
Van Stuttgart naar Rome met slechts 2 laadstops
Ruim duizend kilometer, de Alpen over, twee landen en slechts twee korte laadstops van elk een kwartier. Dat is het resultaat van een test met twee prototypes van de Mercedes VLE, die vanuit Stuttgart via de Alpen naar Rome reden. Niet in een lab, niet op een trailer – gewoon op eigen kracht, met de airco aan en het verkeer zoals het komt.
De routekeuze was duidelijk bedoeld als praktijkproef: lange snelwegetappes, bergpassen met forse stijgingen, en krappe stadsstraten in Italië. De Mercedes VLE hield zich moeiteloos staande. De rijtijd bedroeg ongeveer 13 uur, inclusief beide laadsessies. De temperatuur liep onderweg op van 11 naar 33 graden. De binnenruimte bleef de hele rit op 22 graden dankzij een strak afgestelde klimaatregeling.
Volgens Mercedes was de test bedoeld om meer dan alleen de actieradius te tonen. Het ging om de totale inzetbaarheid: hoe presteert het aandrijfsysteem bij hoogteverschillen, hoe efficiënt is de recuperatie, en hoe blijft het energieverbruik onder controle als de airco permanent draait?

Nieuwe architectuur, nieuwe doelgroep
De VLE is geen omgebouwde EQV. Hij staat namelijk op een geheel nieuw platform: de Van Electric Architecture (VEA). Die is ontwikkeld voor zowel personenvervoer als lichte bedrijfswagens. De VLE is bedoeld voor particuliere klanten, zoals gezinnen, actieve reizigers of VIP-diensten. Voor wie meer ruimte zoekt, maar absoluut geen concessies wil doen aan comfort of elektrisch gemak.
Het platform maakt een modulaire opbouw mogelijk. De VLE krijgt maximaal acht zitplaatsen en wordt – in tegenstelling tot z’n bedrijfsmatige zustervoertuigen – gepositioneerd als ‘Grand Limousine’. Een superdeluxe uitvoering dus, maar zonder de efficiëntie en bruikbaarheid uit het oog te verliezen.
Mercedes zegt duidelijk dat de VLE niet alleen voor Europa is bedoeld. Ook in Noord-Amerika en China moet het model straks voet aan de grond krijgen. Daarmee wordt de VLE het eerste middelgrote luxe busje van het merk dat wereldwijd in een elektrische variant wordt aangeboden.
State-of-the-art accu en laadtechnologie
Mercedes heeft nog geen specificaties van de accu bekendgemaakt. Maar op basis van het testverbruik en de korte laadsessies valt er wel iets af te leiden. De afgelegde afstand en het gemiddelde verbruik wijzen op een accupakket van rond de 100 kWh. De twee laadpauzes van 15 minuten suggereren bovendien een hoog maximaal laadvermogen, hoogstwaarschijnlijk boven de 150 kW. Misschien nog veel hoger, maar of er ook sprake is van de daar vaak mee gepaard gaande 800 volt-technologie weten we nog niet.
Opmerkelijk is het gebrek aan laadstress tijdens deze behoorlijk lange rit. De laadpauzes waren kort, het rijbereik lijkt dus ruim voldoende, en er werd gereden in realistische omstandigheden. Geen uitgeklede eco-modus, voor zover wij weten, en ook een normaal draaiende klimaatregeling – gewoon zoals een doorsnee gezin dat zou doen.
De recuperatie op bergafwaartse trajecten speelde ook een rol. Hier wist de VLE flink wat energie terug te winnen, mede dankzij de slimme afstemming tussen motorrem en acculading. Daarmee is de actieradius niet alleen afhankelijk van accugrootte, maar ook van hoe efficiënt je onderweg omgaat met energie.

Wendbaarheid als voordeel bij dagelijks gebruik
Achterasbesturing is meestal iets voor grote SUV’s of luxe sedans. Maar in een bus met acht zitplaatsen maakt het écht verschil. De VLE stuurde merkbaar makkelijker door smalle steegjes en scherpe haarspeldbochten, meldt het persbericht. In steden als Rome is dat geen luxe, maar noodzaak.
Ook op parkeerterreinen en in parkeergarages biedt het een voordeel. De draaicirkel is kleiner dan je zou verwachten van een voertuig van dit formaat. In de praktijk betekent dat: minder steken, minder stress, en meer vertrouwen voor wie z’n busje ook doordeweeks in de stad moet kunnen gebruiken.
Mercedes noemt het zelf ‘agiliteit voor alledag’ – en in dit geval is dat geen loze kreet. Een verschil dat merkbaar is, en dat in combinatie met een vloeiend afgestelde aandrijflijn als bijzonder prettig zal worden ervaren.
De comeback van de MPV?
De introductie van de Mercedes VLE – later dit jaar – is best wel opvallend. Het is een strategisch statement. Waar andere merken hun MPV’s langzaam hebben laten verdwijnen of doorschuiven naar hun bedrijfswagenlabel, kiest Mercedes voor een serieuze herintroductie. Natuurlijk is de vraag of je een luxe personenbusje als de VLE wel een MPV moet noemen. Doorgaans gebruiken we die term voor de wat compactere modellen, al was de vroeger zo populaire Chrysler Voyager natuurlijk ook behoorlijk aan de maat.

In ieder geval lijkt het er op dat Mercedes dit nieuwe model niet als luxe personenbusje maar echt als MPV wil positioneren. Een veelzijdig en ruimer alternatief voor de SUV, om het zo maar te zeggen. Een voertuig dat even geschikt is voor een zomervakantie naar de Toscane, een weekje skiën in Tirol en voor de wekelijks rit met de kids van het voetbalteam.
Aan de noemer MPV – Mercedes noemt het trouwens ook een ‘Grand Limousine’ hangt naast luxe en comfort natuurlijk ook de belofte van flexibiliteit. In hoeverre de VLE dat ook waar gaat maken, dat weten we nog niet. Maar daar zal Mercedes ongetwijfeld werk van maken. De testrit maakt in ieder geval duidelijk dat elektrische busjes niet alleen geschikt zijn voor stad- en werkverkeer. Wie dat denkt, zal zijn mening straks opnieuw moeten bepalen.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl