Volkswagen Polo is de betrouwbaarste auto van 2021
Ook dit jaar heeft de Consumentenbond een onderzoek verricht naar de betrouwbaarheid van auto’s. Ieder jaar is het opgestelde lijstje een handige tool voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe of tweedehands auto en tegelijkertijd voor iedereen die wil weten hoe hoog zijn automerk en model in het lijstje scoort. De winnaar van het lijstje kunnen we alvast melden, dat is de 6e generatie Volkswagen Polo. Maar hoe verhouden andere merken en modellen zich dit jaar?


80% van de automobilisten reed storingsvrijLaten we beginnen te melden dat 80% van de automobilisten dit jaar geen enkele storing aan zijn auto heeft gehad. Natuurlijk is ook de markt flink in beweging. Vroeger kon je nog auto’s kopen onder de term ‘Wat er niet op zit gaat ook niet kapot’. Dat gaat tegenwoordig lang niet meer op. Vrijwel iedere auto is standaard voorzien van de nodige software en computersystemen. Die voorkomen een hoop fouten maar zorgen tegelijkertijd ook voor nieuwe problemen. De afgelopen jaren bleek de lijst van de Consumtenbond redelijk constant. Scoorde een merk hoog dan was deze veelal ook het volgende jaar rond dezelfde positie terug te vinden. Dit jaar zijn er grotere verschuivingen gaande. De meest opvallende verschuiving is te zien bij Lexus. Het luxemerk van Toyota domineerde vorig jaar nog op de nummer 1 en is nu zelfs niet in de top 10 terug te vinden.


De winnaar en de verliezerWe starten met het toetje. De absolute winnaar dit jaar. Dat is de Volkswagen Polo die vanaf maart 2017 leverbaar is. Het betreft de 6e generatie en dit jaar heeft het model een flinke facelift ondergaan. Volkswagen heeft met de Polo flinke stappen gemaakt op het gebied van betrouwbaarheid blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond. Het model tot 2014 scoorde gemiddeld nog een 4,5, het model tot 2017 een 7,1 en het model vanaf 2017 zelfs een 9,5.Helemaal onder in het lijstje vinden we de Renault Scenic. De compacte MPV blijkt een rijdende ramp met storingen op allerlei gebieden. Vooral het model van bouwjaar 2025 tot 205 spant de kroon. Distributiekettingen moeten voortijdig worden vervangen maar ook elektronische stortingen komen veel voor. Het probleem met de ketting vinden we vooral terug in de 1.2 TCe met 130 pk benzinemotor. Verschillende specialisten raden aan om de ketting om de 60.000 kilometer te vervangen. De Renault Scenic krijgt daarom een dikke onvoldoende. Een 2,6 welteverstaan. 


De winnaar en de verliezerOverigens zijn de cijfers daadwerkelijk op gedegen onderzoek gebaseerd. De Consumentenbond heeft ruim 7.000 automobilisten met een auto van bouwjaar 2011 of nieuwer bevraagd op verschillende punten. Daarbij werd onderscheidt gemaakt op de soorten pech. Waarvan de eerste is ‘Kon niet verder rijden’, de tweede ‘Direct naar de garage’ en de derde ‘reparatie kon wachten’. Verder in het lijstje zien we dat vooral de merken Citroen, Tesla en Volkswagen gemiddeld gezien slecht scoren. Dat betekent overigens niet dat alle modellen van deze merken ontzettend slecht zijn. Integendeel, Volkswagen haalt niet voor niets de eerste plek met de Polo. Het zijn vooral een specifiek aantal modellen die het gemiddelde flink omlaag halen. Voor Tesla is dat bijvoorbeeld de Model S met de vele software problemen. Wil je zoveel mogelijk zekerheid dan kun je opteren voor Aziatische auto’s. Deze scoren per definitie al jaren zeer goed in de onderzoeken. Gemakshalve zetten we de Top 10 van meest betrouwbare auto’s op een rijtje:  1. Volkswagen Polo 2017 (9,5)  2. Mitsubishi Outlander 2012 (9,1)  3. Mitsubishi ASX (9,0)  4. Suzuki Vitara (9,0)  5. Toyota Yaris 2017 (8,9)  6. Mazda CX-3 (8,9)  7. Toyota Aygo 2014 (8,8)  8. Toyota Corolla 2018 (8,7)  9. Suzuki Ignis 2017 (8,7)  10. Toyota RAV4 2014 (8,6)De volledige lijst met een overzicht van alle auto’s kun je vinden in deConsumentengids door hier te klikken.


Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *