van de Bugatti Chiron Super Sport is de nieuwe, agressieve voorkant. De grotere en hoekige ademgaten naast de typische Bugatti grille geven ons gevoelens van immense prestaties.

De Super Sport heeft nog meer belangrijke aerodynamische aanpassingen. Zo is de achterkant van de 300+ overgenomen, die maakt de auto 25 cm langer en veel efficiënter, aerodynamisch gezien. Daarnaast heeft de Super Sport een aangepaste diffuser en speciale vents in de achterspatborden.

Al die dingen samen werken tégen de immense downforce die gecreëerd wordt op topsnelheid. Als deze speciale aanpassingen niet waren geïmplementeerd, zou de topsnelheid dus lager zijn.

De boze snoet van de Chiron Super Sport
De boze snoet van de Chiron Super Sport

De Super Sport is netjes aangekleed

Terwijl bij de wereldrecordeditie veel blootgestelde onderdelen van het carbon frame zichtbaar waren, is de Super Sport netjes bedekt. Alle Super Sports komen met een tweekleurige verflaag die de auto een nog lager profiel geven.

Bij een mooie jas, horen ook mooie schoenen. Als velgkeuze komt de Bugatti Chiron Super Sport met unieke aluminium 5-spaaks velgen. Maar, je kan er ook lichtgewicht magnesium velgen onder laten zetten.

Het interieur is bijna gelijk aan dat van de ‘reguliere’ Chiron. Daarmee bedoel ik natuurlijk een overload aan leer, aluminium en Carbon fiber. Volgens Bugatti is dit het perfecte interieur voor hogesnelheidsritten over grote afstanden.

Het interieur van de Bugatti Chiron Super Sport is extreem luxe.
Het interieur van de Bugatti Chiron Super Sport is extreem luxe.

Sneller dan het licht

De subtiele 8 liter W16 krachtbron met vier turbo’s is wat aangepast ten opzichte van de normale Chiron. Met 1578 pk is te vinden bij 7100 toeren per minuut, terwijl het maximale koppel van 1600 Nm (!) te gebruiken is bij een bredere range.

Bugatti heeft iets gesleuteld aan de turbo’s, oliepomp en cilinderkoppen. Hierdoor kan je jezelf naar 200 km/h lanceren in 5.8 seconden. Na 5.8 seconden is een auto zoals de Golf GTI nog niet eens op 100 km/h. De Bugatti Chiron Super Sport is zeven procent sneller op de 400 km/h dan de normale Chiron. Dit is natuurlijk een belangrijke statistiek in het normale verkeer.

De normale Chiron doet 0-400-0 km/h in 42 seconden.

De motorruimte van de 8 liter W16.
De motorruimte van de 8 liter W16.

Speciale spullen voor de Super Sport

Naast de getunede motor en aerodynamica, heeft de Chiron Super Sport nog meer nieuws. Het chassis is volledig aangepakt en samen met de vering veel stijver gemaakt. De Michelin Pilot Sport Cup banden zijn volgens Bugatti de enige banden die voor langere periodes 500 km/h kunnen rijden.

Alle aanpassingen bij elkaar zorgen ervoor dat de Bugatti Chiron Super Sport een veilig gevoel geeft terwijl je met 350 km/h over de snelwegen raast. Bugatti stelt dat dit de ultieme, ultraluxe en megasnelle grand tourer is.

De nieuwe diffuser en de extra 25cm zorgen voor nog extremere prestaties.
De nieuwe diffuser en de extra 25cm zorgen voor nog extremere prestaties.

Als je dit wil controleren, stellen we voor dat je alvast gaat sparen. De Bugatti Chiron Super Sport is verkrijgbaar vanaf 2022 en kost ongeveer 3.2 miljoen euro.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *