ADAS systeem 2022

ADAS is een term die de afgelopen tijd vaak voorbij is gekomen. Vanaf 2022 zijn enkele ADAS systemen ook verplicht op nieuwe auto’s. Maar wat is ADAS precies? En welke systemen zijn er vanaf 2022 verplicht? Wij zetten het op een rij.

ADAS (Advanced Driver Assistance Systems)

ADAS staat dus voor Advanced Driver Assistance Systems, oftewel: geavanceerde rijhulpsystemen. Deze rijhulpsystemen zorgen ervoor dat jij en de inzittende extra beschermd zijn. De auto remt bijvoorbeeld uit zichzelf, of waarschuwt als er over een lijn gereden is. De volgende systemen worden tegenwoordig gezien onder de term ADAS;

  • Lane departure warning
  • Adaptive cruise control
  • Parkeersensoren
  • Verkeersbordherkenning
  • Vermoeidheidsdetectie
  • Achteruitrijcamera
  • Voorbereiding op alcoholslot
  • Automatische snelheidsbeperking
Honda SENSING Elite
Honda Sensing

Al deze systemen zijn er vooral voor bedoeld om veiligheid te garanderen tijdens het rijden. Lane Departure warning en vermoeidheidsherkenning zijn tegenwoordig op veel auto’s te vinden. De waarschuwing wordt echter nog niet op een gelijkwaardige manier overgebracht per merk. Sommige kiezen ervoor om een waarschuwing te geven met een piepje. Andere kiezen weer voor een trilling in het stuur of een waarschuwing op het dashboard. Niet alle systemen zijn er alleen maar om je op de vingers te tikken.

Adaptive cruise control en parkeersensoren maken het leven bijvoorbeeld ook een stuk gemakkelijker. Door een duidelijk beeld naar achter te creëren, voorkom je een gevaarlijke situatie. Een mooie bijkomstigheid is ook dat het inparkeren een stuk gemakkelijker gaat.

Wat is er precies verplicht in 2022?

Vanaf mei 2022 wilt het Europees parlement dat enkele ADAS systemen standaard zijn voorzien op personenvoertuigen. Dit betekent dus ook dat deze systemen niet als optionele extra te koop mogen staan. Advanced Emergency Braking System (AEBS), Lane Assist, automatische snelheidsbeperking en de mogelijkheid om een alcoholslot te monteren zullen vanaf mei 2022 verplicht zijn. Vooral dat laatste zal voor wat vraagtekens zorgen. In 2018 zijn er in de Europese Unie 25.100 verkeersdoden geweest. Ruim 5000 daarvan waren het gevolg van drankgebruik. Een uitzonderlijk groot deel dus. Om dit tegen te gaan moet het mogelijk zijn om een alcoholslot gemakkelijk te kunnen monteren.

Alcoholslot 2022
Alcoholslot

Het AEBS systeem zal voor sommige mensen ook nog niet helemaal bekend klinken. Dit is de volgende stap van het ABS systeem; het Advanced Emergency Braking System. Het voertuig zal bij snelheden van 60 km/u en langzamer een waarschuwing geven als er een botsing dreigt. Mocht de bestuurder niet op tijd reageren, dan remt het voertuig automatisch.

Voorlopers in ADAS

Volvo S60, blauwe auto op steen, golvende rivier, groen gras
Volvo S60

Dat deze systemen in 2022 verplicht worden is een grote stap richting het doel om in 2050 geen verkeersdoden meer te hebben. Volvo heeft dit doel echter al gesteld voor 2020. Het Zweedse merk loopt dan ook voorop als we kijken naar veiligheidssystemen. Alle genoemde systemen zijn al te vinden in Volvo modellen vanaf 2020. Het merk gaat zelfs nog een stap verder door een maximumsnelheid van 180 km/u voor al haar auto’s te hanteren.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *