Warmtepomp elektrische auto | zo werkt het – Autovanmorgen
De
warmtepomp
is een veelbesproken term in de energietransitie. En dan hebben we het vaak over de warmtepomp aan huis als alternatief voor het gas. Maar ook bij de elektrische auto komt deze techniek terug. En dankzij die warmtepomp kun je een hoger rijbereik halen.
Bij de aanschaf van een nieuwe stekkerauto kan de warmtepomp vaak als optie
worden meegenomen. Of het wordt al standaard geleverd, ook dat zie je steeds vaker.
Maar wat doet zo´n warmtepomp bij een elektrische auto? En wat is het voordeel?
Hoe werkt een warmtepomp van een elektrische auto?
Net als de warmtepomp in onze huizen haalt het apparaat de warmte uit de lucht. Ook vangt het nog een klein beetje warmte van de accu. Met deze warmte wordt het interieur van de auto verwarmd. Doordat de gewone verwarming niet meer gebruikt hoeft te worden scheelt dit aardig wat energie. En dit zorgt er voor dat je meer elektriciteit over houdt om meer kilometers te kunnen maken.
Ook helpt de warmtepomp bij het verwarmen van de accu. Vooral bij koud weer bespaart de warmtepomp dan veel energie. De accu gedijt nu eenmaal slechter bij koude temperaturen. De energiebesparing van een voorverwarmde accu is veel groter dan de energie die de warmtepomp vraagt om de accu te verwarmen.
Waarom een warmtepomp juist bij een elektrische auto?
Van de brandstofauto weten we dat de motor warm wordt. De meeste warmte van de motor wordt via de lucht afgevoerd. De restwarmte wordt gebruikt om het in de auto comfortabel warm te krijgen. De elektromotor van een elektrische auto wordt vele malen minder warm. Dus moet de gewenste warmte door een elektrische kachel worden geleverd, die vol op de accu trekt. En dat is nou net niet de bedoeling. De accu moet energie leveren om kilometers te maken. Hier is het de warmtepomp die hulp biedt.
Er is nog een andere reden waarom de warmtepomp typisch iets is voor de elektrische auto en dat is het leveren van warmte aan de accu. Dit is vooral van belang bij het opladen van de batterij. De accu moet eerst op temperatuur worden gebracht om te kunnen worden geladen. Door de warmtepomp hier ook voor in te zetten bespaart het op energie van de accu en kan er eerder opgeladen worden waardoor het laden net even wat sneller gaat. Ook de accu gedijt beter en houdt het langer vol wanneer het op een optimale temperatuur wordt gehouden.
Warmtepomp bij een elektrische auto, doen?
Als gezegd bespaart de warmtepomp veel energie. In sommige gevallen kan een warmtepomp tot 25% extra range leveren. Ook zorgt het voor een langere levensduur van de accu.
Mooie voordelen dus. En toch is het geen eenvoudige rekensom om te kijken of het verstandig is een warmtepomp aan te schaffen. De baten wegen pas echt op tegen de kosten wanneer je veel rijdt. Immers wie veel rijdt bespaart veel op het energieverbruik. Maar als je laadt vanaf eigen zonnepanelen is die besparing kleiner dan wanneer je onderweg veel aan de snellader staat.
Een warmtepomp kost tegenwoordig toch al gauw meer dan € 1000. De berekening of het wel kan of niet kun je het beste op eigen situatie toepassen. Een voorzichtige benadering zou zijn om 20% van je huidige reiskosten van je elektrische auto te nemen. Dit bedrag delen door de kosten van de warmtepomp. Maal 100%, dan weet je ongeveer hoeveel jaren je nodig hebt om de aanschaf terug te verdienen.