XPENG G9, lancering van een nieuwe SUV in Europa


Het Chinese XPENG komt met een nieuwe SUV naar Europa.

Mogelijk niet zo opzienbarend nieuws ware het niet dat XPENG leveringsproblemen heeft om de markt in Europa van nieuwe elektrische auto’s te voorzien. Zo waren er deze zomer al grote problemen in de toeleveringsbedrijven om de XPENG P5 naar Europa te brengen. Zelfs zo groot dat de mogelijkheid een pre-order in te leggen werd geblokkeerd en reserveringen werden opgeschort.

En dan toch de

XPENG G9

. Echt splinternieuw is deze uitvoering niet. In eigen land tuft ie al rond sinds eind 2021. De G9 is de 4e EV van de XPENG-familie. Eerder werden al de kleinere SUV G3 uitgebracht en de Sedans P5 en P7.

XPENG G9

XPENG G9


De G9 is een 7-zitter. De grote SUV is een concurrent van de Audi e-tron, de Tesla Model X en de BMW iX. Het voertuig heeft de mogelijkheid tot een achter- en een vierwielaandrijving met een elektromotor van 310 pk resp 540 pk. Laatstgenoemde uitvoering gaat in 3,9 seconden naar de 100 km/uur.

De batterijcapaciteit van de basisuitvoering G9 RWD is 78 kWh. De accu van de AWD gaat naar 96 kWh evenals de G9 RWD Long Range. Het bereik van de G9 RWD gaat richting de 570 km. De grotere accu’s gaan boven de 600 km. De afstand is volgens Chinese normen, dus niet volgens het Europees gebruikelijk WLTP-model.

Op de snellader heeft de EV een verbluffende laadsnelheid van maar liefst 480 kW. Met deze snelheid zit je accu in een kwartier op 80%! Overigens dat moet dan wel in China gebeuren, want je hebt heb je een snelle lader nodig die in Europa nog nergens staat.

XPENG is nog niet zo scheutig met de prijzen rond dit model. Verwachtingen zijn dat het al gauw in de buurt komt van de ton.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *