donker gekleurde Mercedes voorkant op weg naast weiland

Een auto importeren kan financieel interessant zijn. Over de grens betaal je soms namelijk aanzienlijk minder voor een auto dan in Nederland. Overweeg je een auto te importeren uit Duitsland? Dan wil je ongetwijfeld weten hoeveel dit jou gaat kosten. Wij helpen jou hier graag een handje bij. In dit artikel zetten we daarom alle kosten op een rijtje waar je mee te maken krijgt bij auto-import.

Aanschafwaarde van de auto

Het grootste deel van de kosten wordt gevormd door de aanschafwaarde van de auto. Wil je een relatief nieuwe auto kopen of een auto met weinig kilometers? Dan vallen de kosten hoger uit dan wanneer je een oudere auto of een auto met een hoge kilometerstand koopt. De aanschafwaarde is iets wat je zelf in de hand hebt. Vind je een auto te duur? Kijk dan of je dezelfde auto ergens anders voor een lager bedrag aan kunt schaffen. Koop bij voorkeur bij een officiële merkdealer. Zij verkopen namelijk kwalitatieve auto’s. De kwaliteit van een particuliere auto laat nogal eens te wensen over.

Vervoer naar Nederland

Heb je een mooie auto gezien in Duitsland? Dan besluit je mogelijk om deze te kopen. Vergeet in dat geval niet dat het voertuig ook nog naar Nederland moet komen. Als je hem laat vervoeren door een bedrijf, brengt dit logischerwijs kosten met zich mee. Daarom besluit je mogelijk om zelf met de auto naar Nederland te rijden. Dit is een optie, maar ook dit kost je geld. De kans is namelijk groot dat je onderweg minimaal één keer moet tanken. Daarbij komt dat je veel tijd kwijt bent als je de auto zelf naar zijn nieuwe thuisland rijdt.

Registratie bij de RDW

Als jouw auto eenmaal in Nederland gearriveerd is, moet je deze registreren bij de RDW. Hiervoor ga je met het voertuig langs bij een RDW-keuringsstation. Voordat jouw auto geregistreerd wordt, onderwerpt een medewerker van het station hem aan een keuring. Aan de registratie en de keuring zijn kosten verbonden. Bovendien moeten er Nederlandse kentekenplaten voor de geïmporteerde auto gemaakt worden. Pas als je de kentekenplaten in jouw bezit hebt, mag je in Nederland met jouw auto de weg op. Vandaar dat je niet ontkomt aan deze kosten bij het importeren van een auto.

BPM

Tot slot krijg je nog te maken met belasting personenauto’s en motorrijwielen (BPM) als je een auto importeert. Voordat je een auto importeert, wil je mogelijk weten hoeveel BPM je afdraagt. Helaas is dit op voorhand niet te zeggen. De hoogte van deze belasting verschilt namelijk per auto. Gelukkig kun je tegenwoordig wel BPM berekenen met behulp van een handige tool. Aan de hand van deze berekening kun je een inschatting maken van de BPM die je moet betalen bij import. Hierdoor kom je naderhand niet voor verrassingen te staan.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *