Het is weer een nieuw jaar! Dat betekent ook voor de automobielindustrie nieuwe kansen, of nieuwe teleurstellingen. We kunnen niet in een glazen bol kijken, maar sommige trends zijn afgelopen jaar al ingezet en kunnen zich doorzetten. Worden er volgend jaar meer elektrische auto’s verkocht? Zo ja, welk merk wordt spekkoper?

Stekker angst

Ondanks dat elektrisch rijden steeds gebruikelijker wordt, zakt de markt een beetje in. De subsidiepot van de overheid is in 2023 niet leeg gegaan. Veel mensen twijfelen om een aantal redenen. Een elektrische auto is zeker niet voor iedereen betaalbaar, dus is het wachten op betaalbare tweedehands auto’s. De infrastructuur voor het opladen van de auto is niet overal afdoende, het stroomnet is op sommige plaatsen in ons land overbelast. Daarom is het niet overal mogelijk om de volledige laadsnelheid te benutten.

De Opel Astra Electric staat aan de laadpaal.

Momenteel zijn elektrische auto’s vrij van wegenbelasting. Vanaf 2025 moet er wel wegenbelasting worden betaald op elektrische auto’s. Aangezien de accupakketten nogal zwaar zijn, zijn deze auto’s een stuk zwaarder dan de benzine- en dieselauto’s. Dit kan in de toekomst zorgen voor ongewenste kosten. Daarom is het belangrijk om goed naar het gewicht van een elektrische auto te kijken voordat je deze aanschaft. Dit kan in de toekomst weleens veel geld schelen!

Populaire modellen

Afgelopen jaar zijn er voor het eerst meer volledig elektrische auto’s geregistreerd dan benzineauto’s. Ruim 30% van de geregistreerde auto’s is elektrisch (bron: Aumacon). Er is inmiddels ook veel keuze uit elektrische modellen. De Volvo EX30 belooft één van de bestverkochte auto’s van 2024 te worden. Een compacte SUV van een premium merk met een prijs vanaf een kleine €37.000 is aantrekkelijk voor zowel leaserijders als particuliere kopers. Daarnaast is de Citroën ë C3 een kanshebber, vooral vanwege de prijs. De elektrische C3 is beschikbaar vanaf €23.300, voor EV begrippen een koopje. Wat het nieuwe jaar gaat brengen is nog ongewis, maar het verder elektrificeren van het Nederlandse wagenpark staat als een paal boven water.

Van de Volvo EX30 wordt veel verwacht aankomend jaar.
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *