
Ford breidt E-Transit Custom-reeks uit met AWD-optie
Ford zal de elektrische E-Transit Custom vanaf voorjaar 2026 ook uitrusten met vierwielaandrijving. De nieuwe AWD-variant krijgt een tweede elektromotor op de vooras, waardoor het koppel nu over vier wielen verdeeld wordt. De aanpassing is bedoeld voor zakelijke gebruikers die onder uitdagende omstandigheden werken, zoals wegenbouwers, bouwbedrijven en nutsbedrijven in de landelijke regio’s. Maar ook camperbouwers en avontuurlijke particulieren profiteren van de extra tractie.
Twee motoren, en uiteraard geen tussenas
De AWD-variant krijgt geen tussenbak of mechanisch sperdifferentieel, maar een volwaardige tweede elektromotor op de vooras. Dat is uiteraard ook gebruikelijk bij volledig elektrische aandrijvingen. De motoren op de voor- en achteras werken onafhankelijk van elkaar, met een softwarematig geregelde koppelverdeling. Op die manier is er dus toch een soort van verbinding tussen de assen. Deze aanpak zorgt voor directe respons en optimale tractie op gladde of steile ondergrond, zonder dat daarvoor de extra massa of mechanische complexiteit van traditionele AWD-systemen voor nodig is.
Technisch blijft het platform grotendeels gelijk aan de achterwielaangedreven E-Transit Custom. Alleen de vooras en de software zijn aangepast. Deze configuratie maakt het eenvoudiger om verschillende carrosserievarianten, waaronder chassis-cabines en de stoerdere Trail-uitvoeringen, ook met AWD aan te bieden.

Ondanks de toevoeging van een tweede motor verandert er dus niets aan het platform, en ook niet aan het accupakket of de oplaadmogelijkheden. Ford gebruikt voor de AWD-variant dezelfde modulaire accupakketten en laadsystemen als voor de bestaande E-Transit Custom. Dat betekent dat fleetowners geen rekening hoeven te houden met aangepaste laadtijden, hogere laadvermogens of zwaardere aansluitingen.
In de praktijk zal het verbruik in AWD-modus iets hoger liggen, vooral bij zware belasting of offroad-gebruik. Maar voor dagelijks gebruik, met de slimme koppelverdeling én regeneratief remmen op beide assen, zal dat verschil beperkt blijven. Het voordeel in inzetbaarheid weegt voor veel gebruikers waarschijnlijk vele malen zwaarder dan het marginale verlies in efficiëntie.
Geen directe concurrent met AWD in dit segment
Op dit moment biedt geen enkele directe concurrent een AWD-variant in dit segment. De Mercedes-Benz eSprinter is uitsluitend leverbaar met voorwielaandrijving, tenzij je voor een verbrandingsmotor kiest. En hoewel Stellantis-merken (zoals Opel, Fiat en Peugeot) werk maken van nieuwe platforms met optionele vierwielaandrijving, richten die zich op grotere bestelwagens in het 2-tonssegment.
De enige concurrentie is wat dat betreft de Maxus eDeliver 7 AWD en de VW ID.Buzz, die ook met vierwielaandrijving en twee motoren verkrijgbaar is. Maar die Buzz gaat ook in de Cargo-uitvoering toch wat meer richting luxe, terwijl de E-Transit Custom – ook al rijdt hij heel comfortabel, zie onze review – meer als allround functioneel werkpaard bedoeld is.

Van wegenbouwer tot camperbouwer
Met AWD richt Ford zich op een brede gebruikersgroep: van nutsbedrijven en wegenbouwers tot camperbouwers. Vooral de combinatie met de Trail-uitvoering biedt perspectief: die versie heeft niet alleen aangepaste bumpers en een robuuste uitstraling, maar ook voorzieningen als een sperdifferentieel (bij RWD) en all-terrain banden. In AWD-vorm wordt die uitvoering mogelijk standaard of optioneel aangevuld met specifieke rijmodi of afdalingshulpen.
Ook in de recreatiemarkt is de Transit Custom al jaren een populaire basis voor buscampers en ombouwers. De toevoeging van vierwielaandrijving verhoogt de aantrekkelijkheid voor reizigers die buiten de gebaande paden willen gaan, zonder over te stappen naar zwaardere voertuigen. Daarbij moeten we wel opmerken dat de actieradius door veel camperaars als ‘te weinig’ zal worden beoordeeld. Wie weet lukt het Ford om er te zijner tijd – al was het maar in de langere versie – een grotere accu in te bouwen.
Bescheiden maar slimme aanvulling
Ford vult met deze introductie een gat in het aanbod, ook al zal de doelgroep vrij klein zijn. Maar het maakt de E-Transit Custom wel aantrekkelijker voor wagenparkbeheerders die voertuigen zoeken voor intensief, offroad of seizoensgebonden gebruik, zonder meteen te moeten overschakelen naar grotere modellen. De AWD-variant van de E-Custom wordt tegelijk geïntroduceerd met een vierwielaangedreven versie van de E-Tourneo Custom, de personenvariant van de Transit Custom. We kunnen nu wellicht ook uitzien naar een AWD-variant van de Volkswagen Transporter, aangezien die technisch nauw verwant is.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl