Volvo EX90 de volledig elektrische opvolger van de XC90. Op 9 november werd in Zweden het doek getrokken van de nieuwe Volvo EX90. Na de XC40 Recharge is de volledig elektrische opvolger van de XC90 de tweede elektrische auto van Volvo. De EX90 werd al lang van te voren aangekondigd, echter zonder al te veel info prijs te geven. Qua foto’s moesten we tot voor kort slechts doen met patentweergaven. De ‘XC’ in de naam wordt vervangen door de ‘EX met de ‘e’ uiteraard van electric. Marketingtechnisch blijkt de ‘X’ in de naam zo’n sterke naam dat Volvo die niet los wil laten. In de toekomst gaan we dus naar de EX40, EX50, EX60 etc.

Naast de EX90 blijft de XC90 voorlopig ook nog van de band rollen. Er is nog voldoende vraag naar, vooral uit landen waar het elektrisch laadnetwerk nog in de kinderschoenen staat.

Vanaf volgend jaar wil Volvo elk jaar een nieuw elektrisch model uitbrengen. En heeft de strategische doelstelling om in 2030 enkel nog elektrische auto’s te produceren. Wil je een EX90 bestellen dan zul je geduld moeten hebben. Na bestelling moet je een jaar wachten tot ie wordt gebouwd. Een paar maanden wordt de EV geleverd.

Specificaties Volvo EX90

De Volvo EX90 is een 7-zitter en behoort tot het segment van de grote SUV’s. Het staat op het SPA2-platform van het Chinese moederbedrijf Geely. Dit is het platform waar ook de Polestar 3 op is gebouwd.

De EX90 wordt in twee uitvoering uitgebracht, de Twin AWD Ultra en de Twin AWD Performance Ultra. De uitvoering hebben een vermogen van resp. 408pk en 517pk. De tijd dat EV’s nog moeite hadden om een caravan te trekken behoort echt tot het verleden. De EX90 heeft een trekgewicht van maar liefst 2200 KG.

De accucapaciteit van beide uitvoeringen is 111 kWh. Daarmee haalt het een bereik van rond de 580km. Met het maximale laadvermogen van 250 kW kom je aan de snellader in 32 minuten van 10% naar 80%. Ook de EX90 heeft de mogelijkheid van bi-directioneel laden.

De SUV haalt een topsnelheid van 180 km/uur en gaat binnen 6 seconden van 0 naar 100 km/uur.

De Twin AWD Ultra heeft een adviesprijs van € 102.500. De Twin AWD Performance Ultra gaat weg voor een adviesprijs vanaf € 107.500. 
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *