Waarom hebben elektrische auto´s andere banden dan brandstofauto´s?
Wie in bezit is van een elektrische auto en banden moet wisselen heeft het vast wel eens gemerkt, de banden die worden gebruikt voor een stekker-auto zijn vaak anders dan de banden onder een benzine- of diesel auto. En daarbij moeten de banden van een EV ook nog eens vaker gewisseld worden. Waarom is dat eigenlijk? 


Banden voor elektrische auto’sOok bandenfabrikanten staan niet stil. Met de opkomst van de elektrische auto is er ook behoefte aan een andere band. Reden te meer om voor EV’s speciale banden te ontwikkelen die perfect aansluiten bij de rijeigenschappen en karakter van een elektrische auto. Er zijn een aantal redenen waarom er in de meeste gevallen een andere band gebruikt zal worden onder een EV.
Gewicht van de auto
Dit zal misschien wel de eerste reden zijn die in je opkomt wanneer je hoort dan EV’s over andere banden beschikken. Tot op heden zijn elektrische voertuigen nog altijd een stuk zwaarder dan benzine of diesel voertuigen. Dit heeft alles te maken met het accupakket. Een zwaardere auto heeft een langere remweg. Om dit tegen te gaan zijn banden met voldoende grip nodig. Helaas heeft dit ook een negatief effect. Door het gewicht van de gemiddelde EV slijten de banden een stuk sneller dan reguliere auto’s.
Geluid
Logischerwijs is een auto met stekker een stuk stiller dan een benzine of diesel auto. Autofabrikanten verzinnen van alles om zoveel mogelijk windgeruis tegen te gaan en andere geluiden te reduceren. Een factor die nog wel eens over het hoofd gezien wordt zijn de banden. Voor meer comfort wil je banden met zo min mogelijk rolgeluid. Iets waarin de meeste gewone banden niet volstaan.
Snelheid
Nog niet zo lang geleden was het merendeel van de auto’s in Nederland uitgerust met een handbak en benzinemotor. De automaat raakte in de loop der tijd steeds meer in opkomst. Elektrische auto’s werken op een hele andere manier. Door de directe overbrenging is een handbak en zelfs een automaat, zoals we die kennen uit brandstofauto’s, overbodig geworden. Er zijn geen vertragingen meer in het versnellen. Hartstikke leuk natuurlijk, om vrienden en familie de stuipen op het lijf te jagen met de 0-100 tijd van jouw EV maar het heeft grote invloed op de banden. Niet alleen op het gebied van slijtage. Ook stijgt de vraag naar duurzame banden die aangepast worden op het snelle optrekken van elektrische auto’s.
Actieradius
Heb je wel eens gekeken naar de banden van een BMW i3? Deze banden zijn haast twee keer zo smal als die van een BMW 1 serie. Dit alles heeft te maken met het creëren van een zo laag mogelijke rolweerstand. Hoe minder wrijving en weerstand des te lager de CO2 uitstoot en des te hoger de actieradius. 


Tips voor banden onder een elektrische autoIedere auto is anders en behoeft vrijwel iedere auto ook een andere band. Een Porsche heeft duidelijk een andere band dan een Renault Twingo. Dit geldt eveneens voor elektrische auto’s. Toch zijn er altijd een aantal algemene tips die gelden voor iedere band en auto. Wij zetten ze op een rijtje.
 1. Kies voor kwaliteit. 


  De reden hiervoor is simpel. Een EV is vaak sneller en zwaarder dan een brandstof auto. Kies daarom voor een kwaliteitsband en zet veiligheid voorop.
 2. Pomp je band niet te hard op
  Om meer actieradius te creëren zijn er mensen die de band extra hard oppompen. Op de lange termijn levert je dit alleen maar extra slijtages en een extra bandenwissel op.
 3. Controleer je banden regelmatig


  Het standaard verhaal. Maar in het geval van een EV is het verstandig om net even wat vaker de bandenspanning te controleren en het profiel te checken.
 4. Bekijk forums over jouw EV


  Op internet zijn flink wat forums te vinden over verschillende typen elektrische auto’s. Op dit soort websites delen andere eigenaren vaak hun bevindingen over een bepaald type band. Doe er je voordeel mee.
 5. Zet niet bij ieder stoplicht een record


  Misschien is dit meer een notitie voor ondergetekende. Hoe leuk de stoplichtsprintjes met een EV ook zijn, ze hebben behoorlijk invloed op de levensduur van je banden. Wil je langer met je banden doen? Pas dan de rijstijl daar op aan.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *