Wat wordt de nieuwe accustandaard?


De elektrische auto is definitief doorgebroken. Vriend en vijand is het daar wel over eens. De elektrische auto gaat hoe dan ook de brandstofauto vervangen. Het tempo waarin het gebeurt is, ondanks tal van regulerende maatregelen, vooral afhankelijk van de acceptatie bij de gebruikers, het grote publiek. En bij de gebruikers zijn twee zaken die een grote rol spelen: prijs en gebruikersgemak.

Deze blog gaat in op het gebruikersgemak. Laden in dezelfde tijd als het vullen van een tank benzine gaat nog niet. En over het algemeen komt een auto met een tank brandstof verder dan een EV met een volle batterij, hoewel het overbruggen van deze kloof door nieuwe technologieën binnen handbereik ligt. Voor het gedoe met kabels is een alternatief voorhanden.

Een belangrijk aspect is dus de snelheid van het laden. Toegegeven, het laden gaat steeds sneller. Maar in de meeste gevallen gaan de snellaadtijden nog altijd richting het halve uur. FastNed wil de locaties inrichten waardoor wachttijden aangenamer zijn (krantje, kopje koffie, snack, internet). En dat is mooi, maar ook het laden moet nog sneller.

Wat wordt de nieuwe accustandaard?

We gaan in op een paar technologische ontwikkelingen of alternatieven:

  1. Solid State batterij

  2. Organische batterij

  3. Inductieladen

  4. Accu wisselen


Solid State batterij 


Oftewel de ‘droge batterij’. De Solid State is haast gelijk aan de lithiumbatterijen met het belangrijke verschil dat vloeibare delen zijn verwijderd. Dat de vloeibare delen zijn verwijderd geeft veel voordelen waardoor dat het veel brandveiliger is, de accu met factor 4 á 5 sneller laadt en de levensduur aanzienlijk langer is. Veel autofabrikanten investeren fors in dit concept, zoals Toyota, BMW en Stellantis.

Helaas loopt de ontwikkeling van deze batterij nog te veel tegen technologische beperkingen aan waarvan de belangrijkste dat het niet goed lukt om alle vloeistof uit de batterij te krijgen. Door temperatuurverschillen ontstaan dan haarscheurtjes.

InductieladenInductieladen is laden met behulp van magnetische velden. Dit gebeurt met twee magnetische spoelen, 1 in de auto en 1 in de straat.  Je kunt het vergelijken met het draadloos laden van je mobiel of een elektrische tandenborstel. Inductieladen is daarmee draadloos laden.


 


Deze vorm bedient vooral het gebruikersgemak omdat het niet meer nodig is om met kabels te slepen etc. Je rijdt de auto boven de magnetische laadspoel en hij begint meteen te laden.Het laden gaat niet sneller. Daarmee is deze laadwijze vooral aantrekkelijk voor thuislader en op het werk. Op grote schaal vergt het nog een behoorlijk investering in de infrastructuur.


BMW inductieladen

Organische batterijDit is de ultieme accu. Veilig, een lichtgewicht onder de accu’s, duurzaam en supersnel laden. De batterij bestaat uit grafeen, een supergeleider van supersterk materiaal. Het materiaal wordt aangemaakt door voedselafval te vergisten. Momenteel is dit proces nog peperduur.


 

De batterij heeft veel potentie in zich. Met name Mercedes investeert fors in deze techniek. Maar de ontwikkeling bevindt zich slechts nog in ontwikkelstadium.

 

En zoals wel vaker, gaat het ook op bij de ontwikkeling van de batterij: hoe inventiever de technologie, hoe verder de oplossing van ons af staat. Verwachting is dat er nog wel 15 jaren nodig zijn aan onderzoek en verdere ontwikkeling van deze batterij.

 

Toch zien velen toekomst in deze batterij. En het mooiste is: aan het einde van de levensduur kan de accu gewoon in de compostbak.

Accu wisselenNog wel gebaseerd op huidige accutechnologie, maar gezien het gebruikersgemak een interessante verbetering. Hier gaat het ook om snelheid. Maar dan door de mogelijkheid om in enkele minuten een lege accu te wisselen voor een volle. Het Chinese NIO rolt dit momenteel uit in Noorwegen. Men heeft daartoe zogenaamdeNIO Service centersvoor ingericht. Tesla heeft het ook al eens geprobeerd maar is er op teruggekomen.


ConclusieEen goede conclusie is lastig. Zeker ten aanzien van de innovatieve ontwikkelingen komt een zeker glazen-bol-gehalte bij kijken. Voor de middellange termijn geloven we nog het meeste in de Solid State. Er wordt zeer fors in geïnvesteerd, veel autoproducenten geloven er in.


Het kabelloos laden zal er ook wel komen, maar het is de vraag of het een groot publiek gaat dienen gezien de grote noodzakelijke investeringen in de infrastructuur die er voor nodig is.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *