Liefhebbers van klassiekers willen het jaarlijkse klassiekerfeest Concours d’Elegance niet missen. Dit jaar gingen niet de poorten in Apeldoorn, maar van Paleis Soestdijk open. Historische automobiele hoogtepunten en klassiekers van de toekomst werden hier door ruim 13.000 bezoekers bewonderd. Door het succes is de editie van 2020 ook al verzekerd.

Concours d’Elegance is het auto-evenement met internationale allure. Een plek waar zowel clubs, verenigingen, automedia en autofabrikanten de autoliefhebber trakteren op alles wat de automobielindustrie te bieden had, te bieden heeft of misschien wel gaat bieden. Binnen de poorten van Paleis Soestdijk konden we niet alleen verlekkerd kijken naar vooroorlogse vierwielers en iconen als de Fiat 600 Multipla of een hele vroege Peugeot 205, maar ook naar een afvaardiging nieuwe modellen van Mazda (CX-30), Volvo (S60) en Alpine. Zelfs Tesla – een merk dat traditionele autotentoonstellingen graag overslaat – ziet het potentieel van hun elektrische modellen op een autofeestje als het Concours en nam de S, X en 3 mee. En die bleken ook hier bijzonder populair…

De Franse merken Peugeot en Citroen deden dit jaar extra hun best om de soms markante historie ten toon te stellen. Peugeot zag kans om coupes in de spotlights te zetten, met het e-Legend studiemodel als spectaculair hoogtepunt. Zou het merk met de leeuw dit avontuur opnieuw aan gaan, na onze goede herinneringen aan de 406 Coupe en RCZ?

Het grote veld in de Paleistuin was omgetoverd tot een begeerlijke expositie van nieuwe en klassieke Citroen-modellen, van 2CV, Axel en AX tot de XM, Xantia en Xsara Picasso. Met recht een hoogtepunt in het 100-jarige bestaan van het merk. En omdat het merk DS nog maar kort een eigen bestaan heeft, stond de huidige line-up, inclusief de (elektrische) DS 3 Crossback separaat gepresenteerd.

Winnaars

Aangezien een concours niet compleet is zonder een podium met de nodige prijzen, kon ook dit jaar de jury weer in allerlei categorieën een bijzondere selectie klassiekers beoordelen. De titel ‘Best of Show’ ging naar de imposante Mercedes-Benz 540K Cabriolet A uit 1936. De Junior Jury, een groep jonge auto- en designliefhebbers, koos een van de oudste auto’s in de tuinen tot hun favoriet: een Societe Manufacture d’Armes uit 1904.

Concours d’Elegance gemist? Op 29 en 30 augustus 2020 zijn de talrijke paleistuinen opnieuw het podium voor begeerlijke, bekende, onbekende en niet te missen klassiekers.

Categorieën