De wereldwijde verkoop van elektrische auto’s blijft in hoog tempo toenemen. Volgens het nieuwste Global EV Outlook-rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal in 2025 voor het eerst meer dan één op de vier verkochte auto’s elektrisch zijn. Het verwachte totaal bedraagt wereldwijd ruim 20 miljoen volledig elektrische voertuigen. Dat is opnieuw een forse stijging ten opzichte van 2024, toen de teller op 17 miljoen uitkwam.

Ook het eerste kwartaal van 2025 laat een stevig groeitempo zien. In de eerste drie maanden van het jaar werden wereldwijd al meer dan vier miljoen EV’s verkocht – een stijging van 35% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

China aan kop met betaalbare elektrische modellen

China blijft ook in 2025 veruit de grootste markt voor elektrische auto’s. Alleen al in het eerste kwartaal gingen er ruim 2,5 miljoen exemplaren over de toonbank – goed voor meer dan 60 procent van de wereldwijde EV-verkoop in die periode. Over heel 2024 verkocht het land al meer dan 11 miljoen elektrische auto’s, waarmee het de productie en afzet van eerdere jaren ruimschoots overtrof.

Wat China uniek maakt, is de prijsvorming. Volgens het IEA is tweederde van alle elektrische auto’s die daar verkocht worden inmiddels goedkoper dan vergelijkbare brandstofauto’s – en dat zonder enige aankoopsubsidie. Al kan er daar achter de schermen natuurlijk wel sprake van enige subsidiëring zijn. Die lage aanschafprijs drijft niet alleen de binnenlandse markt aan, maar beïnvloedt ook exportstromen: China verscheepte vorig jaar bijna 1,25 miljoen elektrische auto’s naar andere landen, vooral naar opkomende economieën.

Europese groei stagneert na afbouw subsidies

In Europa verloopt de groei van de EV-markt in 2025 minder uitgesproken. In het eerste kwartaal werden er ruim 900.000 elektrische auto’s verkocht, waarvan 625.000 binnen de Europese Unie. Daarmee blijft het marktaandeel hangen rond de 20 procent. Alleen het Verenigd Koninkrijk springt eruit, met een aandeel van 30 procent.

Volgens het IEA is de afbouw van nationale aankoopsubsidies een belangrijke oorzaak voor deze stabilisatie. In Duitsland, Frankrijk en Nederland zien beleidsmakers dat directe financiële prikkels verdwijnen, terwijl het aanbod van betaalbare modellen nog beperkt blijft.

Opvallend is ook de toename van Chinese importen. Inmiddels is één op de vijf verkochte elektrische auto’s in Europa afkomstig uit China. Dat roept niet alleen vragen op over concurrentiekracht van Europese fabrikanten, maar ook over strategische afhankelijkheid van de Chinese industrie.

Opkomende markten versnellen

Naast China en Europa ziet het IEA een opvallende versnelling in regio’s die voorheen als marginaal golden op de EV-markt. In landen als India, Thailand, Brazilië en Mexico steeg de verkoop van elektrische auto’s in 2024 met meer dan 60 procent. Die trend zette zich in het eerste kwartaal van 2025 voort.

De verklaring ligt net als in China in de beschikbaarheid van betaalbare modellen. Chinese fabrikanten exporteren steeds vaker compacte EV’s naar deze regio’s, waar een middenklasse opkomt die gevoelig is voor gebruikskosten en onderhoudsvriendelijkheid. In veel van deze landen zijn elektrische auto’s bovendien aantrekkelijk voor zakelijk gebruik in taxi- en bezorgdiensten, waar lage operationele kosten doorslaggevend zijn.

De uitdaging in deze markten ligt niet in de vraag, maar in de infrastructuur. Opladen thuis is lang niet overal vanzelfsprekend, en de publieke laadinfrastructuur loopt vaak achter bij de verkoopcijfers.

EV’s structureel goedkoper in gebruik

Hoewel de aanschafprijs van een elektrische auto in veel markten nog hoger ligt dan die van een vergelijkbare brandstofauto, blijven de gebruikskosten aanzienlijk lager. Het IEA rekende voor dat zelfs als de olieprijs zou zakken naar 40 dollar per vat, het in Europa nog altijd ongeveer de helft kost om een elektrische auto thuis op te laden vergeleken met een tankbeurt aan de pomp.

Voor steeds meer huishoudens kan dat verschil in dagelijkse kosten belangrijker zijn dan de aanschafprijs. Dat heeft mede te maken met de aanwezigheid van zonnepanelen en dynamische energiecontracten. Bij zakelijk gebruik, leaseconstructies of deelsystemen telt het lagere energie- en onderhoudsverbruik uiteraard flink mee. De verwachting is dan ook dat het ‘total cost of ownership’-voordeel in steeds meer markten het psychologische prijsverschil bij aankoop zal compenseren.

Stevenen we af op 40% EV-marktaandeel in 2030?

Volgens de Global EV Outlook (zie deze PDF) van het IEA staat de wereldwijde EV-markt pas aan het begin van een bredere verschuiving. Als de huidige trend zich doorzet, verwacht het agentschap dat tegen 2030 meer dan 40 procent van alle nieuwe auto’s wereldwijd elektrisch zal zijn. Die voorspelling is gebaseerd op voortgaande prijsdalingen, schaalvergroting in de productie, en verbeterde accutechnologie.

Toch plaatst het rapport ook kanttekeningen. De groei blijft afhankelijk van stabiel beleid, investeringen in infrastructuur en de beschikbaarheid van grondstoffen zoals lithium en nikkel. Ook de geopolitieke spanningen rond handel en industriële toelevering kunnen een rem zetten op de transitie.

Voor nu is het beeld duidelijk: elektrische auto’s winnen terrein in steeds meer markten, en doen dat sneller dan veel analisten enkele jaren geleden voor mogelijk hielden.

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *