Zonnepanelen dak | deze elektrische auto’s hebben ze
Wie in 2022 gebruik wil maken van Milieu investeringsaftrek (MIA) of Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) voor een volledig elektrische auto dient een elektrische aangedreven auto met geïntegreerde zonnepanelen aan te schaffen, dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) recent vermeld. Maar

welke elektrische auto’s zijn er eigenlijk met een geïntegreerd zonnepanelen dak

om gebruik te kunnen maken van belastingvoordeel?


Toyota bZ4XIn oktober van 2021 konden we kennismaken met de eerste volledigelektrische personenauto van Toyota
. de hippe crossover die de naambZ4Xdraagt brengt je 450 kilometer ver dankzij een 71 kWh groot accupakket. Met een laadvermogen van 150 kW is de Toyota lekker snel opgeladen voor je volgende rit en mocht je graag de onverharde wegen verkennen dan is vierwielaandrijving optioneel. Oh, en vink altijd de driefasen-lader aan tijdens het configureren. Standaard moet je het doen met een 1-fase onboardlader. Niets is zo vervelend als enorme laadtijden. 


De reden dat de auto nog best eens een succes kan gaan worden in ons land is door de optie tot geïntegreerde zonnepanelen op het dak. Optioneel kun je ervoor kiezen om het dak uit te rusten met zonnepanelen. Volgens Toyota moet dit voor 1.800 kilometer extra range op jaarbasis zorgen. Belangrijker voor de ondernemer: de MIA/Vamil kan worden toegepast!Lees meer over de Toyota bZ4XHyundai Ioniq 5De Hyundai Ioniq 5 werd aan het begin van 2021 aan de wereld getoond en lijkt een waar succesnummer te worden. Niet alleen dankzij het retrodesign maar vooral vanwege de vooruitstrevende technieken. Allereerst brengt de auto je zo’n 460 kilometer ver. Dankzij 800V- techniek is de auto in staat om met een laadvermogen van 232 kW binnen 18 minuten tot 80% te laden. Standaard krijg je ook een driefasen-lader en Vehicle to Load (V2L) is ook mogelijk met de stoere Hyundai. Een ander bijkomend voordeel is de optie tot een zonnepanelen dak. Hiermee moet het mogelijk zijn om tot 6 kilometer extra bereik te generen. De Solar Roof is beschikbaar op de Lounge uitvoeringen en leverbaar vanaf 2022 voor een prijs van € 1.200 inclusief btw.


Sono SionAls we een lijstje maken met auto’s die geïntegreerde zonnepanelen hebben dan kan de Sono Sion absoluut niet ontbreken. De auto bestaat zelfs grotendeels uit zonnepanelen. Sono is een startup die in 2016 hun eerste auto aan het grote publiek toonde. Hoewel een levertijd van de auto nog altijd niet bekend is moet de auto niet heel lang meer op zich laten wachten. Recent heeft Sono namelijk een upgrade aangekondigd voor de auto waardoor deze nu een grote accupakket van 54 kWh heeft. Daarmee moet een actieradius tot 305 kilometer mogelijk zijn en is snelladen tot 74 kW mogelijk.De Sono Sion heeft niet alleen zonnepanelen op het dak van de auto maar zo goed als ieder paneel heeft een geïntegreerd zonnepaneel. De deuren, het dak, de motorkap en de kofferbak. Dankzij 248 solar cellen moet de auto zo’n 112 kilometer op uitsluitend zonne-energie kunnen rijden. Ook heeft het merk een samenwerking aangekondigd met MAN om zonnepanelen te integreren in elektrische bedrijfswagens.


Lightyear OneSono is niet de enige autofabrikant die zich volledig richt op elektrische personenauto’s met geintegreerde zonnepanelen. Ook het Nederlandse Lightyear heeft een auto in de prijslijsten staan. Althans, die prijslijst is in aantocht. De auto is vooralsnog niet leverbaar maar moet in 2022 op de markt verschijnen.Tijdens een recente praktijktest wist de bijzondere en luxe auto een bereik te halen van ruim 700 kilometer op een enkele lading. Het overgrote deel van de energie is afkomstig van de vele zonnepanelen die in de koets zijn verwerkt. 


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *