
Slimme gezins-MPV of technologische overdaad?
In een markt waar elektrische MPV’s nog maar dun gezaaid zijn, duikt Xpeng op met een auto die alles lijkt te willen kunnen. De Xpeng X9, met zijn opvallend hoekige lijnen en riante binnenruimte, mikt op gezinnen én tech-liefhebbers. Waar veel merken nog voorzichtig experimenteren met AI in hun topmodellen, gooit Xpeng het roer bovendien rigoureus om: deze MPV krijgt een volledige AI-suite mee, inclusief een parkeer-tot-parkeerfunctie en een Turing-chip die 30 miljard parameters verwerkt.
Dat klinkt ambitieus, maar roept ook heel wat vragen op. Want hoe goed werkt zoiets straks op een rotonde in Rijswijk, of bij een afslag op de drukke A4, op een drukke parkeerplaats in Lille? En hoe verhoudt deze ‘hightech minivan’ zich tot bekende, iets minder futuristische busjes zoals de VW ID. Buzz of de Mercedes EQV? En zullen we deze auto straks inderdaad vaak op Nederlandse wegen gaan zien, of valt hij meer in de categorie ‘belofte’?
Xpeng X9: Chinese MPV met Europese ambities
Enige tientallen jaren waren de MPV’s niet aan te slepen. Aangevoerd door onder meer de Nissan Prairie werd de MPV ‘mainstream’, met grote successen voor onder anderen de Renault Scenic, Opel Zafira, Volkswagen Touran en – een maatje groter – de Renault Espace, Chrysler Voyager en Ford Galaxy. In datzelfde formaat maken we de komende zomer ook kennis met de Xpeng X9. Hij is in China al een tijdje op de markt, maar wordt nu vernieuwd, en die vernieuwde versie moet ook in de Europese showrooms verschijnen.
Deze Xpeng X9 mag dan wellicht een nichemodel, maar is ook het vlaggenschip van een merk dat nog steeds bezig is om voet aan de grond te krijgen in Europa. Xpeng mag hier dan wel de bestverkopende Chinese EV-fabrikant in het premiumsegment boven de €40.000 zijn, maar dat zegt nog heel weinig over het daadwerkelijke marktaandeel. Dat dit vrij gering is, zal niemand verbazen.
De X9 zal daar weinig aan veranderen. In concrete cijfers althans, want dit soort auto’s valt hier niet meer onder dat ‘mainstream’. Het MPV-segment is in Europa zo goed als uitgestorven en de traditionele merken hebben er allang afscheid van genomen. In China leeft dit echter weer op, mede dankzij de elektrische aandrijving, die een ruimer en functioneler interieur mogelijk maakt.
Dat zien we ook aan de Xpeng X9. Die is geen afgeleide van een bestaand model, maar vanaf de grond af ontworpen als slimme gezinsauto. Dat betekent: zeven zitplaatsen, een vlakke vloer, veel binnenruimte, én een digitale architectuur die tot in de kern gebaseerd is op AI. Daarmee wil Xpeng niet alleen de gezinsauto opnieuw uitvinden, maar ook het vertrouwen winnen van een kritische, Europese rijder. Ambities genoeg dus. Alleen wat koop je daarvoor?
Aandrijving en varianten
De vernieuwde Xpeng X9 zal verkrijgbaar zijn in twee aandrijfvarianten. De standaardversie beschikt over een enkele elektromotor die de achteras aandrijft met een vermogen van 235 kW (320 pk). Daarnaast is er een vierwielaangedreven versie met twee motoren, goed voor een gecombineerd vermogen van 370 kW (500 pk).
De opgegeven actieradius ligt tussen de 610 en 740 kilometer volgens de Chinese CLTC-norm. Exacte WLTP-cijfers zijn nog niet bekend, maar liggen naar verwachting 15 à 20 procent lager dan de CLTC-waarden.
Beide uitvoeringen maken gebruik van Xpengs 800V-platform en ondersteunen snelladen tot 480 kW, mits de laadinfrastructuur dat toelaat. Het maximale koppel bedraagt 640 Nm voor de AWD-variant. Volgens de fabrikant accelereert deze versie in minder dan 5 seconden van 0 naar 100 km/u.
Snelladen met 5C
Op papier is de X9 een toonbeeld van technologische ambitie. Niet alleen dankzij de 800V-architectuur, maar ook door de integratie van een krachtige, zelfontwikkelde 5C-accu die onderdeel is van Xpengs AI-aangestuurde laadsysteem en ultrasnel laden mogelijk moet maken. Deze ‘5C’ accu kan in theorie in tien minuten laden weer 405 kilometer extra bereik (volgens CLTC) bevatten.
Wat betekent ‘5C’?
‘5C’ verwijst naar de laadcapaciteit van de accu. Het cijfer geeft aan hoe snel een accu theoretisch volledig opgeladen kan worden. Bij een 5C-accu – waarbij de laadsnelheid (in kW) 5x de capaciteit (in kWh) is – betekent dit dat deze in slechts 12 minuten tot 100% kan worden geladen (1/5e uur). Uiteraard alleen met compatible laadinfrastructuur en ideale omstandigheden.
Enige nuance vanwege Europese context
Dat Xpeng kiest voor een 800V-systeem is logisch, maar het loont om de claims over de laadtijd te nuanceren. De genoemde 405 kilometer in 10 minuten vereist namelijk meer dan een geschikte accu en elektronica: ook de snellaadzuil moet geschikt zijn voor zulke vermogens. In Europa zijn die nog lang niet overal beschikbaar.
De gebruikte 5C-accucellen zijn ontworpen om extreem veel stroom te verwerken. In theorie levert dat die indrukwekkend laadsnelheid op — 1 km bereik per seconde — maar alleen onder ideale omstandigheden. Hoe revolutionair die laadsnelheid is, zal in de Europese praktijk bewezen moeten worden.
Wel opvallend is het opgegeven verbruik van 16,2 kWh per 100 km, wat bijzonder laag is voor een auto van dit formaat. Dat is dan wel volgens de behoorlijk optimistische CLTC-norm. Maar zelfs als de WLTP-waarde iets hoger uitvalt – men gaat vaak uit van zo’n 20% – dan blijft dit een efficiënt platform.
Comfort, ruimte en gezinsvriendelijkheid
De X9 wil niet alleen slim zijn, maar ook comfortabel. De derde zitrij klap je elektrisch in met één druk op de knop, en de vlakke vloer zorgt voor veel beenruimte. Voorin en op de tweede rij tref je zero-gravity stoelen, compleet met verwarming en ventilatie.
Achterin biedt een 21,4-inch entertainmentdisplay vermaak voor passagiers. Het interieur is verder voorzien van draadloos snelladen en persoonlijke sfeerverlichting per zitplek — opvallend luxe voor een MPV.
Ook op veiligheidsgebied scoort de X9 sterk. Met 14 actieve assistentiesystemen, waaronder automatische noodremming, en topresultaten in botsproeven, profileert hij zich als serieuze gezinsauto. Xpeng’s claim dat de accu ‘bulletproof’ is, is vooral symbolisch bedoeld — maar het bendadrukt wel dat er veel aandacht aan de veiligheid van de accu is besteed.
Turing AI-chip
Centraal staat de nieuwe Turing AI-chip, met veertig rekenkernen en 30 miljard parameters. Die stuurt onder meer het rijgedrag aan via een intelligent, adaptief onderstel dat zich in real-time aanpast aan de situatie. Het moet zorgen voor een rijervaring “zoals bij een geoefende chauffeur”, aldus Xpeng.
Autonome rijmodus
De X9 is een van de eerste voertuigen die standaard geleverd wordt met NGP (Navigation Guided Pilot): een volwaardige autonome rijmodus van parkeerplek tot parkeerplek. Althans, in theorie. Want de beschikbaarheid en toepasbaarheid van zulke functies verschillen sterk per regio — en wat dat betreft zijn we in Europa nog niet zo heel ver gevorderd.
Hoe slim mag een slimme auto zijn in Europa?
Xpeng presenteert de X9 als een voertuig dat zelfstandig kan navigeren — van parkeergarage tot voordeur. In China werkt dat al in de praktijk, maar Europa kent veel strengere regels. Systemen zoals NGP zijn hier nog niet toegelaten, zeker niet binnen de bebouwde kom.
Daar komt bij dat het Europese wegbeeld — denk aan rotondes, fietspaden, en smalle binnensteden — flink verschilt van Chinese omstandigheden. Dat betekent dat de AI zich moet aanpassen, en dat verschillende functies hier voorlopig niet beschikbaar zullen zijn.
Toch is de X9 nu al bruikbaar als uiterst geavanceerde rij-assistent. Met rijstrookhulp, verkeersbordherkenning en adaptieve snelheidsregeling levert hij ook zonder volledige autonomie een hoog niveau van ondersteuning.
Belofte of doorbraak?
De X9 gaat concurreren met modellen als de Mercedes EQV, Volkswagen ID. Buzz en Kia EV9. En later misschien ook wel met Chinese tegenhangers als de Denza D9 (waarover we binnenkort schrijven), Zeekr Mix en LEVC L380. In hoeverre hij zich van die andere modellen kan onderscheiden, zal mede van de prijzen afhangen. In China beginnen die omgerekend vanaf zo’n 50 mille. Hier zullen ze eerder richting de ton gaan. En daarmee komt hij ook in het vaarwater van premium modellen als de Volvo EX90.
De X9 is in ieder geval geen doorsnee gezinsauto maar een fraai staaltje van moderne, innovatieve technologie, en ook een poging om kopers met de AI-mogelijkheden te overtuigen. Maar vanwege de Europese regelgeving met betrekking tot autonoom rijden balanceert Xpeng ook op een dun koord tussen geloofwaardige innovatie en overdreven bravoure.
Veel zal dan ook afhangen van hoe goed het Chinese merk de technologie weet te vertalen naar Europese omstandigheden. Als de beloften worden waargemaakt — en de infrastructuur én de regelgeving meegroeit — dan zou dit wel eens de auto kunnen zijn die het MPV-segment in het elektrische tijdperk trekt. Maar tot die tijd is de Xpeng X9 misschien vooral een interessant toekomstbeeld dat laat zien hoe ruimte, software en snelheid samen kunnen komen in een gezinsvriendelijk vervoermiddel.

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl