Nieuw gezicht, duidelijke ambities

De vernieuwde Xpeng P7 oogt direct serieuzer. Waar zijn voorganger nog flirtte met het silhouet van een Tesla Model S, straalt deze tweede generatie een eigen identiteit uit. Franse hoofdontwerper Rafik Ferrag – verantwoordelijk voor zowel het origineel als de opvolger – noemt het model “een sculptuur in beweging”. In plaats van de bekende doorlopende lichtstrook kiest Xpeng voor een krachtiger front met verticale accenten, een strakker profiel en een meer gedrongen, gespierde achterkant.

Hieruit spreekt niet alleen een ontwerpkeuze, maar ook een bredere ambitie. Xpeng is in China al een gevestigde naam in het premiumsegment, maar laat met deze vernieuwde P7 nog duidelijker zien dat het ook internationaal serieus genomen wil worden. Geen niche-aanpak meer, geen vrijblijvende poging – maar een volwassen, strategische stap richting de wereldmarkt. Het Chinese merk wil zich losmaken van zijn imago als ‘Chinese uitdager’ en zich positioneren als volwaardig alternatief voor gevestigde namen. Geen niche meer, geen testballon – maar een volwassen speler van betekenis.

Een nieuwe, schaalbare basis voor de Xpeng P7

Onderhuids is de sprong minstens zo groot. De nieuwe P7 is gebouwd op het E29-platform, een modulair onderstel dat in vijf jaar tijd is ontwikkeld en klaar is voor grootschalige productie. Het is niet alleen ontworpen voor prestaties, maar ook voor efficiëntie in productie, OTA-updates en regionale aanpassing. Daarmee is het platform breder inzetbaar dan alleen voor dit model – iets wat de internationale ambities van Xpeng onderstreept.

De wielbasis is licht gegroeid, wat vooral ten goede komt aan de zitruimte achterin. Daarmee speelt het merk in op een van de belangrijkste kritiekpunten van het vorige model. Ook op het gebied van laadinfrastructuur en thermomanagement is het systeem herzien: tot 280 kW snelladen wordt mogelijk, en er wordt gesproken over een geavanceerd batterijkoelsysteem dat piekvermogens langer beschikbaar houdt.

AI-aanpak gaat verder dan beloftes en buzzwords

Xpeng’s rijhulpsysteem – Turing Smart Driving – is in deze nieuwe generatie opgewaardeerd met high-definition LiDAR, 508 TOPS aan rekenkracht en een flexibele softwarebasis. Daarmee is het systeem voorbereid op Level 3-functies, al verschilt de daadwerkelijke toepassing per regio.

Het slimme aan Xpeng’s aanpak is het feit dat het systeem modulair is, en OTA-aanpasbaar. Dat betekent dat het bedrijf niet gebonden is aan één regelgevend kader, maar zich per markt kan aanpassen. In theorie maakt dat Xpeng flexibeler dan veel Europese concurrenten die nog met klassieke ECU-architecturen werken.

Functionele cockpit met visie

Van het nieuwe interieur zijn nog beelden, maar we verwachten hier geen visueel spektakel, allesbehalve zelfs, maar rust. Als we kijken naar het interieur van het huidige model dan verwachten we dat een breed gebogen scherm, een subtiele head-up display en een sobere middenconsole het dashboard domineren.

De gebruikersinterface draait volgens het persbericht op de nieuwe XEEA 3.0-chip, ontwikkeld door Xpeng zelf. Daardoor zijn de menu’s snel, stabiel en aanpasbaar – iets waar menig Europese fabrikant nog mee worstelt. De stemherkenning schijnt in het Chinees al feilloos te werken. Voor Europa wordt er gewerkt aan een meertalige, contextgevoelige versie. Of die bij marktintroductie al af is, is nog niet bekend – maar de infrastructuur is er in ieder geval klaar voor.

Kan Xpeng zijn ambities hiermee verwezenlijken?

Met de vernieuwde P7 wil Xpeng zich definitief nestelen tussen merken als Tesla, Hyundai en Polestar. Dat blijkt ook uit de verwachte prestaties: een topversie met dual-motor vierwielaandrijving en zo’n 495 pk, snelladen tot 280 kW en een WLTP-actieradius van ruim 600 kilometer.

De prijs van de vernieuwde P7 is nog niet officieel bekend, maar de huidige generatie start in Nederland net onder de 50.000 euro. Daarmee zit hij qua prijsstelling boven de kleinere Tesla Model Y, maar blijft hij fors onder de grotere modellen als de Mercedes EQE of Tesla Model S. Qua formaat komt hij het dichtst bij de BMW i4, die bij ongeveer 60.000 euro begint, en bij de VW ID.7, die qua prijs vergelijkbaar is met de nieuwe P7 maar wel minder goede specificaties heeft.

Serieus alternatief

Xpeng mikt niet langer op ‘early adopters’ of prijsgevoelige techliefhebbers. Met de vernieuwde P7 laat het merk zien dat het de ambities heeft én de middelen om mee te draaien in de voorhoede van de EV-markt. Niet als ruwe diamant of als goedkoop alternatief, maar als een volwaardige keuze.

Het is nu aan de Europese consument om te beslissen of Xpeng ook daadwerkelijk thuishoort op het podium. Maar afgaande op het sterk verbeterde en fraaie design, in combinatie met de hoogwaardige techniek, mogen we stellen dat de vernieuwde Xpeng P7 een serieus te nemen alternatief is.

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *