Rijtest: Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI

Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI 2016

Opel is 2017 lekker gestart. Met het oog op de verkoopcijfers van het eerste kwartaal, heeft het Duitse merk zeker geen reden tot klagen. Een populaire leaseauto als de Astra domineert de derde plaats, en dat heeft uiteraard een reden. Onze leasespecialist zocht het uit en ging op pad met de Astra Sports Tourer 1.6 CDTI.

Verandering op de leasemarkt

Wat is een échte leaseauto? Velen (en wij ook) denken vrijwel direct aan modellen als de Škoda Octavia Combi, Renault Mégane Estate en Peugeot 308 SW. Vooral laatstgenoemde zorgde afgelopen jaren voor veel orders, waarvan dealers nog steeds moeten bijkomen.

De Astra Sports Tourer stond daarentegen niet al te hoog op het wensenlijstje van zakelijke rijders. Daar lijkt anno 2017 verandering in te zijn gekomen, aangezien hij vorige maand meer in trek was dan de Octavia Combi. Enkel de Mégane Estate is populairder, en daar mag Opel best tevreden mee zijn.

Fijne motorisering

Hoe het komt dat zijn voorganger minder succesvol was? Dit is enigszins eenvoudig te verklaren. De zakelijke rijder wenst het beste totaalpakket: een efficiënte dieselmotor, veel (bagage)ruimte en als het even kan de nodige luxe. Zijn concurrenten hadden het destijds simpelweg beter voor elkaar, voornamelijk qua aandrijflijn. En laat dit euvel nu net bij de nieuwe Astra Sports Tourer verholpen zijn.

Opel schotelt de 1.0 liter Turbo en 1.6 liter CDTI-dieselkrachtbron voor. Beiden komen in aanmerking voor 22% bijtelling, en dat is exact wat de leaserijder wenst. Wij reden, zoals we daarnet al zeiden, de 136 pk sterke motor met 1.598 cc aan cilinderinhoud. Deze motorisering kan als ‘fijn’ beschouwd worden: het maximumkoppel (320 Nm) is al bij 2.000 tpm volledig beschikbaar.

Business+: speciaal voor leaserijders

Niet alleen de krachtbron is voor de leaserijder van groot belang, de uitrusting des te meer. De Astra Sports Tourer als Business+ is speciaal bestemd voor de zakelijke rijder, en dat merk je. Al het noodzakelijke is aanwezig, zoals parkeersensoren, een navigatiesysteem en Opel OnStar. Andere prettige opties zijn helaas niet standaard, maar wel als optie te bestellen. Denk onder meer aan lichtmetalen velgen en climate control.

Doordat een aantal features niet standaard zijn, heb je zelf in de hand welke opties je erbij neemt. Hierdoor blijft het maandelijkse leasebedrag onder jouw beheer.

Ruim, maar niet de ruimste

Een leaseauto moet aan vele eisen voldoen, zoals we daarnet besproken hebben. Eén van die eisen is ruimte en, mede daardoor, kiezen zakelijke rijders vaak voor een stationwagon. De bagageruimte is bij de Astra Sports Tourer beter voor elkaar dan voorheen. Er is nu plaats voor 540 liter aan koffers en weekendboodschappen, voorheen was dit 500 liter.

Ondanks dat de bagageruimte is gegroeid, is de Opel hiermee niet de ruimste in zijn klasse. Zijn grootste concurrent, de Mégane Estate, beschikt over 580 liter aan kofferbakinhoud, terwijl de Octavia Combi een bagageruim van 610 liter heeft. De Fransen komen met de 308 SW eveneens goed voor de dag, met 610 liter aan bagageruimte.

Wanneer we plaats nemen op de bestuurdersstoel, valt ons het cleane dashboard op. Opel heeft een hoop knoppen naar het stuurwiel verhuisd, waardoor de bediening is vereenvoudigd. Voorheen was dit compleet anders…

IntelliLink standaard op Business+

Een prettige feature in de Astra Sports Tourer Business+, is het Navi900 IntelliLink-infotainmentsysteem. Dit is standaard inbegrepen, maar niet op andere uitvoeringen. Andere versies moeten het stellen met een audiosysteem, inclusief vier luidsprekers en USB-aansluiting.

Het infotainmentsysteem functioneert goed en is bovendien overzichtelijk. Spraakbesturing, dat via het stuurwiel is te activeren, maakt het invoeren van een adres een stuk simpeler. Opel OnStar is optioneel te bestellen en biedt o.a. voertuiglocatie en supersnel 4G-internet, al is dat niet in elk land beschikbaar. Deze dienst is o.a. te gebruiken in Nederland, Duitsland en Frankrijk. België ondersteunt alleen geen Wi-Fi data.

Onze conclusie

Een ruim leasebudget is gewenst, aangezien de Astra Sports Tourer met diverse fijne opties op smaak is te brengen. De potentiële leasetopper onderscheidt vooral qua innovaties; op het gebied van ruimte laat hij wat steken vallen. Dit wil niet zeggen dat hij onder doet voor de concurrentie, integendeel. De 136 pk sterke dieselmotor is fijn, en vergeten we uiteraard niet. Opels zakenauto heeft voldoende in huis om een langdurig succes te worden op de leasemarkt. De meest recente statistieken zijn het bewijs hiervan.

Joeri van Dam helpt u bij leasevragen en offertes!

Lease-advies nodig? Joeri van Dam helpt de lezers van Dagelijksauto.nl.